Je bent werknemer, of je bent belegger. Echter tegenwoordig zijn heel wat managers en zelfs personeelsleden vanuit hun werk beide. Hoe goed de onderneming ook loopt, op de beurskoers heb je als werknemer normaal gesproken geen invloed. De optieregeling is dus een waardering op basis van beurs sentiment en niet op basis van hoe goed of slecht de onderneming het doet of hoe goed jij als werknemer het binnen die onderneming doet.
Wat we zien, nu zoveel optieregelingen zijn opgezet, is dat topmanagers de beurskoers proberen te manipuleren. Als je honderdduizenden opties hebt, of in het geval van heel wat CEO’s, miljoenen opties, dan maakt een euro meer op de aandelenkoers nogal wat uit.
In Amerika is er al jaren een enorm schandaal vanwege de achteraf toekenning van opties, zodat altijd op de meest lucratieve koersen opties verstrekt of verkocht werden. Dat is illegaal en in feite diefstal van de onderneming, lees van de aandeelhouders, maar mogelijk meer dan 20% van de beurs genoteerde bedrijven maakte zich er schuldig aan.
Persberichten, aandelen inkoopprogramma’s, alles wordt door de managers gebruikt om de aandelenkoers hoger te krijgen. Immers zien de topmannen in dat ‘gewoon’ ondernemen niet zoveel invloed heeft. Het geld dat in het bedrijf aanwezig is, wordt dus vooral ingezet op de aankoop van eigen aandelen. Niet op de laagste koersen, want de afgelopen weken hebben ons wel geleerd dat koersen veel lager konden…
De optieregelingen zijn dus de dood in de pot voor aandeelhouders, want ze schaden de onderneming en kosten de onderneming enorm veel geld. De onderneming onderneemt niet meer, maar koopt alleen nog maar eigen aandelen in.
Aandeelhouders zouden structureel ’tegen’ optieregelingen moeten stemmen, want optieregelingen zijn niet in het belang van de onderneming of de aandeelhouders. De kunstmatig opgeklopte koersen geven niet aan hoe slecht er feitelijk nog aan de onderneming gewerkt wordt. Kijk naar de banken. Kijk naar de grote Westerse oliemaatschappijen. Wanneer worden aandeelhouders een keer wakker?
Optieregelingen, ondingen
9
previous post