LADEN

Typ om te zoeken

Hoe ingewikkeld is beleggen? (Deel 1/6)

Laatste Nieuws

Hoe ingewikkeld is beleggen? (Deel 1/6)

Het zou niet ingewikkeld hoeven te zijn, immers, u koopt laag en verkoopt hoog.
Een kind kan de was doen.
Echter dan beginnen de problemen, want geheid gaat zich nu iemand afvragen, wat is ‘laag’?
Als dan eenmaal ‘laag’ vastgesteld zou zijn, dan worden uitzonderingen daarop bepaald. Immers dit bedrijf groeit zo hard, daar telt een bepaalde waardering niet voor…
Kortom iets dat in de kern enorm simpel is, wordt steeds ingewikkelder gemaakt.

Het gekke is, bijna alle particuliere beleggers hebben ‘wat is laag’ naast zich neergelegd. Ze kijken er niet meer naar! Dat mag u misschien gek in de oren klinken, maar het is wel waar.
Wanneer heeft U voor uw belegging in een aandeel het laatste jaarverslag doorgenomen om te kijken naar hoeveel een onderneming daadwerkelijk waard is?
Hoe kunt u bepalen of een aandeel van een bedrijf ‘laag’ gewaardeerd is, als u de waarde van het bedrijf niet kent?
De meeste particulieren kopen aandelen en geen bedrijven. Maar aandelen zijn deeltjes van bedrijven en daarom zou u het bedrijf moeten kopen en niet het aandeel.

Als uw buurman komt vragen om 50.000 euro, dan vraagt u aan die buurman enige zekerheid dat u het geld terugkrijgt.
Als u echter tien aandelen in portefeuille heeft van ieder 5000 euro, dan is de kans groot dat u feitelijk van de bedrijven vrijwel niets weet. U weet hoe de beurs de aandelen waardeert, maar de beurs bestaat uit honderdduizenden beleggers die de jaarverslagen ook niet inzien.
U zou echter moeten kijken naar de waarde van het bedrijf, naar de mogelijkheden van het bedrijf om goede zaken met uw 5000 euro te doen. Stel dat het bedrijf verkocht gaat worden, wat is dan de waarde van het onroerend goed, de voorraden, de machines? Dat alles is belangrijk om te kunnen onderkennen of uw geld daar wel veilig is. We weten immers maar al te goed dat het niet altijd prachtige beurstijden zijn.

De meeste beleggers hebben er geen idee van wat de ‘waarde’ van hun aandelen is. Ze beleggen niet op waarde, ze beleggen als gok.

Laten we dan eens gaan kijken naar ‘wat is laag?’
Kijken we bij laag naar het bedrijf, of kijken we naar de koers op de beurs? Of moeten we misschien naar de combinatie van die twee kijken?

Wie zien hier al een aantal mogelijkheden die er voor zorgen dat beleggers daarover fundamentele keuzes maken. De ene belegger vindt de fundamentele keuze van de ander al onjuist en dus is die ander een slechte belegger, een gokker, een speculant.

Laat ik hier al vast verklaren, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dus ook meerdere manieren om goed met beleggen bezig te kunnen zijn. Ik ga hier dus niet verklaren dat value beleggen de enige goede weg is.
Het enige dat echter wel opvalt, is het feit dat in het rijtje van de allerrijksten ter wereld alleen beleggers te vinden zijn die kozen voor de waardering van het bedrijf. (fundamentele analyse, value beleggen)
Voor de beleggers die kijken naar de koersen (technische analyse) spreekt dan weer dan de hoogste beloningen ter wereld weggelegd zijn voor Hedge Fund managers, die vooral op TA basis werken. Zijn we bij topmanagers van het bedrijfsleven in België en Nederland al in alle staten als ze tien miljoen euro per jaar verdienen, er zijn Hedge Fund managers die de afgelopen jaren meer dan een miljard dollar per jaar verdienden!

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *