LADEN

Typ om te zoeken

Waarom miljardairs weinig bijdragen

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waarom miljardairs weinig bijdragen

geld, uitgaven

In de VS is trickle down economics het uitgangspunt voor de regering Trump.
Maak de rijken extreem rijk en geef hen belastingmeevallers en die rijkdom zal naar beneden druppelen.
De meeste mensen zien wel in dat dit onzin is, maar ik wil het hier ook uitleggen waarom het onzin is.
Gaan we even uit van de persoon die miljardair is.
Die persoon is schatrijk en veel van de rijkdom zit in zijn bedrijf. Dat bedrijf kom ik later op, ik wil me eerst concentreren op de persoon. Deze persoon koopt een enorm huis en een enorme boot. Deze persoon eet in luxe restaurants en gaat alleen naar heel exclusieve lokaties op vakantie.
Kortom, de uitgaven blijven in een klein clubje van andere rijken. Er werken wat mensen voor die extreem rijken, maar de lonen zijn laag voor de schoonmakers en serveersters.
De lokale middenstand profiteert vrijwel niet van die miljardair.
Zou je die rijkdom van één miljardair verdelen over 1000 miljonairs, dan zou er 1000 x meer omzet zijn voor de lokale middenstand. Een miljonair koopt nog wel bij de lokale middenstand. Die miljonair gaat nog wel lokaal uit eten en die zorgt dus wel voor 1000x meer schoonmakers en serveersters die nodig zijn.
Stel even dat je het geld van één miljardair verdeeld zou hebben over 10.000 mensen die ieder een extra 100.000 hebben. Kan je je indenken was dat voor impact op de lokale economie heeft?
Gewone consumenten geven veel sneller hun geld uit. Een miljardair heeft vaak veel spaargeld dat niets doet. 10.000 mensen met 100.000 geven een fors deel uit hetgeen de lokale economie ten goede komt.
Het is maar een simpele uitleg, maar weet dat de westerse economie voor 70% drijft op consumenten uitgaven. Een betere verdeling van rijkdom is dus goed voor de economie. Trickle down economics is klinklare onzin.

Dan de bedrijven, zoals Amazon, Ebay, Google, Apple, Microsoft, Alibaba, Samsung…
Allemaal enorme bedrijven die het voor elkaar krijgen om enorme belastingmeevallers te krijgen.
Lokale kleine concurrenten kunnen nooit winnen, want die lokale partijen betalen wel volle belastingen. Wat je dus ziet, is dat veel lokale werkgelegenheid verdwijnt naar een bedrijf in een ver land. Die lokale ondernemer met lokaal personeel verdwijnt en ergens in een kuststaat in de VS is er een grote fabriek waar een paar mensen en veel robots het werk voortaan doen.
Alibaba is spotgoedkoop in kleine spullen die weinig wegen maar het zorgt er wel voor dat speelgoedzaken, Blokkers etc. uit het straatbeeld verdwijnen. Het kost ook steeds meer moeite een lokale techneut te vinden. In alle sectoren zie je dat enorme ketens ontstaan die opgekocht worden door grotere ketens en uiteindelijk bezitten een tiental ondernemingen in de wereld bijna al ketens die in de wereld bestaan. Die tien ondernemingen betalen vrijwel geen belastingen meer, want ze zijn machtiger dan welke regering dan ook.
De miljardairs in de wereld zuigen de wereld leeg. Uiteindelijk raakt ze dat ook, maar u begrijpt wel dat hun rijkdom zo groot is dat het generaties gaat duren voor die families aan de bedelstok hangen. Ondertussen is de rest van de wereld al omgekomen van honger.
Helaas lijkt het er op dat een restart van de menselijke wereld de enige optie nog is. We zijn met te veel vinden de rijken der aarde. De eeuwige oorlog van de VS met de moslimwereld is geen toeval. In mijn ogen wil men een massale uitsterving via verarming creëren, zodat daarna een nieuwe economie kan worden gebouwd met een onaantastbare elite en een volkomen onderdrukte onderklasse die slechts moet werken voor de elite. Een veel kleinere onderklasse, want robots gaan het merendeel van het werk doen. De armen moeten in de toekomst sterven. Ze zijn dan immers nutteloos voor de economie geworden. Dát is waar we naar toe dreigen te gaan. Dát is wat je wilt als je de rijkdom niet wilt verdelen.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

10 Reacties

 1. Gerrit van Stempvoort 9 januari 2020

  In principe klopt dit verhaal wel. In feite is deze theorie de ook de basis van het Communistisch Manifest van ene Karl Marx.
  Misschien is het feit dat we in b.v. Nederland de welvaart wat beter hebben verdeeld dan Amerika de reden dat de gemiddelde Nederlander tot de gelukkigste mensen ter wereld hoort?
  Maar toch, het bovenstaande is een belangrijke reden om de belastingontduiking van de multinationals (die mede door Nederland mogelijk gemaakt wordt) aan te pakken.

  Beantwoorden
 2. Deva Daniël Luysterburg 9 januari 2020

  Hier in Hoogeveen is het uitstervingsbeleid al begonnen. Ambtenaren zeggen tegen bijstandsgerechtigden dat ze maar kale macaroni met wat kaassnippers moeten eten….. want er zijn er zo veel die dat doen. Intussen heeft het gemeentebestuur besloten, 3 maanden na hun mislukte ijsbaanproject, dat er 15-20 miljoen euro op tafel moet komen voor een Cultureel Complex. Want speeltjes voor de welgestelden die prestige opleveren is het enige waar ze hier aan denken.

  Beantwoorden
 3. Wim Damen 9 januari 2020

  Beste,

  U beeld is een beetje vertekend :

  Hoeveel , van de 1000 miljonairs hebben in de praktijk een serveerster ?

  Volgens u , alle 1000.

  volgens mij 1 of 2

  Hier zit u er volgens mij maar 998 naast.

  Hoeveel mensen krijgen 100.000 wanneer 1.000.000.000 verdeeld word?

  Volgens u 100.000.

  Volgens mij 10.000.

  Hier zit u er iets verder naast : 90.000 !

  Mvg

  Wim D.

  Beantwoorden
 4. jmm.peters 9 januari 2020

  tja ik zeg dit ook al jaren.je kunt gewoon zien dat dit al bezig is. kijk in nederland worden mensen al opgejaagd door deurwaarders., bij elkaar geveegd en uit de steden gejaagd. dat is al de voorloper van wat hitler destijds operationeel had. iemand die dat niet ziet,ziet aankomen, is blind.

  Beantwoorden
 5. jmm.peters 9 januari 2020

  denk ook even aan die grote steen in Amerika waar in 9 talen, staat gebeiteld dat er maar 500.000 mensen recht hebben op leven op deze aarde. de steen is geplaatst door miljardairs. .. Georgia Guidestones. .. ..

  Beantwoorden
  1. Pieter Donker 9 januari 2020

   Niemand die dit leest en een reaktie erop geeft,ik probeer dit al jaren en zelfs in mijn familie door te geven maar totaal geen reaktie.

  2. pieter 9 januari 2020

   Is het niet eerder 500.000.000 ( 500 miljoen , volgens een wetenschappelijke studie is een wereld bevolking van 600 miljoen ecologisch het meest verantwoord. Daar kan ik wel mee leven.
   Ook zullen velen gaan stellen dat het weer is achterhaald, de studie.

 6. D. Onzea 9 januari 2020

  Een gelukkige maatschappij heeft een grote middenklasse. De eerlijke herverdeling zorgt er voor dat iedereen aan zijn trekken komt, en de armen of sukkelaars worden geholpen door een stevige sociale zekerheid. Veel miljardairs hebben niks met sociale zekerheid, zij doen wel aan “goede doelen”, maar dan op hun voorwaarden, zoals in de industriële revolutie. Met nu en dan een aalmoes geven trachten ze hun geweten te sussen, en daarenboven worden velen afhankelijk van hen.
  Iemand die slimmer is, harder werkt, veel betekent voor de maatschappij, mag veel meer verdienen dan iemand die niet veel opbrengt voor de gemeenschap. Maar welke CEO is in godsnaam 500 keer meer waard dan een van zijn medewerkers? Is die 500 keer slimmer, 500,keer sneller, kan die 500 keer harder werken? Wetenschappers stelden dat 25 keer het salaris van een arbeider correct zou zijn.
  In de jaren 60 tot 80 betaalden grote bedrijven in de Verenigde Staten tot 70% belastingen. Nu gruwen ze in de VS van 30%. Grote delen van dat land zijn inmiddels derdewereld-landen geworden… De bekende politici in de VS zijn allemaal miljardairs, die vooral goed voor zich zelf en hun kaste zorgen, en via de – door hen gekochte – media verhalen over “trickle down economics” verspreiden met de perceptie dat dit goed zou zijn voor iedereen.
  Iedereen die rijkdom verzamelt is deels schatplichtig aan de maatschappij, want dankzij allerlei uitvindingen in de geschiedenis van de mensheid (denk nog maar aan het wiel), dankzij infrastructuur, dankzij de staat die voor veiligheid zorgt e.d. krijgt hij/zij de kans om rijk te worden.
  In het boek van Geert Noels wordt beschreven hoe Wallmart in een lokale gemeenschap een supermarkt opent en vervolgens alle KMO’s weg concurreert. Waarna Wallmart de lonen verlaagt en de prijzen doet stijgen. Gevolg : de gemeenschap verarmt en verloedert. Criminaliteit stijgt, het sociale netwerk verdwijnt, de gemeenschap is verloren.
  Om de macht van de multinationals te beperken zou men zou Europa moeten versterken, en vooral belasting heffen op omzet. Multinationals kunnen dan niet meer tijdelijk aan dumpingprijzen werken om andere bedrijven uit de markt te drijven, want dat gaat hen niet alleen verlies op de producten, maar bovendien belasting op hun gestolen omzet opleveren.
  Hoe dan ook, waar de kloof tussen rijken en armen te groot wordt, breken revoluties uit. In de geschiedenis vindt men daar genoeg voorbeelden van. Op de lange termijn gaan ook de rijksten verliezen, want aan wie moeten ze op het einde nog verkopen? Maar op dat einde kunnen we beter niet wachten.
  Overigens een zeer interessant en goed artikel.

  Beantwoorden
 7. Wim Damen 9 januari 2020

  Beste,

  U beeld is een beetje vertekend :

  Hoeveel , van de 1000 miljonairs hebben in de praktijk een serveerster ?

  Volgens u , alle 1000.

  volgens mij 1 of 2

  Hier zit u er volgens mij maar 998 naast.

  Hoeveel mensen krijgen 100.000 wanneer 1.000.000.000 verdeeld word?

  Volgens u 100.000.

  Volgens mij 10.000.

  Hier zit u er iets verder naast : 90.000 !

  Mvg

  wim

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 9 januari 2020

   Inderdaad. 10.000.

   U heeft het over een butler. Als je uit gaat eten heb je een serveerster of kelner… tenzij je bij Mac gaat eten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *