LADEN

Typ om te zoeken

Dividend als inkomen

Laatste Nieuws

Dividend als inkomen

Ik zag een aanbieding waarbij door de aanbieder dividend werd aangewezen als ‘het inkomen van de rijken’.
De aanbieder zoekt naar bedrijven die veel dividend uitkeren, want dat zou goed voor de belegger zijn. Ik schreef daar al vaker over en er is ook een boek over te schrijven, maar ik ga hier proberen in één A4-tje uit te leggen waarom ik het er niet mee eens ben.
Het uitgangspunt van ‘inkomen vanuit dividend’ gaat er vanuit dat dividend iets ‘extra’s’ is. Dividend is echter geen rente. Dividend komt er niet als extraatje boven op, het is simpelweg een sigaar uit eigen doos. Het uitgekeerde dividend wordt namelijk uit de koers van het aandeel gehaald.
Tegenargument is dat de koers vaak het dividend weer snel inhaalt. In een goede beurs zien we dat inderdaad vaak.
Daartegen is dan weer in te brengen dat het bedrijf, met het dividend binnen het concern gehouden, misschien veel meer had kunnen ondernemen en dat daarmee het bedrijf nog veel meer waard was geworden.
Feit is nu eenmaal dat dividend één op één uit de koers gehaald wordt.
Nu de beurs zo slecht gaat, zien we hoe dat uitpakt. Sinds een jaar zien we namelijk dat vooral de Canadese dividend machines, de fondsen die verplicht hun winst als dividend moeten uitkeren en dan ook op jaarbasis tussen de 10 en 20% dividend uitkeren, deze uitkeringen in de beurskoers niet meer inhalen. In feite zien we daar nu dus veel een complete uitholling, waarbij het maandelijks uitkerende fonds ook iedere maand een lagere koers over houdt. Per saldo maak ik daar als belegger dus verlies. Ik krijg dividend, maar de koers verliest dat dividend bedrag, plus een beetje extra. Ik heb dus niets aan 15% dividend rendement, want het fonds staat op de beurs ondertussen 25% lager.
Ik mag me gelukkig prijzen een aandelenportefeuille aan te houden die me in euro’s per maand ook een leuk dividend inkomen oplevert, maar ik koop de aandelen niet vanwege de hoogte van het dividend rendement. Ik koop aandelen wel graag als ze ‘iets’ dividend uitkeren. Dat is omdat gebleken is dat bedrijven die jaarlijks dividend uitkeren beter op de centen passen. Ik koop ze niet vanwege het hoge dividend rendement, want zoals al aangegeven, dat is simpelweg een sigaar uit eigen doos.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *