LADEN

Typ om te zoeken

Aandelensplitsing

Algemeen

Aandelensplitsing

Gisteren las ik een analyse van een Amerikaanse analist. Hij schreef: “After the stock split, the shares of ….. have become even more attractive…”

Of, in het Nederlands. Na de aandelensplitsing zijn de aandelen van bedrijf….. nog aantrekkelijker geworden…
Ik kan u zeggen, dit is feitelijk waanzin, maar het absurde is, hij heeft niet eens volledig ongelijk.
De aandelensplitsing heeft slechts twee keer zoveel aandelen gebracht, maar het bedrijf erachter, de waardering voor het bedrijf en de waarde van alle aandelen zijn helemaal gelijk gebleven.
Het enige dat veranderde, is de koers en het aantal uitstaande aandelen. Het aandeel oogt nu goedkoper, omdat het niet 140 noteert, maar nog ‘slechts’ 70 per aandeel noteert. Vergeet niet, er zijn nu twee keer zoveel aandelen.
Slecht geïnformeerde beleggers kopen liever ‘goedkopere’ aandelen, zodat ze een aardig aantal kunnen kopen.
Er kan dus nu wat meer handel in plaatsvinden en het volume in de handel neemt qua aandelen aantallen enorm toe. Ze verdubbelt zelfs, zonder dat er een euro of dollar meer omgezet wordt. Dit is vooral interessant voor de beurs en de handelaren op de beurs. Meer aandelen is meer inkomsten bij handel.
Als een analist zegt dat het aandeel nu dus attractiever is geworden, dan kunt u er de donder op zeggen dat hij voordeel heeft bij meer handel.
Door deze fixatie op de koers van een aandeel, is het nu dus wel zo dat splitsingen koerswinst opleveren. Beleggers willen op de één of andere wijze graag snel terug naar de oude koers, hetgeen inhoudt, dat de koerswaarde na een splitsing meestal fors oploopt. Als we veel splitsingen in de markt zien, dan is de top van de hype nabij aan het komen. Hoe meer splitsingen, des te dichter zitten we bij de top.
Overigens heeft BeursAccent het aandeel wat genoemd werd al enige tijd in bezit. We kochten het op $94 voor splitsing en nu staat het alweer ruim boven de $70.
Ik kan u zeggen, het bedrijf zelf is in dit geval de laatste tijd veel interessanter geworden en is één van de meest veelbelovende bedrijven uit Zuid Amerika. De splitsing is er vooral gekomen om de handelaren op Wallstreet mee te plezieren. Hoe mooi het bedrijf ook ik, als je uit Brazilië komt, moet je alles op alles zetten om op Wall street gezien te blijven worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *