LADEN

Typ om te zoeken

Hoe banken failliet gaan

Laatste Nieuws

Hoe banken failliet gaan

Hoe kan een bedrijf failliet gaan dat in feite zelf geld mag en kan creëren? Hoe kan je met zo’n bedrijfsconcept dan toch nog failliet gaan?
Het lijkt bijna onmogelijk, maar in feite zijn alle reguliere banken in Europa in feite nu al spookbanken geworden. Ze zijn technisch gezien al failliet, maar we doen met z’n allen net of we het niet zien.
Hoe kan dat alles?
– Banken krijgen van klanten spaargeld. Dat is de basis van iedere bank. Ze geven daarop rente en die rente moet de bank dus terugverdienen met dat verkregen spaargeld.
Om meer dan die rente te verdienen gaat de bank het spaargeld van de klanten bij anderen uitzetten. Nu maken ze echter gebruik van een trucje.
Als u bij een bank geld gaat lenen, dan zet u onder een leencontract uw handtekening. U belooft met het zetten van die handtekening om iedere maand de rente en eventueel de aflossing op die lening te betalen. Op dat moment mag de bank iets heel geks doen.
Ze mag geld creëren uit lucht. Uw handtekening is in feite onderpand voor de creatie van geld uit lucht.
Het mooie voor de bank is, het is uw handtekening en uw verplichting en de bank kan daar een mooie rente voor vragen.
Nog meer reden om je af te vragen hoe een bank toch failliet kan gaan met zo’n mooi bedrijfsconcept. Hier heb je een schepje lucht en ik noem het 100.000 euro en per jaar moet je mij nu 6000 euro rente daar over betalen…
Het gaat mis bij de bank om minstens twee redenen. De belangrijkste is dat ze uitlenen aan mensen, overheden en bedrijven die niet terug gaan betalen.
De bank komt hierdoor in de problemen omdat die verzonnen Euro’s wel netjes in de boeken staan. Die moeten ook wel terugkomen wil je niet helemaal als oplichtende sector te boek gaan staan.
Een andere reden dat het mis met de banken gaat is omdat ze het geld van de spaarders en van de overheid niet langer uitlenen aan derden, maar er zelf mee gaan speculeren.
Dat laatste is gruwelijk misgegaan toen bleek dat Amerikaanse banken waardeloze producten in de markt gezet hadden. Producten die massaal zijn gekocht door Europese banken. Waarom? Omdat iedereen dat deed.
Ze dachten niet na. Topmanagers hoorden over de enorme winsten en vonden dat ze niet achter konden blijven. Niemand had met al hun topsalarissen, het lef om te zeggen dat ze het anders gingen doen. Minder winstgevend, maar veiliger. Neen, allemaal wilden ze het onveiliger, maar winstgevender doen. Tot de fraude uitkwam en iedereen dus met lege handen stond. Al die mensen kregen topsalarissen voor prutswerk.
Vervolgens kwam er een derde heikele punt bij…
Al sinds de jaren zeventig verplichten de Europese overheden de systeembanken om leningen aan zwakke buitenlanden te verstrekken. Leningen die dus ook verloren gaan.
Dat gaat tot op de dag van vandaag door, al neemt de ECB die rol nu meer en meer over. Cyprus is veroorzaakt doordat de banken op het eiland enorme Griekse leningen opgekocht hadden. Dat ging dus mis toen er besloten werd dat Griekenland niet alles terug hoeft te betalen.
Ondertussen hebben alle Europese banken heel veel rommel in bezit. Er is echter een trucje bedacht. Zolang ze als bank geen lening van de overheid nodig hebben, mogen ze zelf hun waarde bepalen.
Hoeveel is vastgoed tegenwoordig nog waard in Nederland? Nu, dat bepaald de bank zelf. SNS niet, want die had een lening van de overheid als steun aangevraagd. SNS ging dus onderuit omdat uitkwam dat de onroerend goed portefeuille veel minder waard was dan waar deze voor in de boeken stond.
Een bank als de Rabobank is haar AAA rating al kwijt. Vooral haar Nederlandse onroerend goed en hypotheken portefeuille staat onder druk.
We moeten ons dan ook afvragen of het wel zo handig is dat banken zelf onroerend goed in bezit hebben. Dat banken zelf speculeren op de beurs, dan banken ook beursadviezen geven aan derden.
Is niet juist het feit dat banken ALLES gingen doen de reden dat het zo mis is gegaan?
De banken zijn de grootste speculanten op de beurs geworden. Europese banken kregen 1000 miljard Euro vrijwel gratis steun van de ECB. Dat geld gebruiken ze om op de beurs te handelen. Is dat niet waanzin?
Is dat niet vragen om ongelukken?
Maar welke banken zijn dan veilig(er)?
Allereerst banken die dus NIET zelf speculeren. Ook banken die niets doen met je spaargeld.
Helaas krijg je in dat laatste geval dan ook geen rente meer. Immers kan de bank er niets meer mee en kan je daarom ook geen rentevergoeding verstrekken. Maar kan je ook niet beter zelf je geld investeren? Je slaat daarmee een heel dure tussenpersoon (de bank) over en je hebt zelf in de hand waarin je je spaargeld stopt.
Dat is eng en je moet misschien leren beleggen, maar het is veel effectiever en in feite veel veiliger.

Een veilige bank, maar compleet anders als bank dan u gewend bent in Nederland, is Euro Pacific Bank. Deze bank is interessant als u spaargeld en investeringsgeld heeft en u wilt spreiden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *