LADEN

Typ om te zoeken

Nieuwe regels rondom short selling

Laatste Nieuws

Nieuwe regels rondom short selling

Met ingang van 1 november wordt het short sellers in Europa een stuk lastiger gemaakt. Zo moet IEDERE transactie die groter is dan 0,2% en elke 0,1% van het geplaatste kapitaal gemeld gaan worden.
Dat wordt een heel karwei voor de short sellers, maar daar is de regeling dan ook op gemaakt.
Maximale inzet van toezichthouders om maar zoveel mogelijk werk er aan over te houden!
De regeling op zich kan ik niet zo veel op tegen hebben. Ik vrees echter dat het misbruik niet kan voorkomen, maar het wordt allemaal wat lastiger gemaakt.
Stel dat je een onderneming volkomen onderuit wilt halen, zou je dat dan inzetten met het short sellen van aandelen?
Dat lijkt me een wat ouderwetse methode. Beter koop je dan put opties, of koop je short ETF’s, Turbo’s of andere derivaten. Alleen in fondsen die dat allemaal niet hebben ben je als shortseller gedwongen te gaan melden. De derivaten kan je nog altijd volkomen anoniem oppakken.
Kortom, een schijnzekerheid die alleen maar meer werkgelegenheid en inkomsten voor toezichthouders inhoudt, maar die het voor beleggers niet echt veel veiliger gaat maken.
De overhead is simpelweg nog weer wat duurder geworden. Het is een trend en ik vrees een extreem langdurige trend.

– Wat toezichthouders niet willen erkennen, is dat je via wetgeving fraude niet kan uitsluiten. Je verplaatst de fraude hooguit, maar voorkomen doe je het niet. Alle regels maken het voor iedereen volkomen ondoorzichtig en toezichthouders en juristen spinnen er garen bij. De samenleving verliest, want toezichthouders en juristen kosten alleen maar, ze leveren niets op.
Wat beter zou zijn, is een kapstok wetgeving waarbij je standaard regels opstelt. Gewoon een regel als “je klant komt eerst”. Via zo’n regel had Goldman Sachs nooit de eigen klanten mogen oplichten. Een onafhankelijke rechter zal dan bepalen of een partij als Goldman Sachs deze regel overtreden heeft.
Er is geen controle op nodig. Als iemand zich tekort gedaan voelt, dan legt hij of zij het voor aan een rechter. Het zou enorm veel verloren kapitaal aan controles schelen.
Ook regelgeving over communicatie kan je vastleggen. Bijvoorbeeld over hoe lang alle E-mail verkeer en dossiers bewaard moeten worden. Dat hoef je niet te controleren. Komt er een zaak voor de rechter en blijken er stukken te missen, dan heb je een probleem en ben je schadeplichtig. Niet de toezichthouder is dan steeds bezig met controle op stukken, maar de ondernemer zelf kijkt wel flink uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *