Short sellers kunnen makkelijk in de verleiding komen om short te gaan en dan geruchten in de markt te zetten.
Nu komt dat feit van ‘je positie helpen’, ook bij long beleggers voor, maar dan zien we het niet zo snel als een criminele daad. Iemand of een bedrijf beter laten lijken dan het is, is minder een halsmisdaad. Een bedrijf onterecht zwart maken om er dan zelf rijker van te worden is naar mijn idee wel overduidelijk crimineel gedrag, want er valt een onschuldig slachtoffer, namelijk degene, of het bedrijf dat je onterecht zwart maakt.
Zijn beleggers dan ook geen slachtoffer?
Jawel, maar beleggers zijn een partij in het spel. Beleggers moeten zelf hun onderzoek doen en als ze dat niet goed doen, dan zitten ze zelf op de blaren. Als je als bedrijf ineens geconfronteerd wordt met valse geruchten die je bedrijf en de koers van je bedrijf zwaar raken, dan is dat niet alleen heel vervelend, maar het kan zelfs banen kosten en een goed lopend bedrijf failliet laten gaan omdat te veel mensen het willen geloven en klanten wegblijven.
Dit alles speelt mee, nu de Amerikaanse toezichthouder shortseller Andrew Left opgepakt heeft. Hij wordt verdacht van fraude. Zijn computers zijn in beslag genomen en hij is aangeklaagd. Ook zijn bedrijf Citron is als verdachte aangemerkt. Het zou gaan om 20 miljoen winst via illegaal traden.
Hij publiceerde zijn transacties, waarna anderen hem na gingen doen. Hij blijkt daarover ook gelogen te hebben. Hij publiceerde dus wel over zijn acties, maar deed in het echt andere acties.
In feite wordt hij dus NIET opgepakt voor het short sellen, maar puur omdat hij met voorwetenschap ging beleggen en loog over wat hij aan het doen was.
Ik denk een goede zaak, want als je over je beleggingen schrijft, dan vind ik dat het geen fictie hoort te zijn.