LADEN

Typ om te zoeken

Een beter beleggingsjaar in 2008? Deel 2

Laatste Nieuws

Een beter beleggingsjaar in 2008? Deel 2

In het eerste deel van dit artikel op www.beursbox.nl home page, kon u lezen dat wij niet verwachten
dat de Sub Prime krediet problematiek, noch de bedrijfsinvesteringen en de overheidsuitgaven en zeker niet de export de Amerikaanse economie in recessie kunnen doen glijden en zo een beurscrash kunnen uitlokken.
De vraag bleef nog open of de belangrijkste component van de Amerikaanse economie, de gezinsconsumptie de Amerikaanse economie kan nekken en zo een beurscrash kan uitlokken. De gezinsconsumptie is in de Verenigde Staten goed voor niet minder dan 70% van de welvaartskoek. Indien de gezinsconsumptie zou onderuit gaan in 2008, dan is de kans op een economische recessie en een forse koersdaling op de beursvloer onvermijdelijk.

Het goede nieuws is dat de gemiddelde groei van de gezinsconsumptie 3% bedroeg over de jongste 2,5 jaar en dat er in die 2,5 jaar geen recessie heeft plaats gevonden. Natuurlijk is er een zekere bezorgdheid dat de forse daling van de woonhuizen in de volgende kwartalen de gezinsconsumptie kan doen afnemen. Een recente studie van de FED, de Amerikaanse Centrale Bank, leert ons dat zelfs een nieuwe daling van 10% van de huizenprijzen over een periode van twee jaar, tot slechts 0,25% minder economische groei zou leiden.
De gemiddelde woning is vandaag 4,2% minder waard dan vorig jaar. De gezinsconsumptie is echter blijven groeien.
In het derde kwartaal van dit jaar groeide de consumptie op jaarbasis zelfs met 3% t.o.v. 1,4% in het tweede kwartaal.
Het is niet onmogelijk dat de huizenprijzen volgend jaar nog 5% kunnen dalen. Dit zou echter enkel leiden tot een afname van de groei maar zeker geen stevige daling
van de gezinsconsumptie veroorzaken.
Veel belangrijker voor de consumptie dan de impact van de huizenprijzen is de werkgelegenheid. Het staat vast dat het aantal "jobs" dit jaar gemiddeld met 120.000 is toe genomen. Anders gezegd, gemiddeld is de werkgelegenheid met 1,1% gestegen. Alleen al de jongste drie maanden zijn er gemiddeld 118.000 nieuwe banen gecreëerd. Het goede nieuws voor de economie is dat ook de lonen blijven stijgen. Wetende dat de Amerikanen bijna 100% van hun inkomen besteden aan gezinsconsumptie, zijn er voldoende reden om te geloven dat dit in de toekomst ook zo zal blijven.
Meer jobs, meer inkomen en niet te vergeten lage inflatie stuwt de koopkracht van de Amerikanen hoger en zal denkelijk leiden tot een stevige groei van de consumptie in 2008. Vergeten we ook niet dat totnogtoe bedrijven niet denken aan afdankingen op grote schaal wat het consumentenvertrouwen kan doen stijgen en de consumptie blijven stimuleren.
Recessieperioden in het verleden zijn altijd vooraf gegaan door een forse stijging van de werkloosheidsaanvragen. Zowel in 1990-1991 en in de maanden voorafgaand aan de 2000 recessie en beurscrash, stegen de werkloosheidsaanvragen met meer dan 350000 per week.
Indien het aantal nieuwe banen met 1,1% kan blijven groeien, lonen blijven stijgen met 4% zoals dat tot en met vandaag het geval is, dan krijgen de Amerikaanse gezinnen een koopkracht ter beschikking die een consumptie groei mogelijk maakt van zelfs 5%.
Wij besluiten daaruit dat zo lang de trend van het aantal nieuwe jobs positief blijft, de consumentenbestedingen zullen blijven groeien en zo een economische recessie onmogelijk maken.
In de media zijn de vooruitzichten en prognoses voor de Amerikaanse economie vandaag niet om naar huis te schrijven. Zelfs de FED vermoedt dat de economie nog een tijdje wat zal aan modderen. Vooraleer echter te kunnen spreken van een recessie, zouden de economische trends in consumptie,
overheidsuitgaven, bedrijfsinvesteringen, inkomen en export 180 graden moeten omslaan. Tot en met vandaag is daar weinig van te zien.

Indien we geloven dat een recessie in 2008 , zeker in de eerste zes maanden zeer onwaarschijnlijk is, dan weten we ook dat de financieel economische omgeving voor het bedrijfsleven gunstig zal blijven en zal leiden tot een positieve winstgroei.

Een positieve winstgroei zal de aandelenkoersen doen stijgen en beleggers kunnen daarvan voluit profiteren met de juiste aandelen die wij beloftevolle Toppers noemen. Deze toppers zullen beter presteren dan de markt bij een stijgende koerstrend van de aandelenindexen en beter stand houden in een dalende markttrend.
Ook in 2008 zullen aandelenkoersen schommelen en natuurlijk niet verticaal hoger gaan. De kunst zal ook in 2008 zijn om zo goed als mogelijk in te pikken op de juiste markttrend.

Afgezien van niet te voorspellen "exogene " factoren zoals terrorisme, oorlogen, forse stijging van de olieprijs, natuurrampen, kortom alles wat geen mens vandaag kan voorzien, geloven we dat 2008 een beter beleggingsjaar zal zijn dan dit jaar.
Vinger aan de pols houden is daarbij zeker aangeraden. Want niets is natuurlijk zeker op de beursvloer. Het dagelijkse Indexkompas en ook de wekelijkse Indextimer streven er naar de belegger voortdurend op het juiste aandelenspoor houden.
De meest beloftevolle aandelen voor de eerste maanden van 2008 zijn hier te vinden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *