LADEN

Typ om te zoeken

Voorkennis Goldman Sachs

Laatste Nieuws

Voorkennis Goldman Sachs

In 2001 had het hoekmanbedrijf Van der Moolen een fantastisch jaar. Het maakte als beurshoekman iedere dag winst op de beursvloer. Hun performance was zo extreem dat het duidelijk was dat ze veel te veel invloed op de beursvloer hadden en dat hun winst ten koste ging van de andere deelnemers in het beursgebeuren. De regels werden aangepast, Van der Moolen verloor haar enorme voordelen en is uiteindelijk in 2009 failliet verklaard.
We gaan nu even de oceaan over naar Goldman Sachs. In 2009 kende deze bank op de beurs slechts 19 verliesdagen tegenover 244 winstdagen.
Precies zoals in 2001 bij Van der Moolen is al direct zichtbaar dat dit percentage enorm duidelijk aangeeft dat Goldman Sachs een voordeel moet hebben ten opzichte van andere marktpartijen. Niemand is spontaan ‘zo goed’.
Goldman Sachs heeft voordelen die anderen niet hebben en hun winst in vrijwel zeker het verlies van anderen die achtergesteld zijn in mogelijkheden en kennis.
De beurs is dus niet open en eerlijk.
Als deze situatie niet aangepakt wordt, zullen de achtergestelde deelnemers dit oneerlijke speelveld verlaten. Je gaat immers niet voetballen op een flink hellend veld zonder dat halverwege de partij van kant gewisseld wordt. De partij die ‘onder’ speelt, gaat dan geheid verliezen, want zodra de bal los is, gaat deze automatisch al richting het lage doel. De kans dat de ‘hogen’ een doelpunt scoren neemt daarmee alleen maar toe. Hun spelers zijn misschien even goed, maar het speelveld is oneerlijk.
De extreme winst maakt duidelijk dat Goldman ‘boven’ speelt. Nu zijn er enkele mogelijkheden.
1. Goldman vrijwel invalide schoppen, zodat deze een sportief nadeel heeft ten opzichte van de andere partij, of
2. Het veld gelijk maken, zodat de kansen eerlijker worden en iedereen weer echt op basis van eigen inspanningen kan winnen, of
3. Beide!
Waarom versie 3? Simpel omdat Goldman nu een enorme partij is op de markt. Hun omvang kan de beurs al een richting geven. Ook de omvang van Goldman en haar positie in verschillende deelsectoren van de markt maakt dat ze een te grote invloed kan uitoefenen. Het uiteenrafelen van deze onderneming lijkt daarom de beste manier om het beursveld weer vlak te krijgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *