LADEN

Typ om te zoeken

Bankaandelen spotgoedkoop maar niet rijp

Laatste Nieuws

Bankaandelen spotgoedkoop maar niet rijp

De bankaandelen zijn spotgoedkoop maar in mijn ogen pertinent nog niet rijp voor koersherstel. Wij vermoeden dat zowat alle banken die activa in portefeuille hebben, rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden met de Amerikaanse hypotheekmarkt, in het laatste kwartaal van 2007 voorzieningen hebben aangelegd of de verlieslatende activa hebben afgeschreven. Vergeet ook niet dat de aftrekbare verliezen in 2007 de banken fiscaal gezien goed kunnen uitkomen.
We sluiten echter niet uit dat zolang alle banken niet hun resultaten van het laatste kwartaal van vorig jaar, hebben bekend gemaakt, de kans bestaat dat nog enkele grote in de financiële wereld zullen komen met meldingen van zware afschrijvingen en mogelijk ook bedrijfsverliezen. Indien dit scenario zou realiteit worden, kunnen de koersen van de bankaandelen nog verder naar de kelder. We zien dan ook geen reden om NU de, weliswaar al zeer goedkope bankaandelen, in portefeuille te nemen.

De tijd is echter wel gekomen om NU te proberen het kaf van het koren te scheiden en op zoek te gaan naar die financiële instellingen waarvan de koers overdreven is afgestraft.
Zodra de bedrijfsresultaten van de banken bekend zijn, zullen we weten in hoe ver ze schade hebben geleden van eventuele deelnemingen in de Amerikaanse hypotheekmarkt. Wanneer dan blijkt dat bepaalde banken hun dividend niet zullen verlagen, dan krijgen we bij een come back van de bankensector een idee van het koerspotentieel van die aandelen.
Een bank die haar dividend zou verlagen, bekent in feite dat ze zwaar in nesten zit en mogelijk zelfs nieuw kapitaal zal nodig hebben zoals dat met Citigroup en Merrill Lynch het geval is in de VS. Persoonlijk geloof ik niet dat de Europese banken zo zwaar geëngageerd zijn in producten, gebonden aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. De Europese regelgeving is in Europa en zeker in ons land en in onze buurlanden veel strenger dan in de Verenigde Staten. Met andere woorden, het risico met Europese bankaandelen is voor de belegger veel kleiner dan met Amerikaanse bankaandelen. Met een dividend rendement dat in veel gevallen 2 keren hoger is dan het rendement op een 10-jarige staatslening, zijn de bankaandelen mede door de zware koersval, zeer goedkoop te noemen. Builen lopen met de huidige koersen lijkt op een termijn van enkele maanden bijna onmogelijk.
De koersgrafiek van de Europese bankensector, laat er echter geen twijfel over bestaan dat de sector in het algemeen voorlopig nog gemeden wordt door beleggers.
De analisten zijn nog steeds negatief voor de bankensector.

Tot en met 31 januari zouden verder geen Europese financiële instellingen meer komen met hun resultaten. De meeste banken in Europa komen met hun cijfers in februari en maart.
In de VS komt Countrywide Financial op 29 januari met de cijfers. Als deze zeer slecht zouden zijn, dan zullen ook de koersen van de Europese banken er onder lijden.
In de Indextimer zullen we beleggers een signaal geven wanneer we denken dat de bankaandelen klaar zijn voor een mogelijke heropleving. Wij vermoeden dat de aandelen van de financiële instellingen in Europa voor dé positieve uitschieter van het jaar kunnen zorgen.
Tevens vindt u ook in de Indextimer elke week een prognose voor de aandelenmarkt in het algemeen. De belegger die de Indextimer al enkele maanden heeft gelezen, heeft geen verliezen geleden door de recente zware koerscorrectie op zowat alle beurzen ter wereld. Natuurlijk kunnen we niet garanderen dat het altijd zo zal zijn. Wie kan dit echter wel?

Banken sector Index Tracker

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *