LADEN

Typ om te zoeken

De zin en onzin van beleggingsfondsen

Laatste Nieuws

De zin en onzin van beleggingsfondsen

Veel beleggers kiezen voor beleggingsfondsen omdat ze dan het idee hebben dat ze er zelf niet over na hoeven te denken. Dat is een heel erg dure fout, want de meeste beleggingsfondsen zijn pertinent niet met die intentie opgezet. De meeste fondsen zijn namelijk themafondsen en beleggen in dat thema. De belegger moet dan zelf beoordelen of dat thema actueel en interessant is. Het fonds belegt altijd in dat thema, of de markt nu duur of goedkoop is, of we vlak voor een correctie zitten etc.  Ze zitten er ook in als het logischerwijze helemaal niet interessant is om in dat thema te beleggen.
De fondsbeheerder zal altijd de zon in dat thema zien schijnen, want hij MOET in dat thema zitten en dan niet besluiten om maar even niets te doen omdat het niet interessant is. Hij zal altijd nieuwe beleggers nodig hebben en zal altijd werven voor zijn thema, of het nu terecht is of niet want hij moet er belegd in zijn. Hij gaat dus met alle golven in het thema mee en biedt u geen bescherming tegen een mindere populariteit van het thema.

Beleggers verwachten een onafhankelijke of minstens eerlijke mening van zo’n fondsbeheerder, maar dat kan hij niet geven. Hij is immers niet onafhankelijk. Hij is volledig gebonden aan zijn thema en wil nieuw geld in zijn fonds hebben. Van hem moet je altijd kopen, is het altijd interessant.
Als de performance tegenzat, dat was het pech, zat het mee, dan is het het enorme marktinzicht van de fondsbeheerder.

Het enige dat veel beleggingsfondsen de particuliere belegger in feite bieden, is een mogelijkheid om in één aankoop een mandje posities binnen dat thema op te pakken. Dat mandje zijn dan verschillende aandelen. Dure, goedkope, groeiende, degelijke, het wordt allemaal in één mandje gedaan en u kunt het kopen als beleggingsfondsaandeel.

Is dat interessant een mandje aandelen?

Ik denk het ook niet.
Stel dat u China interessant vindt. U wilt dan beleggen in de groei van China. U wilt niet in de oude staatsmonopoliebedrijven beleggen die al jaren geen echte winst meer maken.

Toch zitten vooral ook die aandelen vaak in de China fondsen, want zonder die aandelen valt er voor de grote fondsen geen breed pakket aandelen samen te stellen dat de indexen een beetje kan volgen.
Die staatsmonopolies zitten namelijk in de indices.
Voor beleggingsfondsen is afwijken van de index bijna een doodzonde, maar ook dat is zo oninteressant voor beleggers. Als u puur de index wilt volgen, dan kunt u beter een ETF op de index kopen.

Kijkt u dus goed of een fonds een index volgt en war er in die index zit. Dezelfde troep treft u dan in het beleggingsfonds aan.

Het zogenaamde gemak van één beleggingsfondsaandeel voor de belegger wordt duur betaald. Niet alleen moet de fondsbeheerder zwaar betaald worden voor het samenrapen van een flink aantal aandelen waarmee hij zo dicht mogelijk bij een index blijft. Tevens krijgt u er een relatief slechte performance voor, want veel liever heeft u slechts de interessante aandelen in alleen de interessantste periode.
Hopelijk wilt u slechts die aandelen die zwaar winstgevend en niet te duur zijn, maar over dat laatste zullen we het niet hebben, want de meeste particuliere beleggers gaan voor spannende aandelen en dat is ook niet goed, maar is een ander onderwerp.

De performance van beleggingsfondsen is bedroevend. In de top 10 rijtjes ziet u altijd de beste tien… Beleggingsfondsen geven graag dat soort staatjes uit, want daarmee winnen ze altijd.  Er zijn meer beleggingsfondsen dan dat er aandelen zijn, maar u ziet dus nooit de top 1000. Slechts 5% van de fondsen doet het beter dan hun index waaraan ze zich spiegelen. Dat ziet u niet, want u krijgt alleen top tien lijstjes waarin ze elkaar op de borst kloppen. Het is net als het bord bij het loterij verkooppunt als er een grote prijs gevallen is. Graag maken ze daar reclame voor, want dat maakt anderen gretig.

Mijn advies is uiteindelijk om geen beleggingsfondsen meer te kopen, maar puur te gaan voor een goede strategie in de juiste aandelen. Beleggingsfondsen bieden u als belegger veel de weinig kansen en zijn te duur. Beleggers worden ermee belazerd. Banken en verzekeraars doen net alsof ze een kwaliteit bieden, maar bieden in feite verborgen risico en pertinent geen kwaliteit.

Moeilijk om zelf aandelen te kopen?
BeursAccent bewijst dat het niet moeilijk en daarbij zelfs zeer lucratief is.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *