LADEN

Typ om te zoeken

Huizenmarkt “wel of geen daling”

Laatste Nieuws

Huizenmarkt “wel of geen daling”

In de media wordt je overstelpt met verhalen over dalende huizenprijzen, vervolgens volgen er weer berichten dat de daling is gestopt en de huizenprijzen weer met 0,2% zijn gestegen in december 2008. Hoe zit dat nou, gaat het nu dalen of stabiliseert de markt of stijgen we juist weer. Alles wijst er op dat huizenbezitters fors op de waarde moeten gaan inleveren.
Voor de oorzaak moeten we even terug naar de periode van de invoering van de euro, 1 januari 2002. In het begin van deze periode werden de huizenprijzen netjes omgerekend naar euro’s met de bekende omrekenfactor. Na 2 tot 3 jaar gebeurde er iets opmerkelijks, de prijzen stegen zo hard dat binnen een hele korte periode de prijs die in guldens werd gevraagd nu in euro’s werd doorgerekend, een prijsstijging van 100% tot gevolg. Deze hype in de huizenmarkt werd eigenlijk veroorzaakt doordat niemand de boot wilde missen en er een enorme vraag ontstond, dit terwijl de huizenmarkt in 2003 eigenlijk al op zijn retour was. In deze periode werd ook de beëdiging van de makelaars afgeschaft en iedereen mocht zich makelaar noemen. De kantoren schoten als paddestoelen uit de grond. Om die reden ben ik toen uit deze markt gestapt, want als elke malloot huizen mag verkopen dan staat er wel wat op stapel. Destijds schreef ik al in deze nieuwsbrief dat de boel op inzakken stond en dat de makelaarskantoren het heel moeilijk gingen krijgen.    

De invoering van de euro is er debet aan geweest samen met de nieuwkomers in de markt dat de woningen overgewaardeerd werden.  Zo stond een tussenwoning te koop voor 200.000,- gulden en vervolgens een paar jaar later voor 200.000,- euro. Een ongekende stijging van de huizenprijzen tot wel meer dan 100%. De gemiddelde Nederlander is er met zijn inkomsten niet 100% op vooruitgegaan dat is zeker. De vervolgens verstrekte leningen in euro’s op basis van de omgerekende salarissen dekten eigenlijk de waarde van de leningen niet meer, om dit te compenseren daalde de rente geleidelijk mee. En ziedaar de luchtbel werd steeds verder opgeblazen.

Keer op keer tot en met december 2008 aan toe worden er stijgingen van de woningprijzen gemeld. Enerzijds door de makelaarsverenigingen verkondigd, en anderzijds door het kadaster vermeld. Nu is het volgende hier aan de hand, de vraag en verkoop van woningen tot een bepaalde prijs zeg twee ton neemt steeds meer toe terwijl de vraag naar woningen in het duurdere segment steeds meer afneemt. Er worden dus steeds meer woningen in het goedkopere segment verkocht. Logischerwijs stijgt dan ook de prijs van die woninggroep maar dus niet van alle woningen, maar dat vermelden ze er niet bij. De verkoop in het duurdere segment is nagenoeg tot stilstand gekomen.

Dat de daling doorzet is zeker, het is een kwestie van tijd. Ergens in 2005 schreef ik al dat wanneer je huis kon verkopen, en dat geldt nog steeds, je het direct zou moeten doen en dan in de dalende markt weer wat terugkopen. De daling is allang ingezet, 2 jaar geleden werden veel woningen al voor 10% minder verkocht dan de vraagprijs. Inmiddels zal dat in werkelijkheid al wel op zo’n 15-20% liggen. Mijn verwachting is dat we zeker 35% wellicht 40% daling zullen krijgen wanneer de markt niet snel stabiliseert en dat zie ik nog niet gebeuren.
Probleem van veel mensen is dat ze het niet merken omdat er geen graadmeter op hun woning geplakt zit.  Als dat zo zou zijn dan zouden er veel meer mensen zich zorgen gaan maken. De bomen groeien namelijk niet tot in de hemel!
Tot zover.  B.Bruinsma

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *