LADEN

Typ om te zoeken

Nog geen ontkoppeling VS en rest van de wereld

Laatste Nieuws

Nog geen ontkoppeling VS en rest van de wereld

Sinds jaren zijn wij van oordeel dat wie de koerstrend van de Amerikaanse aandelenmarkt negeert, en toch aandelen koopt wanneer bijvoorbeeld de koers van de Dow Jones index daalt, er bijna zeker van mag zijn, dat de koers van zijn aandelen zal dalen. Overtuig u zelf en projecteer de koers… van de Dow Jones, AEX, Bel20 en u zult zien dat de koersbodems
en koerstoppen zich meestal op dezelfde dag bevinden. Dit is al jaren zo. De vraag die velen zich stellen is of dat ook zo in de toekomst zal blijven?
De jongste maanden konden we in de media, op TV zien en horen en in de financiële pers lezen, dat de Europese economie zich eindelijk heeft los gekoppeld van de Amerikaanse.
Nu de Amerikaanse economie weg glijdt naar een recessie, hoorden we de Europese Centrale Bank onlangs verkondigen dat ze verwacht dat de Europese economische groei niet zal stil vallen. De aanhangers van de ontkoppelingstheorie beweren dat sinds de zomer vorig jaar
de Amerikaanse economische groei is gaan vertragen en dat in de rest van de wereld blijkbaar daar weinig van was te zien. Tevens zou volgens hen de handel van de US met de rest van de wereld niet meer zo zwaar wegen als vroeger het geval was. Nu echter de Amerikaanse economie snel achteruit gaat, en mede door de uitbreiding van problemen in de Sub Prime Market kredieten in de VS naar de rest van de financiële wereld, zijn er heel wat aanhangers van de ontkoppelingstheorie, die nu twijfelen of ook in de nabije toekomst de Amerikaanse economie niet de centrale rol in de wereld zal blijven spelen zoals weleer. Hebben we niet gezien dat sinds begin januari dit jaar bijna alle aandelenmarkten ter wereld mede naar de diepte zijn gezonken op de beursvloer?
 Is het niet zo dat blijkbaar ook banken in Japan, China en in Europa krediet problemen hebben die verband houden met de Amerikaanse Sub Prime kredieten? De vraag is nog steeds
wanneer de volgende Europese financiële groep de boeken zal open doen.
Wist u dat ondanks de explosieve groei van China en India, de Amerikaanse economie nog steeds 30% vertegenwoordigt van de wereldeconomie? Dit zegt het Internationaal Monetair Fonds(IMF). De Wereldbank, een andere zeer gerenommeerde instelling in de wereld, beweert zelfs dat de economie in China en India 40% kleiner is dan vandaag wordt verondersteld. De Wereldbank heeft immers de omvang van de economie berekend op basis van de "Purchasing Power" of zeg maar de berekening van de  koopkracht van de bevolking. Het gaat dus niet op om te zeggen dat de grote vraag in China en India een verlies van Amerikaanse vraag zal compenseren. Reeds vorig jaar in April liet het IMF duidelijk verstaan dat er geen sprake kan zijn van een ontkoppeling van de wereld van het wel en wee van de Amerikanen. Het IMF is van oordeel dat een forse stijging van de financiële stromen tussen de wereld en de USA in grote mate de daling van de Amerikaanse handel met de rest van de wereld heeft gecompenseerd. Blijkbaar had de Europese Centrale Bank tot nog toe geen boodschap aan de research van het IMF en de Wereldbank. De ECB zal denkelijk van visie veranderen op de volgende meeting nu ook duidelijk is dat de Europese economische groei componenten aan het dalen zijn. De Europese Centrale Bank is nog relatief jong in vergelijking met de andere grote Centrale Banken in de wereld. Het is dan ook normaal dat de ECB graag zolang mogelijk staande wil houden dat het goed gaat in Europa.
 De ECB weet immers als geen ander, dat elke negatieve prognose onmiddellijk een sneeuwbal effect kan ontwikkelen en door de menselijke emoties de economie nog verder kan doen weg zinken. De ECB zal dus blijkbaar snel ingehaald worden door de feiten en de ECB zal moeten erkennen dat de Amerikaanse economische vertraging ook Europa pijn doet. In de wekelijkse Indextimer houden we beleggers voortdurend op het juiste spoor en wikken en wegen we regelmatig alle uitspraken en prognoses van de economische autoriteiten. Niet van de politici, en niet van financiële autoriteiten zullen we gauw de juiste stand van zaken krijgen. Enkel de Amerikaanse Centrale Bank, de FED is daarop een uitzondering en die neemt zeker geen blad voor de mond.
"The FED writes the Market Letter. Het is altijd zo geweest en we zien voldoende reden waarom het nog zeker zo een tijdje zal blijven verder gaan. Laat u dus niet op sleeptouw nemen wat Europese voorspellers prediken, maar houd de vinger aan de pols in de Indextimer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *