LADEN

Typ om te zoeken

De “bibber” index

Laatste Nieuws

De “bibber” index

De "bibber" index bepaalt het lot van de aandelenkoersen. De vraag die wij dikwijls krijgen is of we een idee hebben hoe lang het kan duren vooraleer de aandelenkoersen weer stevig de lucht in gaan. Sommigen vragen ons zelfs hoe lang de crisis kan duren. Begrijpelijk, maar al maanden heeft de Indextimer voorspeld dat het verkeerd zou lopen met de aandelenkoersen. Nooit of te nimmer heeft de Indextimer kunnen voorspellen dat het zo een vaart zou lopen. Maar wie kon dat weten?
Dat het niet meer pluis was op de beursvloer, was volgens de indextimer prognoses al verwacht in de tweede helft van augustus.

Waarop was deze voorspelling gebaseerd?

Heel eenvoudig, op enkele specifieke fundamenteel economische barometers en op de koerstrend van de voornaamste markt- en sector indexen.
De voornaamste barometer die ons echter overtuigde van een koersdaling was de zogenaamde angst of "bibber" barometer van beleggers, oftewel de VOLATILITET van de aandelenindexen, en meer bepaald die van de S&P500 index en EUROSTOXX 50 index.

Laten we eens kijken naar de evolutie van de volatiliteitindex van de S&P500 index.
Deze indicator bereikte van 2003 tot juli 2006 een hoogste koers van nog geen 25 punten.
De index daalde gedurende de rest van 2006 en gedurende de twee opeenvolgende jaren om op 16 mei 2008 een index stand van 16,47 neer te zetten. In deze periode zagen we, weliswaar in koersgolven, stijgende aandelenkoersen overal in de wereld. .
Sinds 16 mei van dit jaar is de index dan plots fors gaan stijgen met een hoogtepunt van 79 op 24 oktober van dit jaar.

Vandaag staat de volatiliteitindex nog altijd veel hoger dan in de laatste twee wereldoorlogen en bedraagt ongeveer 63 punten. De forse koersdaling van de aandelenindexen loopt dus gelijk op met de forse stijging van de volatiliteit van de aandelenkoersen. Het is ondertussen wel duidelijk dat beleggers blijkbaar de angst van hun leven hebben beleefd en veel, heel veel geld hebben verloren op de beursvloer.
Voor ons is het duidelijk dat zolang de volatiliteit van de S&P500 index niet daalt tot ongeveer 25 tot 30 punten, het zeer risicovol is om aandelen te kopen.
De Indextimer projecteert elke week de volatiliteit van zowel de S&P500 als de EURO-STOXX50 index.

Een andere adder in het gras voor de aandelenmarkt is zonder meer het doen en laten in de banksector.

In de Indextimer is ook de analyse van de koersgrafiek van de Europese bankensector een belangrijke parameter om de prognoses voor de aandelenmarkt tot stand te brengen. Aangezien er al geruime tijd een groot wantrouwen heerst tussen de banken onderling, geeft de Indextimer eveneens een prognose voor de EURIBOR- rente. De Euribor rente is de rente die de banken elkaar aanrekenen wanneer ze elkaar op korte termijn kredieten verlenen. Tenslotte ondersteunen de prognoses voor de langlopende rente, de olieprijzen, goudprijs en de valutakoersen de Indextimer prognose voor de aandelenmarkten.
De Indextimer voorspelde al narigheid op de beursvloer sinds de tweede helft van augustus van dit jaar. Totnogtoe ziet de Indextimer nog steeds geen licht in de donkere aandelentunnel.
Wenst u te weten wanneer het licht weer zal schijnen op de beursvloer en de aandelenkoersen dus waarschijnlijk zullen stijgen, dan doet u er goed aan hier de Indextimer uit te proberen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *