LADEN

Typ om te zoeken

Wat is dan wel de oplossing

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is dan wel de oplossing

china

Gisteren schreef ik over het feit dat de invoerheffingen het verkeerde middel zijn. OK, dat kan je dan aannemen en/of accepteren, maar wat is dan wél een goede aanpak?
Om dat te kunnen bepalen moeten we eerst vaststellen waarom China bepaalde voordelen verkreeg.


De grootste westerse productiebedrijven wilden eind vorige eeuw best aan de steeds strenger wordende westerse milieu-eisen gaan voldoen, maar dan moesten ze bepaalde vrijheden krijgen. Zo’n vrijheid was de verplaatsing van productie naar China.
Zo konden ze zonder veel tegengas van politiek en vakbonden heel veel productie banen naar China verplaatsen. Met de verplaatsing van de productie kon de industrie makkelijk aan alle milieu-eisen voldoen. Iedereen gelukkig.
Met China werden allemaal afspraken gemaakt die er voor zorgden dat de uitbestede productie ook echt goedkoop bleef.
De productie ging naar een land waar arbeid bijna gratis was en waarmee dus deals werden gemaakt door grote bedrijven. De bedrijven, NIET China, vroegen om de voordelen.
De winsten die de bedrijven maakten gingen naar Amerika en Europa, NIET naar China. China profiteerde wel, maar relatief heel langzaam en heel beperkt van het feit dat de westerse productie naar China kwam.
Amerikaanse producten werden de eerste 15 jaar niet door China overgenomen, maar werden door Amerikaanse bedrijven uitbesteedt aan China. Het zijn nu vooral deze Amerikaanse producten die nu door de importheffingen duurder worden in de VS. Het grappige is dus dat bijvoorbeeld Duitse of Mexicaanse producten verhoudingsgewijs goedkoper in de VS worden nu de VS haar eigen, aan China uitbestede producten, van 25% invoerheffing voorziet.
Hoe kan het anders?
Dat kan door Amerikaanse bedrijven een belastingvoordeel te geven als ze hun producten ook echt in Amerika produceren. De vraag is of je dat wilt, maar het is een idee. Immers, zodra ze de productie overgeheveld hebben, kan je ze weer hogere belastingen op arbeid opleggen. Dat is zoals de politiek werkt, laten we er geen doekjes om winden.
Momenteel is er alleen maar vanuit de politiek de invoerheffingen sanctie, zonder dat er echt voordelen voor de bedrijven zijn. Trump legt in feite met de importheffingen sancties op aan de verkeerde partij. Hij wil China straffen, maar hij moet Amerikaanse ondernemers er op aanspraken. Overigens heeft hij daarbij boter op zijn hoofd, want heel het Trump imperium drijft op “made in China”. De gluiperd is zelf één van de boefjes die graag gebruik maakt van de goedkope Chinese arbeid. Die rode petjes zijn allemaal in China geproduceerd.
Zoals ik al eerder schreef, puur de productie naar de VS halen gaat geen oplossing bieden omdat ze in China veel goedkoper kunnen produceren. Amerikaanse producten, duur geproduceerd in de VS, hebben dus op de wereldmarkt geen schijn van kans. Daar veranderen de invoerheffingen niets aan. Arbeid in de VS goedkoper maken helpt wel, maar zoals ook al eens beschreven, de bevolkingsopbouw van de VS maakt dit niet zo heel interessant. Amerika was productieland toen de bevolking relatief jong was. Nu de vergrijzing enorm heeft toegeslagen er er niet genoeg volk meer om serieus productie te draaien. Volk dat er in landen als China, Vietnam, India en Indonesië wel is. Dat zijn logische productielanden, terwijl de VS en Europa logische service landen zijn. Wij leveren vooral services, geen massaproducten.
De ultieme oplossing is een andere president die wel verstand van zaken heeft en die minder boter op zijn hoofd heeft.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *