LADEN

Typ om te zoeken

This time IS different

Laatste Nieuws

This time IS different

Ik las een mooi artikel van collega Maarten Verheyen over de Duitse inflatiekoning Hugo Stinnes.
Hugo Stinnes was één van de weinige personen die in Duitsland profiteerde van de hyperinflatie in 1923.
Met buitenlands geld (harde valuta) leende hij enorme sommen Duitse Marken die hij niet veel later afloste met ondertussen waardeloos geworden Duitse Marken.

Waarom is het deze keer anders?

Toen, in 1923, hadden niet veel mensen schulden. Alleen enkele grootindustriëlen hadden de beschikking over de middelen en luxe om op de beurs als handelaar enorme schulden te kunnen en mogen maken. Particulieren hadden soms wel schulden, maar meer op de lat dan via hypotheken etc.

Kijken we naar de tegenwoordige tijd, dan is het beeld totaal anders. Bijna iedereen heeft schulden en in bijvoorbeeld Nederland hebben de meeste gezinnen meer schulden dan spaargeld. Immers, bijna iedereen heeft het koophuis op hypotheek gekocht. Wie geen koophuis heeft, heeft waarschijnlijk andere schulden, zoals bij Wehkamp en de auto die met geleend geld is gekocht.

Zou er nu hyperinflatie plaatsvinden, dan wordt niet in eerste instantie de middenklasse geplukt, zoals het tot nu toe altijd was, maar de banken zijn vanwege de vele schulden die uitstaan op dit moment het eerste slachtoffer van hyperinflatie.
Dat is waarom ik denk dat het dit keer fundamenteel anders zal worden.

Bij een toenemende inflatie verwacht ik dat er wetgeving gaat komen die het banken zal toestaan de inflatie in de schulden te verwerken. Oftewel, uw schuld neemt dan met de inflatie toe, terwijl uw spaargeld als sneeuw voor de zomerzon zal smelten.
Immers, laten we even reëel blijven, dacht u werkelijk dat de banken ons zouden laten wegkomen met een voordeel vanuit een crisis die ze deels zelf hebben veroorzaakt? Neen toch?

(Hugo Stinnes heeft indertijd niet lang kunnen genieten van zijn verworven status. Hij was eigenaar van 25% van de economie van Duitsland, maar stierf een jaar na zijn grootste succes. Zijn enorme imperium van 4500 bedrijven en 3000 fabrieken overleefde hem slechts een jaar.)

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *