LADEN

Typ om te zoeken

Optie Trade van de Week: Short Put Celgene

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws Opties

Optie Trade van de Week: Short Put Celgene

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Optie Trade van de Week gepresenteerd: een Short Put op biotechfonds Celgene.

Celgene Corporation (Celgene) is een vooraanstaande Amerikaanse biotechonderneming en is met tickersymbol CELG aan de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd. Op de aandelen worden opties verhandeld.
De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:
– Marktkapitalisatie: $82 miljard.
– Omzet: $9,7 miljard.
– Dividendrendement: n.v.t.
– (Forward) Koers/winst-verhouding: 15.
– PEG (koers/winst/groei) ratio: 2,3.
De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.
uurgrafiek Celgene
Uurgrafiek Celgene

Op bovenstaande uurgrafiek is te zien dat Celgene de stijgende lijn heeft opgepakt na een tijdje te hebben geconsolideerd rond de $99.

Momenteel noteert het aandeel net boven de rode Ichimoku Cloud (de rode/blauw gestippelde vlakken) die nu steun kan bieden. Op uurbasis hebben we een koopsignaal gekregen bij $102 vanwege de kruising van de rode en blauwe moving averages (Tenkan-Sen en Kinjun-Sen). We vinden het aandeel op dit moment koopwaardig. Wel kunnen we weerstand verwachten rond $112 alwaar de high van april werd neergezet. Onlangs hebben we een positie in Celgene ingenomen via een short (verkochte) put.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $111,90.
Tweede weerstand: $123,22.
Eerste steun: $99,03.
Tweede steun: $94,39.

Wat is een short put optie?
De verkoper (schrijver) van een put optie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen (te kopen) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.
Short Put
shortput
Door het schrijven van een put optie krijgt u een afnameplicht. Besef goed dat dit niet hetzelfde is als een call kopen, want dat is een kooprecht. Om dit beter te begrijpen kunt u het voorbeeld van een brandverzekering gebruiken, maar nu bent u (als schrijver van de put optie) de tegenpartij, dus de verzekeraar.
Een schrijver van een putoptie kunt u vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs. In ons geval: we verwachten dat Celgene niet onder de $95 zal dalen tot aan de juni-expiratie.
De tegenpartij (de koper van de put) betaalt voor deze verzekering een premie aan de verkoper (schrijver). Uw bank/broker zal niet zomaar toestaan om deze risico’s aan te gaan, dit kan alleen als u voldoende margin (borg) heeft.
Short put Celgene
We lichten hierbij een concrete optie trade toe die we onlangs hebben gedaan op Celgene: het schrijven van een juni put optie met uitoefenprijs $95: Open Sell 1 CELG JUN17 95 Put @ $1,09.

Deze short put optie-positie, die een potentiële plicht geeft om 100 aandelen Celgene tot juni-expiratie te moeten kopen voor $95 per aandeel leverde $109 per optie contract op (dus 100 maal $1,09). De tegenpartij die de put-optie heeft gekocht, heeft dus het recht om 100 aandelen Celgene te verkopen voor $95 per aandeel. Wij, als schrijver van de put-optie, hebben daarentegen de plicht om deze aandelen af te nemen op $95 als de koper van de put optie zijn optierecht uit gaat oefenen.
Maximale winst
De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van $109 per optie contract. Dat zal het geval zijn bij een expiratiekoers hoger dan $95. We hebben vanaf het huidige koersniveau voldoende dalingsruimte voordat we in de problemen komen. Wel is het zo dat het verlies voor de expiratie kan oplopen in het geval dat Celgene zeer hard daalt onder de $95.
Ontvangen premie in de tas
Mocht het aandeel boven de uitoefenprijs van $95 blijven, dan zal de put-optie niet worden uitgeoefend en kunnen we de ontvangen premie van $109 in onze zak steken. Momenteel noteert het aandeel rond de $107 en kunnen we inmiddels ruim 75% winst realiseren.
Break-even-point
Het break-even-point, dus het omslagpunt van winst naar verlies, ligt in dit geval op $93,91 (zijnde de uitoefenprijs ad €95 minus de ontvangen premie ad $1,09).
Verlies bij koersdaling onder uitoefenprijs put
Voor iedere geschreven put-optie bedraagt het verlies $100 per iedere dollar daling onder $93,91. Als de koers daalt tot bijvoorbeeld $90 zal het verlies ($95-€90-$1,09)*100 = $391 bedragen.

Altijd stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist de geschreven put optie terugkoopt, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een hard stop-lossniveau in Celgene te nemen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van het steunniveau rond $99 of wellicht al eerder.
U hoeft de geschreven put optie overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard mailen.

Website: http://optieacademy.nl/

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in Celgene. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *