LADEN

Typ om te zoeken

Grondspeculatie, te triest voor woorden

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Grondspeculatie, te triest voor woorden

gronden, speculatie

In de jaren voorafgaand aan de huizen- en bankencrisis van 2008 waren Nederlandse gemeenten grote spelers op de lokale grondmarkt. Menige gemeente had een uitgebreide grondportefeuille in de eigen gemeente opgebouwd en vooral boeren konden er van op aan dat de gemeente altijd wel interesse had. Soms zelfs wel meer dan gezond was, want menige boer wilde in de goede tijd wel aan ontwikkelaars verkopen, maar werd gedwongen eerst de grond tegen een lage prijs aan de gemeente aan te bieden.
Toen kwam de crisis.


Ineens was die grond niets meer waard. Stukken agrarische grond waar de gemeenten makkelijk 18 euro per vierkante meter voor hadden gegeven, werden afgeboekt op nul.
De spaarpotten van gemeentes waren in nu waardeloze grond gaan zitten.
De positie werd afgeboekt en in veel gevallen tegen lage prijzen bijna weggegeven aan ontwikkelaars die zo vriendelijk waren de grond van de gemeente af te nemen. Dat was eens maar nooit meer verzuchte menige wethouder.
We zitten nu in 2019 en gemeentes willen ontwikkelen, want het is al een paar jaar economisch goed gegaan. Er is echter geen grond meer en wat er is, moet op de vrije markt aangekocht worden. Grondbezitters gaan niet akkoord met 18 euro per meter. Ze weten ook wel dat na de bestemmingsplan wijziging de grond 150 tot 500 euro per vierkante meter waard is.
Ze willen dus niet tegen afbraakprijzen aan de gemeente of andere projectontwikkelaars leveren. Zelf ontwikkelen gaat echter ook niet, want het stuk grond is daar vaak veel te klein voor. Veel grote ontwikkelingsplannen blijven nu dus liggen omdat de benodigde grond door de versnipperde eigendommen niet verkregen kan worden. Een mooi voorbeeld van hoe wij zelf de economie weer om zeep helpen en de nieuwe crisis inluiden.
Wat is wijsheid?
De gemeente weer een grondpositie laten opbouwen? Ik denk het niet. De timing van de gemeente is altijd hondsberoerd. Ze willen nu weer kopen terwijl de markt heter dan heet is.
Grondeigenaren onteigenen? Lijkt me ook niet echt een chique zet. Hoe onbetrouwbaar wil je als overheid overkomen? De grond in de periode tot 2008 snaaien van eigenaren en dan vervolgens in de periode van 2008 tot 2013 heel graag tegen ramsj prijzen afstoten en nu in 2019 weer opeisen? Welke rechter gaat daar in mee?
Van een gemeente mag wat meer lange termijn visie verwacht worden.
De zaak aan de markt overlaten?
Uiteindelijk is dat in grote lijnen de weg. Toch ben ik van mening dat van de gemeente wel een smerende werking verwacht mag worden. Gesprekken met grondeigenaren voeren en hen ook laten zien dat het grote plaatje ook voor hen interessanter is dan op de grond blijven zitten en zien dat er dus niets gedaan kan worden.
Helaas zien we dat sommige grondeigenaren te veel eurotekens in de ogen hebben en liever 100% van niets, dan 5% van heel veel. Creatieve gemeentes moet het toch lukken om meestal de grondeigenaren wel mee te krijgen in de ontwikkelingsplannen. De regie zou echter in de markt moeten liggen, niet bij de gemeente.

Tags
Volgend artikel

6 Reacties

  1. jmm.peters 17 april 2019

    geeft weer eens te meer aan dat deze ontwikkelaars, c.q. speculanten veel en veel te weinig belasting betalen. daarom hebben zij zoveel geld kunnen opbouwen om de gronden in slechte tijden met grote hoeveel heden te kunnen kopen voor nog meer winst. terwijl de overheid geen geld heeft en had op het moment van de crisis. een land is er voor het volk en niet voor enkele. deze mensen moeten gewoon heel erg veel meer belasting gaan betalen. dat zie je nu ook in Frankrijk. dat er rijken zijn die zo even 300 miljoen voor een oude kerk neer tellen. dat geld behoort aan het volk en aan de belastingdienst die het daarna eerlijk kan verdelen. gele hesjes hebben gewoon gelijk.

    Beantwoorden
  2. Peter dus 17 april 2019

    Middels de Wet Voorkeursrecht Gemeente kunnen de gemeente voor een redelijk prijs de gronden voor o.a. woningbouw verwerven. Deze wet is gemaakt om speculatie, vertraging en prijsopdrijving tegen te gaan.
    We vergeten met zijn allen dat de vastgoedcrisis pas in 2017 voorbij was. Afgelopen jaren hebben we de nog beschikbare gronden op de markt gebracht. 5 jaar geleden hadden we niet bedacht dat er weer een tekort aan woningen, bedrijfsterreinen en kantoren zouden ontstaan. Het duurt door alle onderzoeken, procedure’s en regels zo’n 5 jaar voordat een weiland bouwrijjp is en verkocht kan worden als bouwgrond. Een democratie heeft wat nadelen wat dat betreft.
    Wie weet is er in 2024 weer een vastgoedcrisis, de termijnen van 7 jaar goed en 7 jaar slecht zijn al heel lang bekend. We zijn weer op weg naar een economische crisis, wanneer die gaat plaatsvinden weten we niet. Een economische crisis loopt snel over naar een vastgoedcrisis. Marktpartijen durven en kunnen ook niet meer grootschalig gronden verwerven. Banken willen (en mogen) gezien het risico gronden zonder de beoogde bestemming niet financieren. Ondernemers willen hun kapitaal niet meer vast hebben liggen in landbouwgrond.
    Kortom de overheid is aan zet. Dan voor een redelijke prijs de agrarische grond middels de WVG verwerven en niet de overheid verwijten dat als er in 2024 weer een vastgoedcrisis is, men teveel en te duur grond heeft gekocht.

    Beantwoorden
  3. Theo Benschop 17 april 2019

    Wat is speculeren volgens het happy, happy, happy don’t worry be happy happy happy digitale internet?

    Speculatie is handel. Afbeeldingsresultaat voor wat is speculeren? Beschrijving: Speculatie is een kopen van een goed om het op een later tijdstip weer te verkopen met winst als gevolg van een prijsstijging. De speculant is niet van plan het goed in kwestie zelf te gebruiken of waarde toe te voegen en neemt met de transactie [zonder garantie voor in het verleden behaalde resultaten] een risico. Wikipedia.

    Nederland wil graag i.h.k.v. de ruimtelijk ordening een mooi opgeruimde kamer en een mooi aangeharkte tuin: daar al (VINEX) huisjes, boompjes, beestjes, daar geen (VINEX) huisjes, boompjes, beestjes, daar bedrijfjes, daar geen bedrijfjes, daar de duinen, daar de hei, daar geen duinen, daar geen hei, daar dit, en daar dat.

    I.h.k.v. de ruimtelijke ordening maakt de provincie globale streekplannen, die door de gemeenten uitgewerkt worden in hetzij globale bestemmingsplannen die nog uitgewerkt moeten worden dan wel gedetailleerde bestemmingsplannen die al uitgewerkt zijn.

    Gaat het volgens de rijksoverheid allemaal te traag? Dan heeft de rijksoverheid de wettelijke bevoegdheid om met een aanwijzing hier verandering in te brengen.

    Iemand in Nederland die een vierkante cm in eigendom heeft, dient dus na te gaan wat de Nederlandse overheid voor de vierkante cm voor ogen heeft.

    Op dit moment komt er bij de speculerende Nederlander dollartekens in de ogen te staan: misschien komt er een wijziging van de bestemming, en dan hoef ik nooit meer te werken!

    Dus als de overheid met een onafhankelijke taxateur van de overheid langskomt dan zeg ik

    “Over mijn lijk, ik ga hier niet weg, dus er gebeurt hier helemaal niks.” Of “Ik vraag voor mijn vierkante cm een ton, en dan wil ik erover denken.”

    De overheid zoekt in deze impasse raad, wat nu te doen, we willen geen vertraging, want we willen daar een mooie weg aanleggen, of whatever, en nu kan de overheid niet verder.

    Weet je wat? Geef die man of vrouw 99.000 euro, en geen cent meer, dan is de overheid in de hele teringzooi van de Tegenpartij van het hele gezeik af, iedereen rijk!

    Hier is dus qua al dan niet speculerende handel niets mis mee.

    Maar er zijn dus gemeenten die dit maar dan ook helemaal zat zijn.

    Dus wat doen deze gemeenten?

    Die maken gebruik van de wettelijke bevoegdheden: verwacht de gemeente in een vroeg stadium grondspeculatie? Dan binnen 24 uur de Wet voorkeursrecht gemeenten. Afgelopen met de exorbitante vraagprijzen!

    Is er een bestemmingsplan in de maak? Leg in een vroeg stadium op iedere vierkante cm een onteigeningsplan.

    Hier is niets mis mee, daar er over de Onteigeningswet in Nederland ca. 100 jaar is nagedacht: de overheid gedurende het hele traject serieus te onderhandelen.

    Na een goedkeuring van de Kroon van het onteigeningsplan zijn er slechts een paar diehards die het onderste uit de kan willen hebben overgebleven.

    Deze worden in de gerechtelijke procedure schadeloos gesteld, de overheid is dan in staat om op de dan “schone” eigenaars vrije grond de plannen die de overheid voor ogen heeft op tijd, dus niet te vroeg, en niet te laat, volgens de planning van de overheid op rolletjes te laten verlopen!

    Als de Nederlandse overheid geen gebruik van de wettelijke bevoegdheden van de Nederlandse overheid maakt, dan treedt automatisch,

    vraag in de hele teringzooi van de Tegenpartij

    “Geen gezeik iedereen rijk!”

    duurzaam niet hoe het kan, maar profiteer er duurzaam van, de wet

    “Ieder land kiest de regering die het land wil en in uitzonderingsgevallen verdient”

    in werking.

    Beantwoorden
  4. Theo Benschop 17 april 2019

    “(…) Hier is wettelijk niets mis mee, daar er over de Onteigeningswet in Nederland ca. 100 jaar wettelijk is nagedacht: de overheid dient gedurende het hele traject i.h.k.v. de Ruimtelijke Ordening in Nederland serieus te onderhandelen. (…)”

    Beantwoorden
  5. Theo Benschop 17 april 2019

    “(…) Nederland wil graag i.h.k.v. de ivoren torens die de ruimtelijk ordening bestieren in de hele teringzooi van de Tegenpartij “Geen gezeik, iedereen rijk!” een mooi opgeruimde kamer en een mooi aangeharkte tuin: daar de (VINEX) huisjes, boompjes, beestjes, daar geen (VINEX) huisjes, boompjes, beestjes, daar bedrijfjes, daar geen bedrijfjes, daar de duinen, daar de hei, daar geen duinen, daar geen hei, daar dit, en daar dat. (…)”

    Beantwoorden
  6. Theo Benschop 17 april 2019

    “(…) Nederland wil graag i.h.k.v. de ivoren torens die boven de wolken de Ruimtelijk Ordening van Nederland bestieren in de hele teringzooi van de Tegenpartij “Geen gezeik, iedereen rijk!” op het grotendeels onder de zeespiegel gelegen tochtige, doorgaans totaal verregende, nietige alsmede miezerige aardappelakkertje een mooi opgeruimd kamertje en een mooi aangeharkte tuintje met mooie tuinkaboutertjes: daar de (VINEX) huisjes, boompjes, beestjes, daar geen (VINEX) huisjes, boompjes, beestjes, daar bedrijfjes, daar geen bedrijfjes, daar de duinen, daar de hei, daar geen duinen, daar geen hei, daar dit, en daar dat. (…)”

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *