LADEN

Typ om te zoeken

Wat is dit voor opzet? (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is dit voor opzet? (Tom Lassing)

Ik kreeg de vraag om een bepaalde opzet te beoordelen. Ik heb nu wat moeite de juiste omschrijving te vinden… En dat bedoel ik niet positief.
Het is in mijn ogen een piramidespel / Ponzi scheme, maar laat ik eerst eens uitleggen hoe het werkt.
Als deelnemer leg je een bedrag in. Dat kan van 10 dollar tot 50.000 dollar zijn.
Dagelijks krijg je daarop minstens 1,5% rendement.
Dat geld kan je na 40 dagen herinvesteren of je laten uitkeren. Er is wel een restrictie, je geld staat namelijk 40 dagen vast. Na die 40 dagen kan je doorgaan of stoppen. Je mag daarna ook maar maximaal 500 dollar per dag opnemen.
Dit is dus, dat mag al duidelijk zijn, een cashmachine zoals er nog nooit één geweest is.
Ze moeten wel gigantische winsten maken, wil je 1,5% rendement op dagbasis kunnen uitkeren.
Welke briljante geesten zitten daar achter en hoe krijg je deze waanzin ooit serieus verkocht?
Het is in ieder geval een systeem waarbij je gevraagd wordt om ook weer anderen aan te melden. Let wel, in mijn ogen wordt je daarmee medeschuldig en mededader aan het bedrog, op het moment dat dit uiteindelijk uitkomt.
Het is echter geen bedrog zolang ze de deelnemers keurig uitkeren! We leven immers in een nette staat en je bent hier onschuldig totdat je schuld bewezen is.
Zo lang er dus nieuwe investeerders zijn die genoeg geld inleggen, kunnen ze deze gekte volhouden. Er is geen toezicht op deze opzet. Zo lang iedereen dus tevreden is, is het legaal, want het is juridisch ongetest.
De oprichters zeggen dat ze het geld investeren in Cryptocurrency, Forex en Onroerend goed. Nu heb ik beleggingservaring sinds 1987. Ik ben niet de beste belegger in de wereld, maar ik ken ondertussen wel veel fantastische beleggers. De oprichters van dit bedrijf zitten daar niet tussen. Dat is gek, want als je toch 1,5% tot 4% op dagbasis kan uitkeren aan je deelnemers, dan moet je wereldkampioen beleggen zijn.
Ga eens na wat 10.000 euro met 1,5% rendement per dag doet. Hou dat eens 5 jaar vol… Begin nu eens met 100.000 euro…
Doe nu ook eens gek, stel dat ze een succes zijn, doe het eens met 2 miljoen euro…
Maar dat is niet alles. Als je je geld na die 40 dagen nog laat staan, dan krijg je 2,5% op dagbasis!
Hoe lang duurt het voor je de wereld kan kopen?
Breng ook anderen aan en je krijgt ook over dag geld een provisie. Je kan uiteindelijk meer dan 4% PER DAG verdienen.

Overigens maken ze op een site van een ander reclame met niet drie maar liefst die 4% per dag!
Blijkbaar moet je dit echt tot in het absurde overdrijven om te verwachten nog serieus genomen te worden.

Zoals gezegd, zolang ze iedereen uitkeren vanuit nieuwe deelnemers is het legaal. Het gaat pas mis als de rendementen niet gehaald worden, er te weinig nieuwe aanmelders bij komen en er dus geen geld meer is om de deelnemers uit te keren. Pas dan kan je als deelnemer die zich benadeeld voelt aangifte doen en kan de toets gedaan worden of dit wel kosher is.
Tot dat moment moet iedereen zijn of haar eigen gezond verstand laten werken. Helaas wordt dat gezonde verstand vertroebeld door pure hebzucht.
Denk er echter aan, de kans bestaat dat je straks als deelnemers mede schuldig verklaard gaat worden als de fraude uitkomt.

Hoe is het de onderneming vergaan… In juni 2016 werd een eerdere opzet opgericht. Dit bedrijf bestaat nu niet meer want ze werden volgens eigen zeggen door hackers kapotgemaakt… Dat is handig. Alle data is verloren gegaan, de deelnemers hebben dus pech.
Ze zeggen nu dat het woordje “invest” niet in de naam mag voorkomen en daarom is het nu een nieuw initiatief onder een nieuwe naam geworden.
Als dat zo is, waarom heeft de KvK die waarschuwing toen niet gegeven toen het eerste bedrijf werd ingeschreven? Raar verhaal.

Er zijn drie oprichters van beide initiatieven.
Het zijn drie jonge mensen die geen enkele historie in de beleggerswereld lijken te hebben. Dat is voor mij geen verrassing, maar ik zeg het maar wel even. Hooguit hebben ze privé misschien wat transacties gedaan, maar zo ver bekend hebben ze daar nooit over gepubliceerd.

Eén van de drie personen is een jonge vader. Er staan wat foto’s van hem op Internet. Hij verkoopt ook foto’s die hij maakt van het strand en de natuur op Internet. Hij heeft ook een LinkedIn account.
Daarin staat hij nog altijd als eigenaar van het eerste initiatief. Erg actief is hij dus niet op LinkedIn. Hij schijnt in IJsselstein, Utrecht te wonen.
Hij blijkt echter nog een LinkedIn account te hebben, vanwege het feit dat hij zegt een onafhankelijke muziek professional te zijn: Het komt er op neer dat hij ook DJ is.
Hij was half 2015 tot begin 2016 actief op een Internetondernemen webinitiatief. Hij werd er 4 augustus 2015 actief en stopte met posten op 27 januari 2016. Hij heeft die site opgezet met een ander. Het lijken zijn eerste stappen op Internet Ondernemen gebied geweest te zijn.
Dit initiatief is blijkbaar gevestigd op het adres van die ander in Maartensdijk

Begin 2016 was de ‘directeur/oprichter nog tevreden met computeronderhoud abonnementjes van 20 euro per maand. Ergens tussen maart 2016 en juni 2016 is hij blijkbaar in aanraking gekomen met bestaande 2% initiatieven en heeft hij besloten zelf ook zo’n opzet op te gaan zetten.

Het is de vorm van een BV gegoten met een adres in IJsselstein.

Dan is het natuurlijk interessant om te weten hoe iemand woont die anderen tot 4% rendement per dag kan beloven!
Dan moet je wel een hele grote jongen zijn…
Blijkbaar is hij daarbij ook een heel bescheiden steengoede belegger, want dit is het adres van een woning aan/in een nieuwsbouw hofje.

Het bedrijf is nu actief, want op Tweede Kerstdag werd een artikel geplaatst op de website van een derde. De directeur geeft daarin aan dat hij het verdienmodel heeft bedacht. Nu, dat is naar mijn idee wat te veel eer, omdat dit soort praktijken in de VS al jaren bekend zijn.
In het artikel staat dat hij in staat is om met vooral valutahandel veel meer dan 1,5% rendement per dag te maken.
Nu ken ik letterlijk wereldwijd honderden valutahandelaren. Ik durf zelfs te stellen dat ik de besten ter wereld ken, maar niet één daarvan zal de garantie van 1,5% rendement per dag durven te geven. Er zijn er slechts enkelen die enige tijd fantastische rendementen maken, maar niet structureel tot meer dan 4% per dag hetgeen deze persoon zegt te kunnen uitkeren.
Zijn hele opzet zal als een kaartenhuis ineenstorten zodra het nieuwe geld opdroogt. het eerste initiatief ging zogenaamd al kapot door hackers. Ik ben benieuwd wat binnenkort zijn volgende excuus is.
Of zijn er nu genoeg extreem hebzuchtige mensen die denken slimmer dan de jongeman te zijn?
Je kan natuurlijk meedoen en dan na 40 dagen die maximale 500 euro per dag opnemen. Zodra het bedrijf zonder geld komt te zitten is het feest over. Als jij er dan wel met winst uit gekomen bent, dan kunnen andere slachtoffers ook jou aanklagen. Dat overkwam slachtoffers van Madoff ook. Ze waren slim genoeg om hun winst te pakken, maar als bleek dat ze een redelijk vermoeden van fraude hadden, dan waren ze medeplichtig door hun winstname.
Durf je dat risico aan?

Er is één ding opvallend aan deze opzet. Dat opvallende feit is dat ik zo makkelijk de nodige gegevens van de directeur kon bemachtigen. Is deze jongen zo naïef dat hij denkt er mee weg te komen? Denkt hij dat de BV opzet hem kan beschermen als hij de zaak willens en weten aan het flessen is? Of is het toch nog altijd een opzet waarbij deze BV niet eens weet dat hun gegevens gebruikt worden. Dat kan immers ook nog.
Wat deze persoon naar mijn idee doet, is het systeem van een Amerikaanse opzet gebruiken of kopiëren. De opzet is namelijk niet uniek en opvallend is dat zijn website overal in het Nederlands is, behalve daar waar het financiële plaatje in beeld komt. Dan is het ineens hetzelfde als de Amerikaanse opzet.

Nog even een reality check voor de lezers die nog altijd twijfelen…
Stel even dat je in staat bent om zoals deze persoon 10% per dag rendement te maken.
Het moet hem dan toch wel lukken om 1000 euro van iemand te lenen, als hij deze 1000 euro zelf al niet heeft.

1000 euro en dan een jaar lang 10% rendement per dag er op maken… Hoeveel heb je dan?
Ben je begonnen met 1000 dan heb je volgende dag al 1100… In feite verdubbel je het bedrag van 1000 euro (of dollar) in grofweg een week.
Dus 1000 is al 2000 in week 2 2000 is 4000 in week 3 etc.
In slechts tien weken is die 1000 euro bij een rendement van 10% op dagbasis al een miljoen geworden! In een jaar tijd kan je de wereld kopen!

Ik heb het over 10% terwijl de directeur van de opzet het ‘slechts’ over 4% en nog wat meer heeft.
Hij heeft het op zijn site echter ook over allerlei bonussen. Hij moet dus zelf 10% rendement maken om dat allemaal aan de deelnemers uit te kunnen blijven keren. Daarbij is er margin nodig, want je kan niet met het volledige bedrag de markt in.

Vraag je je nu eens af…
Waarom zou je geld van anderen gaan ophalen als je in staat bent om 10% per dag met trading te verdienen?
Je bent met een beginkapitaal van slechts 1000 euro over drie maanden multimiljonair!
Waar heb je het dan over?
Hoe belachelijk is het dat je gaat leuren bij anderen die tussen de 10 dollar en 50.000 dollar mogen inleggen?

Is dit een oplichting?

Moet je je dat serieus nu nog afvragen? Natuurlijk is dit technisch gezien oplichting. Het is echter volkomen legaal zolang niemand aangifte doet en geen rechter zich er ook over uitsprak. Je mag echt van alles aanbieden, ook deze complete onzin.
Ik doe geen aangifte. Ik ben immers geen slachtoffer. Ik ben dan ook geen partij in deze. De eerste deelnemers zijn ook (nog) geen slachtoffer. De laatste deelnemers die instappen net voor het klapt, die zijn ooit de slachtoffers. De vraag is of ze op dat moment aangifte willen of durven doen.
Je bent immers wel een enorme sukkel als je hier in stinkt.

PS: De naam en volledige gegevens staan wel genoemd in Beursbox Extra. Dat is de extra service toe naar de betalende leden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *