LADEN

Typ om te zoeken

KPN langs het randje

Laatste Nieuws

KPN langs het randje

De specialisten van scherp aan de wind zeilen, zo zouden we de financiële mannen (en vrouwen?) van KPN wel mogen noemen. De schuld van KPN is met grofweg een 12,4 miljard euro (31 juni 2012) enorm en de rentelasten zijn dat dus ook.
Door nu de zendmasten te verkopen komt er geld binnen en kunnen boekwinsten neergezet worden. Twee vliegen in één klap. Misschien zelfs wel drie vliegen. Immers zijn de zendmasten geen core business en hoewel ze een aardige cash flow genereren, houden ze ook veel vermogen gevangen.
KPN kon zowel de cash als de boekwinsten goed gebruiken om de jaarcijfers op te poetsen.
Het veranderende Internet gebruik heeft de onderneming blijkbaar toch wat verrast. KPN blijft goed voor een groot deel van het Internet gebruik in Nederland, maar wat ze er per Internetter aan verdienen leek wat terug te vallen.
KPN heeft op dit moment in Nederland een marktaandeel van 40% op breedband.
46% van de mobiele bellers doet dat via KPN. Het is dus lokaal een toonaangevende speler en het is niet voor niets dat Carlos Slim interesse heeft. Hoewel de winst per aandeel structureel terugloopt, is het bedrijf nog altijd behoorlijk winstgevend.
Waarom gaat het dan voor wat betreft de koers zo slecht met KPN?
– Beleggers zien geen langjarige visie van waar KPN denkt dat het heen zal gaan met haar bedrijfsmodel. Het bedrijf voelt ‘eng’ aan door de enorme schuld die ze meetorst en de teruglopende bedrijfswinsten.
Beleggers twijfelen dan ook (in mijn ogen onterecht) aan het kunnen voortbestaan van KPN als (winstgevend) bedrijf.
Ik ben het zelf dan ook niet met de doemdenkers eens. Wat veel beleggers ook vergeten is dat de koers van KPN mede omlaag gegaan is door forse dividenduitkeringen. In 2010 nog 80 cent per aandeel, in 2011 was het zelfs 0,85 per aandeel. Op dit moment en op de huidige koers zou dat dividendrendement zo’n 20% zijn. Dan denk je, onhoudbaar. Het dividend gaat nu echter wel omlaag naar 0,35 per aandeel en dat is gezien de schulden niet zo’n stomme beslissing. Immers, waar hebben aandeelhouders meer aan, een bedrijf met een teruglopende schuld en als gevolg daar weer van een toenemende winst, of een uitkering in dividend, waarmee de onderneming uitgehold wordt, terwijl de schulden een enorme druk op de winsten blijven uitoefenen?
De lage koers is me een doorn in het oog, maar rond de 5 euro heb ik mijn positie verdubbeld. De koers is helaas naar 4,34 gedaald en ik was dus te vroeg, maar dat zal later wel blijken. Ik heb gewoon een besluit genomen en daar kan ik mee leven.
Overigens ben ik wel van mening dat KPN de nadruk wat mij betreft wat meer moet gaan leggen op het terugdringen van de schulden. Dat wil men niet zo graag, want het stoort de groei. Als CEO wil je bedrijven kunnen overnemen en je voelt je een sukkeltje als je alleen maar schulden van je voorgangers kon aflossen… Toch pleit ik voor zo’n sukkeltje. Het zou goed voor KPN zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *