Vooral in de bouw is de schaarste aan materialen goed te voelen. Het kost grote moeite om aan alles te komen en ALS het je al lukt, dan moet je er flink meer voor betalen.
Hoe komt dat?
Er zijn meerdere redenen te noemen.
De eerste reden is dat de keten gebroken is door de Corona maatregelen. Niet alleen zijn fabrieken en mijnen dicht geweest, maar ook zijn in de keten partijen failliet gegaan. Daarnaast werden in veel landen bedrijven verplicht enige tijd dicht te gaan. Daar waar de één door kon, liep het spaak omdat het bij de ander stilgelegd werd.
Vervolgens hebben bedrijven dat proberen op te vangen door te hamsteren. Men wil zich zo veel mogelijk indekken door een voorraadje te hebben. ‘Just in time’ is een opzet van vroeger. Men houdt nu toch weer liever eigen voorraad aan, totdat de keten weer volledig intact is.
Wat nu echter ook speelt, is dat mede door de klimaatwetgevingen de nodige mijnen en fabrieken dichtgegaan zijn. Men krijgt geen vergunning voor nieuwe mijnen en fabrieken meer. Dat lijkt dat voor die regio waar dat ingevoerd werd een goede zaak, maar de wereldproductie van veel basismaterialen is nu onder de vraag gekomen en DAT heeft weinig te maken met al het bovenstaande.
Dat is een structureel probleem en zoiets los je niet snel op!
Dat is mede de reden dat ik van mening ben dat we aan de start van een enorme grondstoffen hausse staan.
De prijzen zullen nog veel verder gaan stijgen, want de tekorten gaan alleen maar toenemen. Zelfs al zou je vergunningen krijgen, het bouwen van een mijn of een enorme verwerkingsfabriek kost de nodige jaren. Bij een 1% tekort kunnen prijzen al +50% gaan. Laat staan als dat tekort verder gaat oplopen.