LADEN

Typ om te zoeken

Einde van de donkere beurstunnel in zicht?

Laatste Nieuws

Einde van de donkere beurstunnel in zicht?

Genoeg gepraat over beurscrash, economische recessie, hoge olieprijzen en stevige daling van de Dollar t.o.v. de EURO. Hoe langer er wordt over gepraat, en geschreven, hoe langer het zal duren vooraleer er eindelijk wat licht in de beurstunnel zal gaan schijnen. Laten we dus even alles op een rijtje zetten en met gezond verstand de zaken bekijken.

We laten ons daarbij niet leiden door de massa emoties van beleggers, groot of klein.
Laten we dus niet met oogkleppen op lopen en ons laten weg zinken in wat de media schrijven en zeggen. Het gebeurt maar al te zelden dat de media tijdig reageren wanneer het  het ergste of het beste staat te gebeuren op de beursvloer. Meedrijven met de kudde is toch zo gemakkelijk. Niet? 
Ok, wat kunnen we de komende weken en maanden verwachten op de beursvloer? Om daar een beter idee van te krijgen kijken we in de eerste plaats naar wat er gebeurd is en zou kunnen gebeuren over de Grote Plas. Of we het nu graag horen of niet, het is nog steeds in New York dat de Market letter, lees aandelenprognoses,  voor praktisch de hele wereld worden geschreven.  "The FED writes the Market Letter". De FED is de Amerikaanse Centrale Bank die door haar monetair beleid tracht de economie op het goede spoor te houden, de inflatie onder controle te houden en de werkgelegenheid te doen toe nemen. In het verleden liepen de Amerikaanse financiële autoriteiten meestal achter de feiten aan. Eenmaal dat de economie aan het verzwakken was, kwamen ze in actie. Dan was het echter zoals, in ook in 2000, gebeurde, veel te laat om een recessie te vermijden. Ere aan wie ere toe komt, de huidige Amerikaanse Gouverneur van de Centrale Bank, Bernanke, heeft korte metten gemaakt met het beleid van zijn voorgangers en pleit niet alleen voor meer transparantie in het beleid van de FED maar streeft er tevens naar om vooruit te kijken en niet achterom.
Met andere woorden, toen het vorig jaar langzaam duidelijk werd, dat de woningprijzen in elkaar zouden storten en bijgevolg heel wat banken dreigde in de problemen te komen was de FED er als de kippen bij om niet alleen liquiditeiten ter beschikbaar stellen van de noodlijdende banksector maar tevens ook de rente te verlagen. Op het eerste zicht was de renteverlaging een maat voor niets. De woningprijzen bleven dalen, er waren meer en meer dubieuze debiteuren in de woonkredieten en de koersen van de bankaandelen kregen een zware opdoffer.
Het effect van het monetair beleid is echter niet op korte termijn waar te nemen.

Laten we nu reeds stellen dat we geloven dat er langzaam maar zeker een einde zal komen aan de koersdalingen op zowel de Amerikaanse als Europese beurzen. We  vermoeden dat de recente rentedalingen van de FED hun effect niet zullen missen op de Amerikaanse economie, de bedrijfswinsten en uiteindelijk de aandelenkoersen in zowel de USA als in Europa. Laten we even de gevolgen van een rentedaling voor zowel de bedrijven als gezinnen op een rijtje zetten. Een rentedaling maakt geld goedkoper en dus kunnen gezinnen en bedrijven aan lagere rente investeren en ontlenen. De zogenaamde Prime rate rente, of laagste kredietrente  voor kredietwaardige ontleners, daalt eveneens en maakt nieuwe kredieten goedkoper. Meer nog de Sub Prime woningkredieten die meestal een formule van variabele rente bevatten, zullen eveneens tot lagere kosten leiden voor de niet kredietwaardige ontleners. Daardoor is de kans groot dat er in de nabije toekomst minder dubieuze debiteuren zullen zijn. Door de lage rente zullen bedrijven gemakkelijker bereid zijn om nieuwe medewerkers aan te trekken.
Vergeten we ook niet dat heel wat banken recent schoon schip hebben gemaakt met hun dubieuze in subprime hypotheken verpakte producten.
Kortom de rente dalingen en niet te vergeten het grote plan BUSH dat gezinnen een aardig duitje aan extra koopkracht zal geven, moet de economie opkrikken, de bedrijfwinsten doen stijgen en finaal ook de aandelenkoersen doen ontwaken. Blijft er nog de Dollar die nog meer klappen kan krijgen dan vandaag, maar tevens een groot voordeel is voor de Amerikaanse export. De lagere Dollar kan de inflatie doen aanwakkeren, maar dat is nu voor de FED geen prioriteit.  De eerste prioriteit voor de FED is nu een recessie vermijden.
We weten ook dat de FED enkel naar de kerninflatie kijkt en niet zo zeer naar de energie en voeding prijzen die natuurlijk de pan uit swingen. Deze kerninflatie indicator staat vandaag op 2,2%. Zonder twijfel staan we aan de vooravond van een forse stijging van de aandelenkoersen. Mogelijk kan april op de beursvloer al heel wat lonender zijn voor beleggers dan  de drie vorige maanden. In de Indextimer die tot nog toe dit jaar de juiste aandelenprognoses heeft gemaakt, staan elke week de nieuwe index prognoses. Tevens kunnen actieve beleggers elke dag het Indexkompas, voor 9h in de morgen in hun mail ontvangen. Meer daarover is te vinden op www.ibsinvest.eu. Vergeet zeker ook niet op deze website de prognoses uit het verleden aan de actualiteit te toetsen. Wij geloven dat er vanaf de volgende maanden licht zal komen in de donkere beurstunnel waar beleggers reeds meerdere maanden hun weg zoeken.
Bankaandelen zijn aan de huidige spotprijs onze eerste keuze en vooral dan die banken die hun dividend verhogen. Wie zijn dividend durft verhogen in deze turbulente tijden, die heeft waarschijnlijk heel veel vertrouwen in de toekomst. Verkoop nu ook geen aandelen meer waarop zwaar verlies is geleden en die financieel gezond zijn en goede winstvooruitzichten hebben. Zorg dat u er bij bent, en wacht niet tot dat de mooiste winsten al zijn verdwenen.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *