LADEN

Typ om te zoeken

De Grote Oliemaatschappijen halen hun aandelen van de beurs

Laatste Nieuws

De Grote Oliemaatschappijen halen hun aandelen van de beurs

Kwartaal op kwartaal melden de grote oliebedrijven een lagere productie en lagere reserves. Ik spreek over Exxon, Chevron, BP, Conoco Phillips, Royal Dutch en andere reuzen. De alternatieve energie sector zoals zonne-, wind-, geothermische-, getijde- en bio energie komt langzaam op stoom maar er zal veel effort moeten worden geleverd om echt een alternatief voor olie te bieden. Het Internationale Energie Agentschap(IEA) schat dat er 20 triljoen dollar (equivalent van 2 jaar bruto Nationaal product van de VS) nodig is aan investeringen om het toekomstige energiegat te dichten.
Kernenergie kan uitkomst bieden als het op grote schaal wordt toegepast en in een vorig artikel ben ik hierop ingegaan .Ook aardgas en LNG kunnen de pijn ietwat verzachten. De teerzanden in Canada zullen enig soelaas bieden(met name voor de VS) doch strengere milieu wetgeving vertragen het proces momenteel, waardoor sommige kleine oliebedrijven daar cash tekort komen om aan de voorwaarden te kunnen voldoen.
Door de hoge olieprijs zijn de winsten van de grote oliebedrijven nog steeds aanzienlijk hoewel meer investeringskapitaal benodigd is om nieuwe olie te vinden en uit de bodem te halen en dit gaat ten koste van de winstmarges. Men zou, met zulke grote winsten, verwachten dat een groot deel van de winsten weer zou worden geïnvesteerd om meer olie en gas te vinden
Dit is slechts ten dele waar: Een rapport van Bloomberg in oktober 2007 toont dat Exxon jaarlijks voor 30 miljard dollar aan eigen aandelen terugkoopt en schat dat als Exxon op deze schaal doorgaat er in 2024 geen aandelen Exxon meer op de beurs te koop zijn.
Ook Brittish Petroleum(BP) koopt massaal eigen aandelen in en wel 1,3 miljard stuks in 2006 (het meeste ooit) en 663 miljoen aandelen in 2007. In januari 2008 kocht BP al 35 miljoen stuks in voor een bedrag van 394 miljoen dollar. Vanaf het jaar 2000 heeft BP 4,7 miljard eigen aandelen ingekocht voor een totaal bedrag van 48,2 miljard dollar ofwel 60% van alle aandelen BP.
Conoco Phillips (3de grootste ter wereld noteerde in 2006 een winst van 15,5 miljard dollar en kondigde januari 2007 een inkoop programma van eigen aandelen aan van 15 miljard dollar, hetgeen in juli 2007 werd verruimd naar 25 miljard aandelen.
Chevron kondigde in september 2007 een inkoop programma van 15 miljard dollar aan en als het in dit tempo doorgaat zal er geen Chevron aandeel meer op de beurs zijn in 2023.
Over de bank genomen gebruiken de olie reuzen zo’n 60% van hun cashflow voor de aankoop van eigen aandelen. De voornaamste redenen om dit te doen is om bij mindere productie toch de winst per aandeel op peil te houden(om de aandelen koers goed te houden), een betere controle te houden over hun eigen olievoorraden in bezit, minder kans te hebben te worden overgenomen, doch vooral om maximaal te kunnen profiteren van de tijd dat olieprijzen door schaarste zullen exploderen.
Ook trachten de oliereuzen kleine bedrijven op te kopen met grote voorraden of kansrijke concessies. Prijzen van 300 dollar per vat liggen in het verschiet hetgeen zeker in de wereld zal kunnen leiden tot meer onrust en misschien wel oorlogen. Met deze kennis in het hoofd mag men de Amerikaanse inval in Irak met andere ogen bekijken en moet vrezen op een lange aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land onafhankelijk of de volgende president een Republikein of Democraat wordt.
In Amerika wordt dit verschijnsel de "Capitalisms Silent Panic" genoemd. In de laatste 5 jaar heeft de wereld per jaar 27 miljard vaten olie geconsumeerd en er is jaarlijks slechts 3 miljard vaten aan nieuwe olie gevonden, hetgeen aangeeft in welk tempo de reserves en voorraden opraken.

Een ding is zeker zoals Jeroen van de Veer onlangs al zei: de periode van goedkope olie is definitief voorbij.

Het is niet voor niets dat president Bush zijn oog heeft laten vallen op de Canadese teerzand reserves. Reeds in 2003 werden de teerzand voorraden in Alberta geschat op 174 miljard vaten olie equivalent en sommige geologen schatten de voorraden zelfs op 2 triljoen vaten.
Zeker is dat de VS zoveel mogelijk van deze teerzand olie zal willen hebben. Nu reeds is de import van Canadese olie 1 miljoen vaten per dag, gelijk aan de gehele productie uit de teerzanden. In 2015 wordt deze productie geschat op 3 miljoen en in 2020 op 5 miljoen vaten per dag. President Bush rekent op Canada om zijn olie importen minder afhankelijk te maken van de politiek instabiele gebieden zoals  het Midden Oosten, Nigeria en Venezuela.
China consumeert momenteel 7 miljoen vaten olie per dag doch zal in 2030 zo is geschat hetzelfde verbruik hebben als de VS nu n.l. 22 miljoen vaten per dag. Het is al zo dat Chinese delegaties in Canada op bezoek zijn geweest om over aankoop van teerzand olie te praten.
In iets mindere mate gaat ditzelfde verhaal op voor India.

Met dit in gedacht is het duidelijk dat olieprijzen in de toekomst zullen gaan exploderen.

Profiteren van bovengenoemde situatie door op slechte beursdagen een pakket aandelen van de grote oliebedrijven te kopen.
Daarnaast is het interessant om een aantal Teerzand bedrijven te bezitten, een sector waar in de komende tijd zeer veel kapitaal naartoe zal gaan, en nieuwe technologieën de kostprijs zullen verlagen:
Connacher Oil and Gas ( beurs van Toronto code CLLZF) is zo’n Canadese teerzand maatschappij. Koers per 1-2-2008 was $ 3,145 , koersontwikkeling laatste jaar hoog $6,44 , laag $0,693.

UTS Energy (beurs van Toronto code UEYCF), ook een teerzand bedrijf, koers per 1-2-2008 was $5,741 , koersontwikkeling laatste jaar hoog $7,05 , laag $3,158.

Ook kan men beleggen in kansrijke lokale Amerikaanse olie bedrijven zoals:
Encore Acquisition company(code EAC) een amerikaans oliebedrijf met concessies in de Rocky Mountains, Dakota, New Mexico, Oklahoma en Texas. Sinds 1998 heeft het bedrijf voor 850 miljoen dollar aan grond concessies opgebouwd. Het bedrijf gaat voor $50 miljoen aan eigen aandelen terug kopen en nog $445 miljoen investeren in zijn booractiviteiten.
Het bedrijf doet regelmatig aankopen om zijn olievoorraden aan te vullen.
Geschat wpa 2007 is $ 1,63 en voor 2008 $ 2,46 , een behoorlijke winst sprong.
Koers per 6-2-2008 was $32,26 , koersontwikkeling laatste jaar hoog $38,55,laag $22,26.
Er zijn 54,24 miljoen aandelen in omloop.
Ook is het duidelijk dat in de drive naar nieuwe olie vondsten ,men verder en dieper zal moeten gaan dan tot op heden, hetgeen bedrijven als SBM Offshore en Fugro in de kaart zal spelen. Ook deze fondsen in beurszwakte periodes kopen is zeker aan te bevelen, het blijven kroonjuwelen van de Nederlandse bedrijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *