LADEN

Typ om te zoeken

Veilig voor dollardaling?

Laatste Nieuws

Veilig voor dollardaling?

Ik krijg nog wel eens van beleggers de vraag waarom ik met BeursAccent onder andere in Amerikaanse aandelen zit, terwijl ik toch ook aangeef dat de dollar wel eens dramatisch kan gaan dalen. Ik wil dat graag uitleggen.
– Ten eerste denk ik inderdaad dat de dollar dramatisch kan gaan dalen, maar dat geldt ook voor de Euro. Ten opzichte van elkaar kan het dus meevallen. Daarbij is het zo, dat veel beleggers denken dat ze veilig voor een dollardaling zijn als ze aandelen kopen die in Euro’s noteren. Wat die beleggers echter vergeten, is dat veel van die bedrijven enorm afhankelijk zijn van de dollar. Soms komt een overgroot deel van de omzet in dollars tot stand en in andere gevallen zijn de bedrijven zo groot dat er in feite een ‘wereldkoers’ voor die aandelen bestaat. Bijvoorbeeld Koninklijke Olie, maar ook Exxon. De één is in euro’s de ander in dollars. Voor beide geldt echter dat er een wereldkoers voor is. Zou dus de dollar enorm dalen, dan kan het best zo zijn dat het aandeel in koers aangepast wordt op zo’n manier dat de wereldkoers gelijk blijft. Kortom, de koers in dollars stijgt, terwijl die in Euro’s gelijk blijft of daalt. Hoe dan ook, waar je ook in het aandeel aan het beleggen bent, de waarde in de niet bestaande wereldvaluta blijft gelijk ten opzichte van de verschillende valuta.
Kortom, ik denk dat veel beleggers zich onterecht veilig voelen in Euro aandelen, terwijl die net zo gevoelig voor de dollar kunnen zijn als aandelen die rechtstreeks in dollars noteren. Vooral voor de grote wereldbedrijven geldt dit. Het is een ander verhaal bij een lokaal Amerikaans bedrijf. Die heeft geen ‘euro-koers’ en die kan dus in dollars gelijk blijven noteren, waarmee beleggers die in Eurolanden wonen dus een enorm valutarisico nemen. Dat is dus iets om heel voorzichtig mee te zijn.
Het grote probleem dat ik met dollarbescherming heb, is het feit dat de euro, waarmee we in Europa leven, in feite net zo zwak is als de dollar. Voor beide munten geldt dat ze uit veel te veel lucht bestaan. Als we ons dat serieus een keer gaan beseffen, dan is het drama niet te overzien. U zou eens moeten kijken naar de hyperinflatie die in 1923 in Duitsland plaatsvond, of boek nu een vakantie naar Zimbabwe om hyperinflatie nu al in de praktijk mee te beleven.
Een aardige anekdote vanuit Zimbabwe.
Er ging daar een man naar de supermarkt met heel zijn weekloon in biljetten op een kruiwagen gestapeld. Omdat hij niet met én een kruiwagen én een winkelwagen in de winkel kon rondlopen, had hij de kruiwagen met het geld erin voor de winkel gezet.
Toen de man terug uit de winkel kwam, was de kruiwagen gesloten. Het geld echter, dat was op de grond gekieperd.

Tom Lassing www.beursaccent.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *