LADEN

Typ om te zoeken

Basisinkomen experiment Finland (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Basisinkomen experiment Finland (Tom Lassing)

Zelfs CNBC heeft nu aandacht geschonken aan het basisinkomen experiment in Finland. Daar gaan ze 2000 werklozen een maandelijks inkomen verstrekken van 581,48 euro. Dit bedrag zal hun andere uitkeringen EN verplichtingen vervangen.
Zelfs als ze nu werk vinden blijven ze het basisinkomen houden.
Zo kunnen ze goed testen of een basisinkomen inderdaad mensen lui maakt, zoals vooral uit rechts politiek hoek steeds weer gesuggereerd wordt.
Het huidige systeem, zoals ook bij ons actief is, werkt juist demotiverend, omdat inkomsten dan van de uitkering afgetrokken worden. Je bent dan al die werkuren kwijt tegen een minimaal hogere vergoeding. Juist dát is demotiverend.
Het huidige systeem nodigt ook niet uit om ondernemer te worden. Immers mis je dan alle voordelen, want las je iets verdiend, dan wordt het in korting gebracht.
Nu met het basisinkomen ben je vrij om het eventueel een beetje aan te vullen, of het fors aan te vullen. Wat of je maar wilt.
Zelfs theoretisch is dat al veel motiverender.
Daarnaast is de uitvoering ook veel goedkoper, want nu hoeft er niet iemand van de uitkeringsinstantie steeds achterheen te gaan.
Ze gaan nu in Finland verschillende modellen uittesten.
Ook Schotland wil later dit jaar een aantal tests gaan uitvoeren.
Jammer is alleen dat CNBC toch weer met een negatieve quote dit artikel meende te moeten afsluiten. Heel jammer.
Vaak wordt het door conservatieven weggezet als onbetaalbaar. Ze gooien het over die boeg (zonder de cijfers te onderbouwen) omdat het de overheid zwakker maakt. Immers heb je veel minder uitkeringsdeskundigen nodig, veel minder handhavers, veel minder belastingambtenaren. Wat je dan gaat missen als rechtse politieke partij, zijn allemaal trouwe rechtse stemmers die voor de overheid werken. Welvarende gezagsgetrouwe ambtenaren die overwegend conservatief stemmen.
Dát is de echte reden dat politiek rechts tegen een basisinkomen is.
Het gaat niet om geluk, het gaat al helemaal niet om haalbaarheid. Het gaat om het plekje op het pluche dat ze ermee zelf dreigen te verliezen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *