LADEN

Typ om te zoeken

Waarop baseer je aankoopbesluiten

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waarop baseer je aankoopbesluiten

netflix

Welke aandelen kopen en wanneer die aandelen te kopen?
Is er een gouden formule om aandelen te kopen?
Als u hoopt op een snel en kort antwoord dan heeft u geluk. Het is er!
Het korte antwoord is “neen, tenzij”.
Dat is niet erg hoopvol, maar er schijnt wat licht aan het einde van de tunnel.
Het punt bij beursgenoteerde aandelen is dat het sentiment op de hele beurs enorme invloed heeft op de individuele aandelen. Hoe goed een bedrijf ook kan zijn, hoeveel winst het ook maakt, het kan zich niet onafhankelijk maken van het algemene beurssentiment.
Een Amerikaanse president die zich verslikt bij een staatsdiner, kan al een beurscrash veroorzaken.
Wat van belang is te weten, is dat koersen stijgen op basis van verwachtingen en ze dalen op basis van realiteit.
Kortom, stijgingen komen voort uit fantasie en zodra die fantasie vertrokken is, komt de koude douche en vertrekken de luchtfietsers.
Daarom kan een verliesgevend bedrijf als Tesla meer waard worden dan gevestigde autoproducenten die 20x meer auto’s produceren en daarbij winst maken.
Daarbij kan een Netflix verlies op verlies stapelen op basis van de prachtige verhalen over nog weer meer series die ze gaan maken en nog meer abonnees die ze denken te gaan krijgen. Ondertussen is het bedrijf al 160 miljard waard, terwijl het nog nooit substantieel winst maakte. De fantasie is nog enorm groot. Unilever, dat extreem voorspelbaar is en ieder jaar ruim 3% dividend geeft en een mooie maar extreem voorspelbare winst maakt, is 150 miljard waard met een K/W van nog geen 22.
Welke is de betere belegging?
Ook Unilever gaat omlaag als het sentiment keert. Het zal echter als eerste herstellen bij een kering van het sentiment. De klapper zit hem meer bij aandelen als Tesla en Netflix. Die kunnen bij een sentiment wisseling op de beurs makkelijk 50% verliezen om daarna weer 100% te stijgen. Dat spreekt beleggers enorm aan. Dat de meesten een waardeloze timing hebben en vaak net verkeerd om beleggen doet daar niet aan af.
Mijn advies is te gaan voor degelijkheid en koop bij een slecht beurssentiment. 2011 was bijvoorbeeld een mooi moment om te kopen. Bij Unilever was het december 2008 dat u het beste had kunnen kopen. De koers daalde tot 23,3. Nu is de koers 55,3. Netflix was een onopvallend startend bedrijf in 2008. De koers was 3,72. Nu is de koers 364.
U heeft echter niet gekocht op 3,72. U zou eerder kopen op een koers rond de 360. Dát is de realiteit. De kans bestaat dat Netflix over vijf jaar weer op 3,72 staat. Als het bedrijf dan nog wel bestaat. Unilever bestaat dan nog wel. Daar heb ik geen zorgen over.

In 1999 heb ik mijn Trendmethodische Aanpak geschreven. Misschien eens goed om die eens te bestuderen?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *