LADEN

Typ om te zoeken

Krapte op de arbeidsmarkt

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Krapte op de arbeidsmarkt

geen geld

Op de top van de economische golf is de krapte het grootst. Bij ons in het dorp stopt een autoverkoper annex garage omdat ze geen personeel kunnen krijgen. Hun enige optie is nu om de zaak te sluiten. Kortom, de kade keert het schip vanzelf een keer.
Gisteren schreef ik al dat we naar mijn idee de top al bereikt hebben en het bericht hierboven is er een signaal voor. In acht Nederlandse provincies is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt.
Wie nu nog geen werk heeft, mag zich afvragen hoe het komt dat je kwalificaties hebt die niemand vraagt.
Waar ging het mis in de opleiding? Waarom heb je niet (op tijd) bijscholing geregeld zodat je nu wél interessant voor de arbeidsmarkt bent?
Als dan je reactie is dat werk je toch niet zo interesseert, dan ben je niet werkloos. Je bent dan slechts een vroege pensionado.
Wat we u gaan zien, is dat bedrijven vanuit Oost Europa nog meer arbeiders hier proberen te krijgen. Mensen die over een maand of zes hun baan weer verliezen, waarna we als land opdraaien voor de werkloosheidsuitkering.

Ik denk dat bedrijven veel meer dan nu zouden moeten opdraaien voor die werkloosheidskosten, zeker waar het door hen gehaalde buitenlandse werknemers betreft. Te makkelijk is in het verleden door vooral de grootste bedrijven de verantwoordelijkheid voor die mensen na hun ontslag bij de maatschappij gelegd. Gaan ze na het verlies an hun werk terug naar hun eigen land, of blijven ze hier hangen in de hoop op een andere baan? Als ze hier blijven, werkloos en zonder goede huisvesting, dan zou die eerste onderneming die ze hier haalde wat mij betreft toch een verantwoording hebben.
We ‘weten’ nu al vrijwel zeker dat de economische top bereikt is. Waarom haal je dan nog duizenden mensen uit het buitenland, die je volkomen in de steek laat als over enkele maanden het werk fors minder wordt. Hoe kan je dat maatschappelijk dan maken?

Tags

3 Reacties

 1. H. v Doorn 27 maart 2019

  Ik ken iemand van heel dichtbij die in een van de meestgevraagde beroepen zit,(informatica), ook nog hooggeschoold is, (heel) veel bijgestudeerd heeft, al jaren ingesgreven staat bij uitzendbureau’s, maar waarvoor niemand interesse heeft. Hoe komt dat? Er zitten 57000 buitenlanders in dat soort beroepen, die veel goedkoper zijn omdat ze geen belasting hoeven te betalen. daar kan je met je master enz. niet tegenop, ook niet als zzp werker. Trek dus niet te gauw conclusies…….

  Beantwoorden
 2. Anke en Ger Baks 27 maart 2019

  Helemaal eens met je, Tom.
  Wat te denken van (en we denken er het nodige van) Rob Jetten van D’66, die zo graag een groot aantal Polen naar Nederland wil halen.
  We constateren dan toch dat hij een groot gebrek aan inzicht in de economische situatie heeft. Zo’n politicus hebben we niet nodig.

  Beantwoorden
 3. jean marchand 27 maart 2019

  Goed opgemerkt. De industrie stuurt de politiek en houdt in Belgie 500.000 werklozen in stand, uit vrees dat de loondruk zal stijgen. Intussen durven ze gastarbeiders aantrekken. Al wie werkloos is moet bijkomende opleiding volgen naar vermogen in functie van de arbeidsschaarste. Geef de werkloze recht op werk en loon naar werken en stop de werkloosheidsval. Kinderen laten opgroeien moet betaalbaar blijven door gratis opvang, gratis openbaar vervoer en gratis schoolopleiding. Dan is werkloosheidsuitkering niet lang meer nodig. Maar zet de mensen aan het werk.Als de industrie mee opdraait voor de werkloosheid, zal ze die werkloosheid helpen bestrijden. Daardoor zal de last op arbeid ook dalen. Als de belasting op arbeid eerlijk en normaal zou worden, zou arbeid ook niet langer een luxeartikel zijn. Hier draagt de industrie die toch de menners zijn van de politici de grote verantwoordelijkheid. Daar moeten de vakbonden op hameren.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *