LADEN

Typ om te zoeken

Miljoenen zwendel in vastgoed

Laatste Nieuws

Miljoenen zwendel in vastgoed

Spotjes op RTL-Z, een prachtige website, het leek allemaal heel netjes opgezet. De 12% rendement was stevig voor een vastgoedfonds, maar gezien de stijgingen die de vastgoed markt in Dubai heeft laten zien niet zo heel erg overdreven. Toen de Telegraaf en RTL Nieuws echter wat klachten kregen van beleggers die op de advertenties gereageerd hadden, toen bleek er een beerput open te gaan. Het kantoor van de onderneming blijkt namelijk te zijn ontruimd en de directie is al weken niet meer gesignaleerd. In totaal honderden beleggers legden ieder voor zich meer dan vijftigduizend euro in. Met honderden beleggers mqaakt dat een enorm bedrag dat nu spoorloos verdwenen is.
Het lijkt daarmee een wel heel slim opgezette zwendel te zijn, inclusief de duur aandoende benamingen van de ondernemingen. Van Puimbrouck Projectontwikkeling, Hooghuys & Verteeghe en Royal Dubai Investments zijn nette, duur aandoende namen.
Een advertentie op RTL-Z, dat doe je ook niet zo maar en kost nogal wat aan investering.
Je vraagt je alleen af of de wereld nog wel groot genoeg is om uit handen van justitie te blijven. Dat Bin laden, Karadjic en Mladic uit handen van justitie blijven, houdt niet in dat de doodgewone oplichter dat ook blijft. Uiteindelijk hebben er toch mensen hun naam en handtekening moeten zetten op een huurcontract en op facturen. Het zou wel heel knap zijn als ze het zo hebben opgezet dat zelfs na al die investeringen die ze deden de daders anoniem blijven.
Hoe kunt u zich wapenen tegen dit soort zwendel?
De eerste vraag die u zich moet stellen is wat of de minimale inleg is. Boven de 50.000 euro minimale inleg geldt een vrijstelling van de AFM. Het mag dus duidelijk zijn dat daarmee de oplichters een stuk professioneler te werk zullen en kunnen gaan. Je hoeft slechts twee klanten te vinden een hele bom duiten te hebben.
Navraag doen bij KvK kan ook helpen, maar vaak zullen het buitenlandse aanbieders zijn. Kijk hoe lang ze bestaan en of u iemand kent in de organisatie. Niet iedere aanbieder met een minimale inleg van 50.000 euro is een oplichter. Het is echter wel zo dat bijna alle oplichters nu aanbiedingen met een minimale inleg van 50.000 euro hebben. Welke bank werken ze mee samen, bel die bank eens of het alleen gaat om een rekening die ze hebben, of dat de bank op meer vlakken met ze samenwerkt. Kijk ook goed naar beweringen op de site en probeer te achterhalen of die beweringen kloppen. 50.000 euro is heel boel geld en daar moet u voorzichtig mee zijn.
Onbedoeld heeft de AFM maatregel en grens van 50.000 euro er voor gezorgd dat er minder schandalen zijn, maar de schandalen die we zien en veel grote impact hebben en snel over heel veel miljoenen gaan. Gezien de opbrengsten kunnen de oplichters tegenwoordig zeer professioneel te werk gaan. Dat maakt het voor particulieren bijna onmogelijk om echt van vals te onderscheiden. Bij een nieuwe aanbieder vooral de eerste ronde voorbij laten gaan en pas in de tweede ronde overwegen mee te doen is een overweging. Journalisten en columnisten die net iets verder kijken dan de neus lang is kunnen hier ook een hulp zijn. In dit geval waren het journalisten van de Telegraaf die wakker waren. De wereld is nu eenmaal vol met mensen wiens enige zorg lijkt te zijn om uw geld, hun geld te maken.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *