LADEN

Typ om te zoeken

Hoe degelijk ook tegen kan werken

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe degelijk ook tegen kan werken

degelijk

Ik beleg in een mijnbedrijf dat haar schulden over drie jaar volledig weggewerkt wil hebben. Dan zou je denken, dat is gunstig, maar in een opgaande markt is het voor de koers van het aandeel verre van gunstig.
De reden is simpel en super stom…
Als je geen schulden hebt, dan is je rendement over je eigen vermogen ongunstiger dan als je 80% van je aankopen financiert met vreemd vermogen.
In een opgaande markt gebruik je de schuld dus als een hefboom om prachtige cijfers te tonen en beleggers trappen daar massaal in. De koers blijft dus bij degelijke bedrijven achter omdat je volgens beleggers te veel eigen vermogen gebruikt om je winst te maken. Het verschil ga je pas zien als de markt keert. Dan is een bedrijf zonder schulden ineens spekkoper, omdat de bedrijven mét schulden dan snel(ler) in de problemen komen. Die hebben dan namelijk geen financiële ruimte meer.
Het bedrijf zonder schulden kan op dat moment schulden aangaan om de bedrijven die in de problemen zijn gekomen over te nemen.
Een goede en degelijke strategie derhalve, alleen belonen beleggers dat niet.
Die degelijke bedrijven zijn structureel ondergewaardeerd.
Ze dalen immers ook in koers als de markt tegen zit terwijl ze als bedrijf profiteren van een tegenzittende markt. Op dat moment echter zijn de koersen allemaal laag, ook die van zulke degelijke bedrijven. De clou is dus dat je IN SLECHTE TIJDEN aandelen koopt van bedrijven die in goede tijden degelijk bezig waren.
Of… je koopt in goede tijden puur voor trading aandelen van bedrijven die scherp aan de wind koersen voor wat betreft schulden. Je moet echter uit die aandelen zijn als de markt keert.
Dat alles vergt het nodige aan onderzoek en veel geduld.
Geduld om bijvoorbeeld te wachten tot het weer slecht in de sector gaat als u de degelijke bedrijven wilt kopen. Of te wachten tot het weer extreem goed gaat en dan te kiezen voor de bedrijven met de meest riskante strategie… (Ik ga liefst voor de degelijke bedrijven)
De meeste beleggers hebben het geduld niet en ALS ze al aandelen kopen, dan doen ze dat aan het eind van goede tijden in degelijke aandelen die ook in koers dalen, of in veel te risicovolle aandelen die op het punt staan gigantisch in koers te dalen.
Qua timing dus altijd helemaal verkeerd want als de slechte tijden komen, dan gaat werkelijk alles omlaag.


Als slechte tijden al even voortduren, dan zou je moeten kopen, maar de meeste beleggers hebben dan het lef weer niet om in te stappen. Daarom doen particuliere beleggers het over een periode van tien jaar bezien zo slecht.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *