Een uitspraak van het Hof in Den Bosch heeft het vak van makelaar een stuk gevaarlijker gemaakt.
Tot op heden was het voor makelaar niet altijd even noodzakelijk om een goede berekening van het woonoppervlak te maken.
Een lagere rechter had een makelaar ook in het gelijk gesteld toen deze werd aangesproken op een woonoppervlakte van slechts 88 vierkante meter, daar waar hij 105 vierkante meter op Funda had aangegeven.
De woningeigenaar ging in hoger beroep en daar maakte de rechter gehakt van de uitspraak van de lagere rechter.
Een makelaar moet ‘eindelijk’ gewoon zorgvuldig zijn en moet niet te makkelijk een erg gunstige berekening gebruiken.

Er zijn normen vastgelegd over hoe je berekeningen moet doen. Als je professional bent, dan mag verwacht van je worden dat je die normen hanteert.
Ook een disclaimer in de folder kan je daar als makelaar niet bij helpen.
Nu lijkt dit een grote winst voor kopers te zijn, maar mijn advies is toch om het gewoon zelf altijd na te rekenen. Wil je echt een veel kleinere woning bezitten dan je dacht te kopen? Wil je de ellende van rechtszaken?
Als je zelf de afwijking constateert, kan je proberen een lagere prijs te bedingen. Lukt dat niet, dan simpelweg afzien van de aankoop, of de woning toch kopen en de keuze maken tussen slikken of de makelaar alsnog aanklagen en hopen dat ook jij via de rechter alsnog je korting gaat krijgen. Die kans is uiteraard wel kleiner als je zelf al constateerde dat de woning kleiner is dan geadverteerd en je alsnog de woning kocht.