LADEN

Typ om te zoeken

Risico versus opbrengst deel 2

Laatste Nieuws

Risico versus opbrengst deel 2

Door Ivan Baldewijns
In het eerste deel schreven we dat het mega plan van de Bush regering nog niet was goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Vandaag is het echter wel zo ver en zal de Amerikaanse regering de probleem beleggingen en kredieten afkopen van de banken. Op deze wijze hopen de Amerikanen de banken van nieuwe liquiditeiten te voorzien. Deze zijn hoog nodig om het interbankenverkeer en de kredietverlening weer op gang te kunnen brengen. De huizenmarkt zou dan kunnen herstellen en de economie zou een stevige duw in de rug krijgen. Hoe dat alles juist zal gebeuren en de beoogde effecten zal bereiken, is vandaag de grote vraag. Beleggers lijken in elk geval nog niet overtuigd of het herstel van de huizenprijzen, de economie en de aandelenmarkt al voor de deur staat. Ze laten zich nog steeds leiden dor hun emoties. De vraag is nu hoe we het best de balans kunnen vinden tussen het risico en de opbrengst op de beursvloer. Zoal we al in het eerste deel vertelde, focussen we ons daarvoor nog steeds op de Amerikaanse markt. Wij blijven er bij dat wanneer in het New York onweert, de bliksem ook inslaat op de Europese beurzen.
Om het risico op de beursvloer in zijn juiste perspectief te kunnen plaatsen, kunnen we de koerstrend evalueren in andere onzekere tijden waar ook de emoties de aandelenkoersen overdreven onderuit hebben gehaald. Zo was de koers van de Amerikaanse S&P500 index in juli 2002 gedaald tot 775,68 of 32% lager dan in het begin van het jaar. In slechts vier weken schoot de index daarna 25% hoger tot een koers van 965 punten. Vervolgens begon een nieuwe verkoopgolf die de koers van de S&P500 index 20% naar beneden duwde tot een koers van 768,63 punten in oktober van dat zelfde jaar. Achteraf bleek dat dit een dieptepunt was. Want over de volgende 12 maanden katapulteerde de index 32% hoger.
De daaropvolgende 5 jaar steeg de S&P500 in totaal met ongeveer 100%.
Zeker was de koersval van augustus 2002 tot en met oktober 2002 een bloedbad van ongeveer 32%.
Daar tegenover stond echter dat de beleggingsreturn in de volgende 5 jaar 81% (dividenden in begrepen) bedroeg. Was het niet zo dat wie in aandelen belegd bleef in oktober 2002 op lange termijn, daar zeker is voor beloond.
Wanneer we vandaag alles op een rijtje zetten, dan doen we er best aan de aandelenmarkt van uit een korte en lange termijn perspectief te beoordelen. Op korte termijn heerst grote onzekerheid bij beleggers. Hoewel het 700 miljarden Dollar plan zeker wat soelaas zal brengen voor de banken en mogelijk ook de aandelenmarkt, geloven we niet dat deze voldoende is om op enkele weken de economische motor terug te doen aanslaan. De huizenprijzen zullen niet op korte termijn gaan stijgen. De gezinnen staan nog niet te springen om geld te geven voor wat ze gemakkelijk zonder kunnen . Last but not least, ook in de rest van de wereld is het huilen met de pet op voor zowel de economie als de aandelenmarkten. Mogelijk is het dieptepunt op de beursvloer niet meer zo ver af. De aandelenindexen zijn immers voornamelijk onderuit gegaan door de koersval van de bankaandelen. Zowel het Bush plan als de ingreep van verschillende overheden in de wereld om de banken te redden zullen mogelijk tot geen extreme koersbewegingen meer leiden.
Op basis van de kalender koersbewegingen in de geschiedenis, was oktober dikwijls de slechtste maand voor de aandelenkoersen. Van november begon gewoonlijk een zes maandelijkse stijgende trend van de aandelen.
Op lange termijn geloven we dat het risico kleiner is dan de potentiële opbrengst in de aandelenmarkt. We kunnen natuurlijk geen verdere koersval uitsluiten maar als er historisch gezien een rendement van meer dan 50% mogelijk is op enkele jaren, dan lijkt het toch verstandig om NU zeker geen aandelen te verkopen van gezonde en beloftevolle bedrijven.
De beurspaniek van 1907, het bloedbad van 1929, de beurs ellende tijdens de twee wereldoorlogen, de moord op Kennedy, het OPEC embargo, de beurscrash van 1987, de terroristische aanslag op de World Trade Center torens. Telkens weer bleek de aandelenmarkt uit het puin op te staan en voor veel beleggers een echte geldmachine. Het moet gezegd dat sommige perioden meer uitdagend waren dan andere. De huidige financiële en economische crisis is zeker één van de meest uitdagende in de geschiedenis. Het loont van heel veel geduld te hebben en u niet te laten leiden door emoties, media enz….. Niemand kent de koersbodem. Wij geloven dat wie ook deze keer geduld zal hebben, zal worden beloond. Wat we ook weten is dat de consensus van analisten vandaag de koers/winst van de S&P500 index vast pinnen op 11 keren de winsten voor volgend jaar. Zelfs wanneer de winstgroei 20% lager zou uitkomen dan voorspeld, dan nog bedraagt de koers/winst vandaag 13,8 keren de voorspelde winst. Dat is veel lager dan tijdens het dieptepunt van de beurscrash van 2000.
Op korte termijn kunnen we koersrisico’s niet uitsluiten. Denk alleen maar aan de uitslag van de Amerikaanse president verkiezingen. Vandaag raden we niet aan om agressief te beleggen in individuele aandelen. Geleidelijk aan in “schijfjes” investeren in zogenaamde indexaandelen, lijkt een goede voorzichtige en rendabele strategie om de aandelenmarkt te bespelen. Hoe en wanneer deze strategie het beste toe passen, staat elke zondag in de indextimer.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *