Volgens de ABNAMRO is de totale particuliere hypotheekschuld in Nederland momenteel 665 miljard euro. Gedurende de huizencrisis na 2008 begon dit bedrag te krimpen omdat er meer afgelost werd en er minder hypotheken werden gesloten. Nu de huizenmarkt weer aantrekt, blijkt het totale bedrag aan hypotheekschulden ook weer op te lopen.
Niet zo gek, want er komen ook steeds meer woningen bij en we zijn nu eenmaal gewend om een huis vrijwel altijd met hypotheek te bezwaren.
De ECB heeft door deze enorme hypothekenschuld Nederland in de risicolanden hoek gestopt.
Nederland wordt opgeroepen maatregelen te treffen zodat de hypotheekschulden afnemen.
Het feit dat er in Nederland ook veel spaarvermogen en pensioenvermogen aanwezig is, telt (vrijwel) niet mee in de beoordeling als risicoland.
ABNAMRO vindt dat onterecht.
Ik ben het niet eens met dit standpunt van ABNAMRO.
Het zou geen probleem zijn als de verdeling van de rijkdom ook goed zou zijn. We hebben echter samen wel veel spaargeld, maar het blijkt dat veel van dat spaargeld in slechts enkele handen is. Daarmee heeft de ECB dus best een goed argument. We zijn simpelweg te makkelijk met het afsluiten van hypotheken. Dat is prima als het goed gaat, maar komt er een crisis, dan kan het ook goed fout gaan.
Het zou ook voor de prijzen van huizen beter zijn als we het gewoon iets rustiger aan gaan doen. Niet ineens geen hypotheken meer verstrekken, maar rustig aan het maximaal te lenen percentage terug brengen naar uiteindelijk 80% van de waarde van het onderliggende onroerende goed. Dat zou helemaal geen onverstandige zet zijn.
U vraagt u misschien af waarom juist de ABNAMRO kwam met dit onderwerp. De reden is simpel. De bank wil graag dat ons pensioengeld ingezet gaat worden voor hypotheken. Heel dit onderwerp ter sprake brengen is dus hun lobby om pensioenfondsen uit te kleden en hen te dwingen aflossen van hypotheken toe te staan met pensioengeld. Voor huiseigenaren zal het dan nog meer dan nu zo zijn dat ze hun pensioen in stenen hebben zitten. De banken raken ondertussen hun deel van de risicovolle hypotheken kwijt en worden er financieel sterker van.