LADEN

Typ om te zoeken

TrendMethodische Aanpak

Algemeen

TrendMethodische Aanpak

De TrendMethodische Aanpak is ontwikkeld vanuit een jarenlange ervaring met beleggen. De methode maakt gebruik van zichtbare trends en marktbewegingen.

Niet de belegger bepaalt wat op een gegeven moment een aardige positie zou zijn, maar de methode geeft dit aan omdat de markt het niet altijd toestaat om in bepaalde posities te zitten. Deze methode is dan ook geen vaste standaard, net zo min als dat een belegger bekend staat als daytrader of TA’er.
Soms maakt de methode gebruik van daytrading, soms van Technische Analyse (TA) etcetera. Nogmaals, de markt bepaalt wat de beste methodiek in een bepaalde markt is.

In de kern is de methode verbluffend simpel. Hieronder treft u in tabelvorm de basis van de methode aan.

Tabel 1 – De grote lijnen, herkenbare perioden:

A
Neutrale /dalende beurs
B
Stijgende beurs
C
Hype beurs
1Koop hoeksteenaandelen(*) in de sterkste twee trendsHoud de hoeksteenaandelen vastNeem deels winst op de hoeksteenaandelen
2Schrijf op deze stukken optiesKoop kansrijke aandelen/opties in de sterkste twee trendsKoop “gokjes” in de sterkste twee trends, maar zit er bovenop
3Werk eventueel met opties (gekocht/geschreven)Koop beleggingsfonds-aandelen in de top indexenVerkoop, zodra de hype over is, en houd daarna alleen het restant hoeksteenaandelen in portefeuille

(*) Hoeksteenaandelen: de sterkste bedrijven in de sector, bij voorkeur in de sterkste twee trends die u heeft vastgesteld.

Tabel 2 – Nadere uitwerking van in eerste tabel herkende perioden:

A1
Hier is uw kans om aandelen in de absolute topbedrijven te kopen. Neem de tijd om goed te bedenken wat de sterkste trend van de aankomende tijd gaat worden. Laat alle andere posities links liggen, en koop alleen de beste kwaliteit binnen de door u gekozen trend.
A2
Door korte Callopties te schrijven kunt u, ondanks een mogelijk dalende markt toch inkomsten verwerven. Overigens blijken vaak de topaandelen het minst te dalen.
A3
U kunt de posities die u heeft, beschermen met Putopties. Een andere mogelijkheid is, het schrijven van Putopties, waarmee u de kans krijgt de absolute topaandelen tegen een van tevoren bepaalde prijs te kopen. Doe dit alleen met die aandelen waar u ook echt de stukken van wilt hebben. Op uw bezit, maar ook kaal, kunt u Call opties schrijven.
B1
Toen de beurs niets deed heeft u uw positie in de absolute topaandelen vergroot. U ziet, nu de beurs weer stijgt, dat uw portefeuille snel in waarde stijgt.
B2
Zodra de beurs heeft bewezen in een stijgende trend te zitten gaat u ook posities innemen in de bedrijven die het goed doen, maar nog niet tot de absolute top behoren. Beperk u tot de sterkste twee trends die u herkent.
B3
Om de spreiding van uw portefeuille in stand te houden koopt u beleggingsfondsaandelen van de topindexen.
C1
Zodra de beurs hype trekjes laat zien is het tijd om rustig wat winst te nemen op de hoeksteenaandelen.
C2
In een hype beurs is het makkelijk zaken doen. Probeer mee te rijden op die voortdenderende trein binnen de reeds herkenbare sterkste trend. Een extreme mogelijkheid in deze periode is daghandel. Houd in deze periode de vinger aan de pols, want de hype is een keer over.
C3
Op een kwade dag is de hype over. De index 10% omlaag, dat soort zaken. Verkoop al uw posities, behalve uw resterende hoeksteenaandelen. Bepaal of de reeds in bezit zijnde hoeksteenaandelen dat predicaat nog steeds verdienen. Het is tijd de portefeuille fors te schonen.
Vorig artikel
Volgend artikel

12 Reacties

  1. Anne Post 10 september 2019

    In de Beursbox van 9 september publiceerde u een artikel over spaarekeningen. U stelde dat de banken de saldi van de spaarrekeningen op hun balansen hebben staan. Dus bij een failissement kan de klant van een bank zijn spaargeld kwijt worden.
    Is dat echter wel zo ? Het spaargeld tot € 100.000,00 valt toch onder het depositio-stelsel? Dus als het goed is staat de staat garant?
    En zou bij een faillissement het geld van een lopende rekening ook niet in gevaar komen?
    Het is m.i. wel verstandig om het spaargeld over meerdere banken te verdelen, evt. ook in het buitenland.
    Graag uw reactie, want het onderwerp spreekt me wel aan.
    Groetjes, Anne Post

    Beantwoorden
    1. Tom Lassing 10 september 2019

      Ja dat is zo…
      Het depositogarantie fonds is een fonds van de banken onderling, niet van de overheid. Als het fonds leeg is, dan heeft de volgende pech. Het fonds werkt daarbij per land.
      Er is een verschil tussen een lopende rekening en een spaargeld rekening.
      Bij een lopende rekening komt u direct in de problemen. Immers, daarop komt uw loon en worden uw huur op hypotheek en water, gas en licht afgeschreven. Het zal duidelijk zijn dat iedereen deze rekening graag zo lang mogelijk met rust laat.
      Uw spaarrekening is heel wat anders. Dat is geld dat ‘over’ is. Het is enorm vervelend als u het kwijtraakt, maar het is te overleven. Niet zo gek dus dat deze rekening bijzonder interessant is en dat banken daar dus een heel speciale regeling voor hebben… Het is ‘hun’ geld zodra ze dat het beste uitkomt. Dat is het dus al direct boekhoudkundig, maar zodra de bank ik de problemen komt, is het ook echt van hen.
      Dat depositogarantiefonds is een doekje voor het bloeden. Het houdt iedereen in slaap als het ware. Men dankt dat het daadwerkelijk garanties biedt, maar dat is dus niet zo. Op is op.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *