1. Volg een cursus
Volg eerst een beleggen cursus voor dat u uw zuurverdiende geld op de beurs inzet. Natuurlijk, dat kost geld, maar het is vrijwel zeker veel goedkoper als de lessen die u gaat betalen als u onvoorbereid op de beurs gaat acteren.
Bedenk u als startende belegger dat als het zo ontzettend makkelijk zou zijn als dat het lijkt, waarom werken er dan nog steeds mensen? Bedenk u ook waarom 90% van de particulieren geld verliest. Dat zou toch niet nodig zijn als beleggen echt zo makkelijk was? Toch is het de waarheid, hoe vreemd dat ook mag klinken.
Wees dus slim en volg eerst een cursus en laat u uw geld niet op de beurs afpakken omdat u de regels nog niet kent. Daar is het spel te serieus voor.
2. Beleg met een systeem
De beste beleggers ter wereld hebben allemaal een helder systeem en volgen dat systeem zonder uitzonderingen. Hun vermogens nemen ieder jaar verder toe. Particuliere beleggers hebben vrijwel nooit een systeem. Ze kopen alle tips die ze lezen of horen en hebben portefeuilles waar uiteindelijk totaal geen lijn in zit. Nu is dat in een stijgende beurs niet zo’n ramp, maar zodra er een beurscorrectie plaats vindt, slaat de twijfel toe. Wat moet er verkocht worden, wat moet gehouden worden?
De meeste particuliere beleggers hebben dan geen idee meer waarom ze bepaalde posities eigenlijk gekocht hebben en verliezen in een beurscorrectie hun vertrouwen. Ze raken in paniek en lopen op dat soort momenten enorme verliezen op.
Als u echter gedisciplineerd met een systeem werkt, dan weet u waarom u bepaalde posities in bezit heeft en dat weet u ook of de beurscorrectie u kan raken, of dat u die gewoon kunt doorzitten.
Het werken zonder systeem is de belangrijkste reden dat particulieren bakken met geld verliezen. Het gaat heel lang goed, en dan in één of twee dagen worden de enorme verliezen opgelopen en zit de belegger in een diepe depressie. Voorkom dat door met discipline via of met een systeem te beleggen. Een voorbeeld van een systeem is bijvoorbeeld het systeem van pensioensparen dat ik heb uitgebracht.
3. Spreiden is onzin
U leest in heel veel ‘beste tien tips’ dat u als belegger moet spreiden. Toch zien we dat de beste beleggers ter wereld maar heel beperkt spreiden. Ze stoppen niet al hun geld in één positie, maar ze spreiden niet om het spreiden.
De tip zou dus eigenlijk moeten heten: Spreidt met beleid!
Zo kunt u beter een individuele positie nooit groter laten worden dan 10% van het vermogen. Verder kunt u ook best in meerdere trends tegelijk beleggen en ook binnen die trends verschillende soorten posities innemen.
Beleggen in sectoren waar u niets in ziet, maar het doen omdat u zo nodig risico zou moeten spreiden, is en blijft echter waanzin. Dat is bedrog dat banken u aansmeren, zodat ze u waardeloze aandelen in de maag kunnen splitsen. De beste beleggers ter wereld doen niet aan een dergelijke spreiding. Ze doen dat niet, omdat het ronduit onrendabel is.
Beleg daar waar u de beste kansen ziet en laat sectoren waar u die kansen niet ziet dan ook links liggen.
4. Weet waar u niet moet zijn
In forums zijn veel andere beleggers actief. In theorie zou u daar veel kennis kunnen vergaren.
De praktijk is dat er veel onzin wordt geschreven en dat al die misinformatie beleggers in enorme verwarring kan brengen. Als u tip één heeft gevolgd, dan heeft u de tweede hands kennis uit een beleggersforum niet nodig. Als u een succesvol beleggingssysteem volgt, dan geldt precies hetzelfde.
In forums zijn vooral mensen actief die een verkeerde beslissing namen en zo’n forum zien als prachtige manier om de vraag naar hun mislukte aankoop aan te wakkeren. Zo proberen ze wanhopig hun mislukte positie omhoog te praten.
Zorg dat u verre blijft van de forums, want het is bijna allemaal onzin wat daar geschreven staat. Een goede belegger verspilt er zijn of haar tijd niet.
5. Vermijdt de meute
Een akelig feit is, dat de meute bijna altijd ongelijk heeft. Zonder dat het een wetmatigheid is, is het beter te kopen als de meute verkoopt, en te verkopen als de meute koopt. Juist te kopen als het sentiment heel slecht is, is enorm moeilijk, maar zeer rendabel gebleken. We zien dan ook dat in een crisis de grote beleggers als eerste nieuwe posities innemen. Ze doen dat op het moment dat particulieren vol aan het verkopen zijn, op aangeven van banken en analisten overigens.
De grote beleggers weten dat ze niet op de bodem kopen, maar dat is niet zo erg. Op een wat langere termijn is de koop ‘op het moment dat het bloed door de straten liep’ een enorm slimme zet.
Bekende beursanalisten zijn ‘de meute’. Hun openbare adviezen volgen, is de meute volgen. Het is niet voor niets dat we weinig lezen over de rendementen van de bekende analisten. Die rendementen zijn bedroevend. Veel van de analisten zijn daarbij in dienst van de grote banken en financiële instituten. Hun rol is handel genereren en de winst van de bank te doen toenemen. Ze is niet om de particuliere belegger geld te laten verdienen. Ken daarom de marktspelers en realiseer u hun rol in het spel. Laat u niet in de luren leggen.
6. Probeer niet te veel te timen
Particuliere beleggers proberen steeds te timen. Het is prachtig als dat een keer lukt, maar is een ramp als het mislukt. Immers sta je op dat moment ineens naast de markt die weg van je loopt. Het is niet voor niets dat de grote beleggers amper naar de koersen kijken.
Ze kijken naar de fundamentals en kopen posities als deze interessant gewaardeerd zijn. Als de sentiment gedreven beurs er even anders over denkt, is dat niet zo belangrijk. Uiteindelijk gaat het toch om de fundamentele waarden. Dat vergt geduld, maar is zeer rendabel gebleken. Particuliere beleggers zijn veel te gefixeerd op direct op winst staan en kijken teveel naar de koersbewegingen die iedere dag plaatsvinden. Laat dat los en uw rendement zal toenemen.
7. Handel minder
Vrouwen zijn betere beleggers dan mannen. De reden? Ze handelen minder. Warren Buffett heeft heel veel jaren gehad dat hij maar twee of drie transacties deed. Nu is hij bij mijn weten geen vrouw, maar hij belegt wel als een vrouw. Hij behaalde over een periode van meer dan dertig jaar een rendement van 25% per jaar.
Door teveel naar de koersen te kijken, wordt de belegger onrustig en gaat deze denken dat hij de koersbewegingen kan gaan voorspellen. Soms gaat dat een tijdje goed, maar één keer mis zitten, kan inhouden dat de mooiste beweging gemist wordt. Keer op keer blijkt dat gewoon blijven zitten veel rendabeler is. Geen transactiekosten en ook geen kans om net op het verkeerde moment buiten de markt te staan.
8. Laat aandelen de basis van uw portefeuille zijn
Er zijn tegenwoordig enorm veel derivaten beschikbaar. Die werken met een hefboom en zo kan de belegger veel meer winst maken. Althans, zo staat het in de folder. Het tegendeel komt vaker voor, zo kan de particuliere beleggers sneller van het geld afgeholpen worden.
Het nadeel van de meeste derivaten is het feit dat ze een beperkte looptijd kennen. Zo wordt ’tijd’ uw vijand.
Aandelen kennen die vijand niet. Als u op de juiste manier uw positie gekozen heeft, dan heeft u alle tijd om de beurs uw gelijk te laten bewijzen. Kiest u voor de hefboom van een derivaat, dan kan u wel gelijk gaan krijgen, maar als dat de week na het verlopen van uw derivaat gebeurd, dan heeft u alleen maar verlies opgelopen, terwijl u wel gelijk had.
Derivaten zijn ontwikkeld door banken die daarmee particulieren beleggers meer tot ‘gokken’ konden aanzetten. Ze zijn voor de uitgevende banken zeer lucratief gebleken, maar de rendementen van particuliere beleggers zijn de laatste jaren alleen maar afgenomen. Laat die statistiek een waarschuwing voor u zijn!
9. Doe uw eigen onderzoek
U kan overal beleggingstips krijgen. Niet alleen in forums, maar ook in kranten, in beleggingsweekbladen, in nieuwsbrieven, op sites en zelfs in bus of trein of op verjaardagspartijtjes.
Wetende dat bijna alle particuliere beleggers geld op de beurs verliezen, mag al genoeg waarschuwing tegen deze tips zijn.
Als u een systeem heeft, dan kan een tip nog zo mooi klinken, maar als het niet binnen uw systeem past, dan kunt u het ook makkelijk naast u neer leggen.
Natuurlijk klinken die gegeven tips altijd fantastisch. Ook op de site van dat bedrijf is alles prachtig. Ik moet de eerste CEO nog tegenkomen die zal stellen dat hij zijn werk slecht doet en beleggers hun geld beter ergens anders kunnen inzetten.
U kunt uzelf daartegen wapenen door de gepubliceerde cijfers te bekijken en alleen te beleggen als de gepubliceerde cijfers binnen uw systeem passen.
De cijfers liegen niet, al vraagt het soms wel wat kennis om jaarverslagen te lezen. Mijn advies aan u, zorg dat u die kennis dan verkrijgt!
10. Bij twijfel niet inhalen
Er is niemand die u dwingt een positie in te nemen of een positie aan te houden. Feit is, dat niet iedereen in de wieg gelegd is om belegger te worden. In stijgende beurzen is beleggen makkelijk, maar het verschil komt tot uitdrukking op de momenten dat de beurs daalt. Dan worden de mannen van de muizen gescheiden.
Dat is een pijnlijk proces en u moet weten dat één van mijn indicatoren voor de bodem van de markt het feit is dat ik ALTIJD haatmail op de bodem krijg. Op het moment dat beleggers hun frustratie over de dalende beurs via E-mail aan mij uiten, weet ik dat de bodem gevonden is. Het is geen grap, het is ook niet leuk, maar het werkt keer op keer.
Laat uzelf niet door de beurs op de kop zitten. Het leven is leuk en beleggen zou dat ook moeten zijn. Een dalende beurs is vervelend, want het kost bijna altijd geld, maar ook op uw werk zult u niet iedere dag met evenveel plezier werken. Toch neemt u niet ontslag als het even een tijdje niet zo lekker loopt. Waarom dan wel de beurs verlaten als het even wat tegenzit? Als u de vorige negen tips goed onder controle heeft, dan raakt een dalende beurs u niet. Alle indices begonnen hun leven heel fors lager. Over het algemeen gaan beurzen dus omhoog. U heeft alleen tijd en geduld nodig.
Als u twijfelt, dan zit het niet goed. Beleg dan dus niet! U moet alleen met vol vertrouwen kunnen beleggen. Een dalende beurs biedt kansen en geeft de mogelijkheid om nog weer goedkoper te kunnen kopen. Als u dat zonnetje niet ziet schijnen, vraag u dan af of u wel belegger wilt zijn.
Bij punt 7 eerste alinea interessante leuke tip…!
Luister niet te veel naar analisten .