LADEN

Typ om te zoeken

Verlaag uw koersrisico en verhoog uw winstkansen

Laatste Nieuws

Verlaag uw koersrisico en verhoog uw winstkansen

Na elke beurscrash in het verleden, die al dan niet verband hield met een economische crisis, is het steeds zo geweest dat heel wat beleggers hebben gezegd " had ik maar". Had ik maar aandelen durven kopen toen ze zo laag stonden? Waarom heb ik de durf niet gehad om spotgoedkope aandelen in portefeuille te nemen wetende dat ook deze beurscrash en crisis zal voorbij gaan. Dat lijkt natuurlijk allemaal gemakkelijk gezegd na de feiten en nadat de aandelenkoersen inderdaad zijn gestegen. Is het dan niet beter om ons NU voor te bereiden op het komende beursherstel en nu al een selectie te maken tussen de aandelen? Eenmaal wanneer de koersen de pan uit vliegen, is al een groot gedeelte van de potentiële winst vervlogen. Maar hoe kunnen we best aandelen selecteren en hopen van er bij te zijn als de prijzen worden uitgedeeld op de beursvloer.
De grootste prijzen zullen deze beleggers krijgen die er vroeg bij zijn maar ook bereid zijn om nog lagere aandelenkoersen te riskeren. Er zijn maar weinig beleggers die een aandeel durven kopen wanneer het als een steen naar beneden valt. Toch zou op zulke momenten het gezond verstand moeten triomferen boven de emoties. Door de forse koersval van de jongste maanden zijn sommige aandelen zelfs meer dan 50% in koers gedaald.
Wanneer we kijken naar wat de financiële analisten verwachten voor de winstgroei van de bedrijven, dan krijgen we een goed idee van de verwachte winst per aandeel. Meestal zien we echter dat de consensus van analisten bij zware koersverliezen achter de feiten aan lopen en na het koersverlies pas de verwachtte winst per aandeel naar beneden herzien. Waarom zouden we daarop wachten en niet vroeger ons huiswerk maken?. Laten we eens veronderstellen dat de voorspelde winst van een aandeel 2 Euro bedraagt en de huidige koers gelijk is aan 20 Euro. De koers/winst verhouding of P/E van dat aandelen is dan 20/2, gelijk aan 10. Aangezien we verwachten dat de bedrijfswinsten de komende tijd nog verder zullen achteruit gaan, verminderen we uit voorzichtigheid de winst per aandeel met bijvoorbeeld 30%. In dat geval zou de door ons berekende winst per aandeel niet 2 Euro maar 1,40 EURO zijn. De P/E komt dan op basis van de koers van 20 Euro uit op 20/1,4= 14,28.
Met een afslag van 30% op de winst per aandeel van de analisten, zou de P/E op 14 uitkomen. Zou het dan niet kunnen dat op basis van deze nieuwe gegevens deze P/E historisch gezien niet te prijzig is. Wanneer de P/E dan nog steeds lager is dan het gemiddelde van de PE over bijvoorbeeld de laatste 5 jaar, dan kan er moeilijk sprake zijn van een te prijzig aandeel.
 Er bestaat natuurlijk geen zekerheid dat de koers van zo een aandeel niet verder zal dalen.
 Is zo een aandeel zelfs na een forse daling van de winstgroei, niet zonder meer een koopje?
 Een lange termijnbelegger die geen boodschap heeft aan beurschommelingen maar hoopt binnen enkele jaren een aardig appeltje voor de dorst te hebben bij elkaar gespaard op de beursvloer, doet er dan ook goed aan deze aandelen NU te kopen. Hebt u zo één of meerdere aandelen in portefeuille, waarom zou u die dan nu verkopen aan professionals die ze al maar te graag willen hebben. Toch is het aangeraden deze aandelen pas te kopen wanneer ook de grote marktindexen in de wereld een positieve koerstrend laten zien. De correlatie tussen de koersen van de aandelen en de koersen van de aandelenindexen is zo groot dat het risico op koersverlies op aandelen te groot en onnodig is wanneer de marktindexen dalen. Stijgen de marktindexen, dan is het zeker aangeraden om de geselecteerde aandelen te kopen.
De marktindexen voorspellen is de sleutel tot succes op de beursvloer maar natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Er komt heel wat research bij kijken om een positieve balans te kunnen neer zetten voor de marktindexen.
De Indextimer waarvan de abonnees het laatste verkoopsignaal voor de aandelenmarkt kregen rond 15 augustus van dit jaar, is zeker één van de meest accurate prognose instrumenten op de markt. Aandelen kopen wanneer de indextimer het signaal geeft tot kopen, is minder risicovol dan aandelen kopen wanneer de indextimer een verkoopsignaal geeft. De indextimer is bedoeld voor de lange termijn belegger en is gebaseerd op wekelijkse koersen.
Een prognose op basis van wekelijkse koersen, houdt in dat de aan- en verkoopsignalen altijd later zullen zijn dan een prognose op basis van de dagelijkse koersen. Daar staat tegenover dat op basis van wekelijkse koersen de belegger dikwijls in de grote lange koerstrend bewegingen blijft zitten met zijn aandelen.
Het Indexkompas is bestemd voor de actieve belegger die van de korte stijgende koersgolven in een dalende markt wenst gebruik te maken om snel winst te realiseren op de beursvloer. Meestal duurt de stijgende koerstrend van de koopsignalen enkele dagen tot een week.
 Met het indexkompas weet u elke beursdag wat te doen op de beursvloer.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *