Je zet je huis of kantoorpand te koop en er komt een geïnteresseerde. Hij heeft trek en mondeling wordt via de makelaar tot een akkoord gekomen.
Hij heeft alleen enkele aanvullende wensen. Wensen die je vooraf even in orde moet maken.
Dat kost je wat geld, bijvoorbeeld het alsnog opruimen van de schuur, die je eigenlijk ‘as is’ wilde overdragen.
Maar goed, je bent er mondeling al uit dus…
Hij komt vervolgens rechtstreeks naar jou en niet via je makelaar terug met toch alsnog een gewenste korting op de aankoopprijs…
Stel dat dit u overkomt, dan is dat het moment om afscheid van elkaar te nemen. De deal is immers al mondeling met de makelaar als getuige gemaakt. Hij kan nu direct de oude deal tekenen of hij kan definitief weglopen.

De verkoper wiens verhaal ik hier opteken besloot het contact NIET te verbreken. Dat is een grote fout gebleken. Er werd mondeling zonder de makelaar een nieuwe deal overeengekomen EN er werd een afspraak bij de makelaar gemaakt om te tekenen.
De koper kwam vervolgens niet opdagen om te tekenen.
Kan gebeuren, er werd door de makelaar een nieuwe afspraak gepland.
Ook toen kwam de koper zonder bericht niet opdagen.
Daarop is door de verkoper besloten dat de koop niet doorgaat.
Dat werd de koper telefonisch duidelijk gemaakt en die kwam daarop met een (niet ondertekende) brief van een advocatenkantoor waarin hij vanwege contractbreuk 10% van de koopsom eist.
Het is duidelijk dat het hem nooit om het pand te doen is geweest.
En dan nu? De koper heeft besloten een wel getekende brief van een eigen advocatenbureau te sturen en af te wachten of de koper de procedure echt wil doorzetten.
Ondertussen staat het pand weer te koop.
De vraag is wat je tegen dit soort oplichters kan doen. Met zijn (niet getekende) brief laat hij wel weten dat hij een mondelinge overeenkomst had, maar doordat de brief niet ondertekend is, is de rechtsgeldigheid discutabel. Doordat je zelf in je reactie er op wel netjes de brief tekent, leg je nu jouw deel van de mondelinge deal wel schriftelijk vast. Dat kan je dus lelijk opbreken als een rechter de criminele opzet van de koper niet inziet.
Zoals mijn vader vroeger merkte, moet men hier in NL erg mee opletten. Ooit werd er een mondelinge toezegging per telefoon gedaan over een verkoop van een pand. De volgende ochtend reeds geannuleerd (ook telefonisch)dus de koper kon nog geen concrete investeringen en stappen hebben gezet. De rechter oordeelde echter dat het pand toch MOEST verkocht worden. veel gezever 😉