LADEN

Typ om te zoeken

Dat is raar, mijn bank wil dat ik aflos

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Dat is raar, mijn bank wil dat ik aflos

Misschien heeft u ook al een brief van uw bank gekregen. U mag bij verschillende banken nu gratis aflossen.
Vroeger kon dat niet. De banken gaven u een boetedreiging als u aankwam met de vraag of u vervroegd mocht aflossen. En nu willen ze het juist aanmoedigen.
Wat we ons moeten afvragen is waarom.

– De belangrijkste reden is waarschijnlijk dat banken het verstrekken van hypotheekleningen (in Nederland) nu te ‘eng’ vinden. De hypotheekschulden van Nederlandse ingezetenen zijn gemiddeld veel hoger dan elders in Europa. Dat is dus een risico.
Door de druk op de banken om daadwerkelijk een dekking voor het geld te hebben, is hun winst op hypotheken fors afgenomen. Doe daarbij dan ook nog eens dat de rente vrij laag is. Op een rente van 7% kan je als bank zonder problemen een 3% marge aanhouden. Dat terwijl de dekking met echt geld op die verstrekte lening voorheen slechts hooguit 5% was. In feite kregen ze op een lening van 100.000 euro dus 3% over 100.000 euro terwijl hun investering in vastgelegd vermogen slechts 5.000 was.
Moet u eens kijken, 3000 euro jaarlijks inkomsten op 5000 euro ingelegd geld. Geen wonder dat het geld voorheen bij de banken tegen de plinten klotste.
Nu is de situatie anders geworden. De dekking is bijna 10% en de marge is terug naar hooguit 2%. We praten nu over een inkomstenpost van 2000 euro op vastgelegd geld van 10.000.
Nog altijd niet gek, maar het is geen woeker inkomstenpost meer.
Met de nodige kosten die ze maken en het feit dat het kapitaal voor 30 jaar vastgelegd wordt, hebben banken ingezien dat ze nu beter stoppen met het zelf aanbieden van hypotheekleningen. Ze kunnen meer geld verdienen met tussenpersoon spelen en bijvoorbeeld pensioenfondsen de uiteindelijke financiële risico’s laten dragen van de hypotheekleningen.
De bank kan dan ondertussen met gratis geld van de ECB op de beurs speculeren.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *