LADEN

Typ om te zoeken

Betaal niet teveel

Laatste Nieuws

Betaal niet teveel

Wat iedere beurscorrectie ons weer keihard leert, is dat we in tijden van beursstijgingen niet te veel moeten gaan betalen voor aandelen.
Immers, bij de eerste de beste beurscorrectie wordt je keihard afgerekend op die fout.
De duurste aandelen dalen vaak het hardst en het verst. Zo als het zo mooi heet, wordt ‘de volgende gek die er zoveel geld voor over heeft’ niet meer gevonden. De koers gaat terug naar een veilige waardering en die waardering ligt dan vaak ook extreem veel lager.
Helaas komen die eerst overdreven hoog gewaardeerde aandelen ook niet snel meer terug op de hoge waardering. Kijk naar een aandeel als Microsoft, dat jarenlang een K/W van 100 kende. De hoogste koers was ooit meer dan $60. We staan nu, 11 jaar later, nog altijd rond de $26 en de K/W is slechts 10. Het is één van de rijkste bedrijven ter wereld met nog altijd een ijzersterk merk en een enorme omzet.

Toch ziet niemand die koers van $60 snel terugkomen. Beleggers die ooit kochten omdat het merk zo sterk was en omdat de koers al jaren op een K/W van 100 te vinden was, kwamen uiteindelijk bedrogen uit toen de beurzen kelderden. Vergis u overigens niet, in de beurscrisis van 2008 ging de koers van Microsoft ook 50% omlaag. Het aandeel was toen niet hoog gewaardeerd. Punt is alleen dat het aandeel ook snel weer terug op niveau was. De lage waardering keerde zich voor de aandeelhouders uit in een snel herstel. Daar waar heel wat dure aandelen van 2008 nog altijd niet terug zijn op het oude niveau, en dan heb ik het niet alleen over de bankaandelen. Beleggers die Microsoft kochten toen het aandeel (eind jaren negentig) nog schreeuwend duur was, konden de hoop op een snel herstel wel vergeten.

Betaal dus niet teveel!

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *