LADEN

Typ om te zoeken

Zijn Notes de moeite waard?

Laatste Nieuws

Zijn Notes de moeite waard?

Wat zijn "notes"?
– Het zijn zogeheten ‘gestructureerde producten’, oftewel door banken of andere financiële instellingen samengestelde producten om een markt, een sector of een (sub)index mee te bespelen. ‘Gestructureerde producten?’ Was de subprime crisis niet begonnen met ‘gestructureerde producten?
– Inderdaad. Nu zijn Notes geen subprime leningen en daarvan afgeleide producten, maar het zijn wel door financiële instellingen samengestelde producten die er met één doel zijn gekomen, meer winst voor die instelling kunnen maken. Notes kunnen bestaan uit onder andere een mandje van obligaties, opties en futures.
Om een deskundige aan het woord te laten: ‘Als we Notes gaan ontleden, zijn ze zeer complex en met vakkennis gemaakt’
– Dit wil niet anders zeggen dan dat er veel (dure) producten in een mandje gedaan worden, liefst een beetje ondoorzichtig en dat de hoge winst voor de uitgever mag worden verklaard door de term ‘complex’. Iets dat complex is, mag wat kosten.
Die deskundige zegt ook: "de dagelijkse koersvorming is niet één, twee, drie te doorgronden."
Let wel, ik verzin die opmerkingen niet zelf, ze komen van Peter Cordes, die in een uitgave van Wijs & Oostveen als Notes deskundige aan het woord komt.
Een dagelijkse koersvorming die niet te doorgronden is, wat heb je als particuliere belegger te zoeken in een product met een ondoorgrondelijke koersvorming, die complex is en opgezet is met verschillende producten die allemaal omzet genereren voor de banken en uitgevende instanties?
Ja, als de trend meezit, zullen ook Notes winst maken. Ik ben er echt wel van overtuigd. De vraag is alleen of je met simpelweg aandelen in diezelfde trend uiteindelijk niet netto veel meer geld gaat verdienen. Er blijft dan namelijk enorm veel minder aan de strijkstok van de banken en uitgevende instellingen hangen.
Beleggen in aandelen is daarbij voor de meeste beleggers al moeilijk genoeg, getuige ook het feit dat in een daling zoals we die de afgelopen dagen zagen, beleggers uit alle aandelen vertrekken, ook de goede.
Conclusie: Ik ben fundamenteel geen voorstander van complexe, ondoorgrondelijke producten met een koersvorming die niet te verklaren valt voor de belegger in zo’n product. Gek misschien, maar voor mij zijn dat rode vlaggen. Als de subprime crisis ons iets geleerd zou moeten hebben, is het dat het egoïsme van de banken en financiële instellingen geen grenzen kent. Daarbij zijn die instellingen niet allemaal slecht en zijn Notes dat ook niet allemaal, maar ze zijn er voor meer omzet, niet voor meer winst voor u. U kan gewoon ook aandelen kopen, maar dat verveeld op een gegeven moment ook een beetje, en net zoals op TV big Brother is gekomen omdat we ons een beetje begonnen te vervelen, zijn er nu sinds een jaar of tien ook Notes. Het houdt de belegger bezig zullen we maar zeggen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *