LADEN

Typ om te zoeken

FED speelt met vuur

Laatste Nieuws

FED speelt met vuur

Uit ervaring weten we dat vooral de Amerikaanse aandelenindexen de koerstrend van de Europese en van de meeste andere aandelenindexen in de wereld, bepalen. Bijgevolg is de balans van het Amerikaanse financiële en economisch nieuws meestal ook bepalend voor de koerstrend van de Europese aandelenindexen en aandelen. DE AMERIKAANSE CENTRALE BANK SPEELT MET VUUR
De Amerikaanse Centrale Bank heeft de banken meer ademruimte (lees cash) gegeven door voor 300 miljard Dollar overheidsobligaties op te kopen uit de portefeuille van de banken. Tevens zal de FED voor 750 miljard Dollar aan rommelkredieten en voor 100 miljard Dollar aan andere effecten overnemen van de banken. Geen wonder dat de koersen van de bankaandelen vorige week fors de hoogte in gingen. De koersen van de Europese banken konden mee profiteren van deze koersstijging.
Hoe financiert de Amerikaanse Centrale Bank(FED) deze effecten aankopen? Volgens ons is dit enkel mogelijk door geld te maken of zeg maar extra Dollars te drukken. De FED betaalt deze effecten dus met nieuw geld. Een jaar geleden bedroeg het balanstotaal van de FED 920 miljard Dollar. Vandaag is dat 2 Biljard Dollar en experten verwachten zelfs een balanstotaal van 3 biljard binnen enkele maanden.
Aan de ene kant overspoelt de FED de markt met de uitgifte van nieuwe overheidseffecten om het verwacht immens begrotingstekort te kunnen financieren, en aan de andere kan haalt zij obligaties uit de markt om de banken meer cash te geven om meer krediet te kunnen geven. Dit kan leiden tot hyper inflatie, wat fataal kan zijn voor de economie. Om deze reden heeft de FED nu al laten verstaan dat ze beschikt over een " exit" strategie om eventueel bij te sturen in geval van galopperende inflatie. Deze "exit" strategie kan volgens ons niets anders zijn dan de rente te verhogen om de inflatie te kunnen remmen. Wanneer het zo ver is, valt nu nog moeilijk te becijferen. Dit is dus zeker geen goed nieuws voor de economie en de aandelenmarkt. We houden stevig de vinger aan de pols in de indextimer. Wie korter op de bal wil spelen, doet er goed aan de prognoses in het indexkompas te bekijken.
BELANGRIJKE ECONOMISCHE INDICATOREN
Volgende week zijn er geen belangrijke economische indicatoren die de beursvloer zouden kunnen doen trillen. Verwacht wordt wel dat de Amerikaanse economische groei  finaal in het laatste kwartaal van vorig jaar met 6,7% is gedaald t.o.v. 6,2%, wat een voorlopig cijfer was.
Fasten Seatbelts op de beursvloer lijkt nog steeds aangewezen en vergeet niet dat één zwaluw nog geen lente maakt.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *