LADEN

Typ om te zoeken

Is windenergie rendabel

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is windenergie rendabel

windmolens

Het verhaal gaat nog altijd rond dat windenergie alleen maar kan bestaan met enorme subsidies.
Dat is niet helemaal onwaar, maar het is een halve waarheid.
Alle energie komt met enorme subsidies. De meeste subsidie gaat nog altijd naar grijze energie. Ze gaat dat in de vorm van subsidies op vernieuwingen.
Dat is een erg mooie vorm gebleken om bestaande reuzen in de energie sector financiële steun te geven. Hun eigen medewerkers stellen voor de overheid steunprogramma’s en subsidievoorstellen op en als dat dan door de politiek wordt overgenomen, dan zijn die steunprogramma’s alleen door die grote partijen aan te vragen.
Zo was er ooit een mooi voorbeeld in Duitsland. Er kwam een enorme subsidie op het ontwikkelen van motoren voor motors.
BMW ging aan de haal met alle subsidie.
Een klein bedrijf dat alleen maar maar motoren voor motors maakte, had geen schijn van kans om die subsidie te verkrijgen. Een subsidie die juist voor zo’n bedrijf geschreven leek te zijn, maar alleen BMW kon daadwerkelijk aan het geld komen. Voor BMW zijn motors voor motoren geen kernactiviteit. Dankzij de subsidie is het wel een winstgevend onderdeeltje van het grote concern.
Hoezo overheidsgelden onrechtmatig jezelf toe-eigenen? In Nederland gaat het niet anders en België zal ook niet veel beter zijn.
Als alles zonder subsidies zou gebeuren, dan staat windenergie haar mannetje. Maar… Er is altijd een maar.
Niet alle windenergie is even rendabel.


De grote molens langs de kust en vlak uit de kust in zee zijn in principe rendabel. We worden als consumenten echter ook benaderd voor het kopen van kleine windmolentjes voor aan huis of in de tuin. Die molens zijn zo duur dat ze standaard niet rendabel zijn. Het is leuk spul, maar u leeft niet lang genoeg om ooit winst te kunnen maken.
Dat wil niet zeggen dat u ze niet zou moeten willen kopen. U koopt ook een mooiere auto en keuken dan u nodig heeft. Koop zo’n kleine molen echter niet voor de winst, want dat gaat u er niet mee maken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *