LADEN

Typ om te zoeken

Sentiment

Laatste Nieuws

Sentiment

Het beurssentiment was de afgelopen dagen gitzwart. Daarbij zijn belangrijke technische niveaus doorbroken, hetgeen voor de technisch ingestelde belegger implicaties heeft. Eén daarvan is het feit dat we onder de 474/480 onder de bullmarkt niveaus kwamen, waarna we nu dus niet meer in een structureel (snel) stijgende markt zitten.
Dit is nog niet gelijk aan DUS in een bearmarkt zitten.
We hebben nu het gitzwarte deel misschien al achter de rug en het is totaal niet onmogelijk dat heel de markt de aankomende twee jaar over het geheel gezien amper van de plek komt. Het verkopen van ‘keigoeie’ aandelen omdat het sentiment even gitzwart was, is niet de slimste oplossing. Natuurlijk, iedereen die het zag aankomen en die tijdig handelde, die heeft nu het hoogste woord en net als met loterijen, kijken anderen met dollartekens in de ogen naar de fantastische manier waarop die gelukkige belegger een prachtig systeem heeft, waarmee deze de daling blijkbaar goed wist te voorspellen. We willen immers geen van allen geld verliezen.
Aandeelhouders verliezen dat ook niet, als ze in de goede aandelen zitten die de aankomende tijd ongetwijfeld ook weer gaan herstellen. Simpelweg een kwestie van tijd. Warren Buffett en de andere beleggings grootheden bewijzen het al tientallen jaren.
De particuliere belegger denkt echter dat hij/zij beter is dan die grote beleggers. Ik weet er alles van hoor, in 1999 was ik er ook één die aangaf dat Warren Buffett het ‘kwijt’ was. Tegenwoordig zet is er ‘mijn’ methode met www.beursaccent.nl tegenover, maar ik moet gewoon toegeven, mijn methode is niet voor niets niet zo enorm afwijkend van die van Warren Buffett. Op termijn werkt dat namelijk het beste, maar het moment omdat niet te willen bewijzen, is net na een stevige daling.
Winst nemen op de top. Ik doe dat op mijn manier. Ik verloop namelijk de helft van de positie zodra 100% rendement is gehaald. Afgelopen jaar overkwam met dat zelf zeven keer. Zeven aandelenposities die meer dan 100% stegen. Dan pak ik mijn investering terug. Die aandelen zijn dan ook qua waardering een stuk duurder geworden. Het geld gaat meestal wel weer terug in aandelen, maar dan in aandelen die zelf weer een lage waardering kennen, maar wel de topkwaliteit en de juiste trend, zoals ik de analyse ook deed in mijn eerdere positie.
Nu zitten we in een negatief beurs sentiment. De beurzen dalen. Ik heb gisteren echter een aandeel gekocht.
Een aandeel dat me eerder te duur was, maar gisteren kwam het na twee maanden eindelijk weer op een niveau dat interessant is.
Natuurlijk kan het in het sentiment nog verder omlaag, maar fundamenteel is de waardering goed. Ga ik nu gokken op het korte termijn sentiment, of koop ik een interessante bezitting tegen een prachtige prijs en ga ik gewoon wachten tot het sentiment ook weer een keer keert ten goede. Die overdrijvingen, die bestaan, die ontken ik daarom ook niet. Wat ik echter niet doe, is er steeds in meegaan. Ik kijk naar waarderingen. U weet wel, laag kopen en hoog verkopen. ‘Laag’ is voor mij ‘tegen lage waarderingen’ en niet ‘tegen de laagste koersen’. Die laagste koersen zijn namelijk wel eens ongrijpbaar. Waarderingen zijn dat veel minder. Daar hebben accountants naar gekeken en die cijfers zijn gecontroleerd, terwijl koersen tot stand komen door paniekerige beleggers die door angst en hebzucht gedreven worden.
Gek hè, dat beleggers die op basis van een hogere kwaliteit werken het op termijn toch steeds weer beter doen.
Het is allemaal niet zo onlogisch, maar we zijn ongeduldig, angstig en veel te gretig. Daarbij overdrijven we onze eigen kennis, winstkans en kunde. Dat alles kost vaak veel te veel geld. 

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *