LADEN

Typ om te zoeken

De toekomst van de Euro

Laatste Nieuws

De toekomst van de Euro

Wie durft zich daar nu aan te wagen, want hoe kan je nu toch een toekomst voorspellen van een munt zonder verleden en naar het zich nu laat aanzien, ook weinig toekomst?
Wat zijn mogelijke scenario’s voor de Euro? – In mijn ogen zijn hier twee mogelijkheden die een grote kans maken.
De eerste is dat de Euro intact blijft, maar dat de zuidelijke landen hun staatsschulden gaan afstempelen en daarmee hun schulden enorm terugbrengen. De houders van die staatsleningen zijn dan een fors deel van hun geld kwijt, maar de landen zijn daarna weer in staat te draaien omdat de rentelasten tot aanvaardbare proporties teruggebracht zijn. Dit is in mijn ogen de meest waarschijnlijke gang van zaken en ook de minst pijnlijke voor de landen zelf. Uiteindelijk betalen ‘wij’, dat wil zeggen Noord Europa, de rekening, want veel van onze instellingen, zoals pensioenfondsen en beleggingsfondsen, hebben die leningen in bezit. Nog altijd zijn er beleggers en instellingen die deze staatsleningen kopen, aangetrokken door de wat hogere rentes die nu op die schulden betaald worden. Lokkertjes zoals een stukje kaas op een muizenval. De afstempeling zal een enorm schrikeffect geven, maar naar men ongetwijfeld hoopt, neemt het gewone leven weer snel haar loop en gaat het feest gewoon weer opnieuw van start. Eind jaren negentig is dat ook met Rusland zo gegaan. Ik was helaas zo’n sukkel die toen per ongeluk en zonder het te weten Russische staatsschulden aanhield en een enorm bedrag verloor. (Ik kocht aandelen in een nieuw aandelenbeleggingsfonds. Dat fonds had ‘even’ en naar eigen zeggen ‘tijdelijk’ het geld geparkeerd in de Russische staatsobligaties).

De tweede mogelijkheid is dat er een tweede Euro komt. Een soort ‘interne Euro’, zoals Spanje ooit twee Peseta’s had. In feite lijkt dat ook wel op het huidige Schotse Pond ten opzichte van het Engelse Pond. Het ziet er bijna hetzelfde uit en is officieel ook even veel waard, maar de realiteit is dat het Schotse Pond door niemand buiten Schotland aangenomen wordt. De Schotten moeten er mee werken, maar buiten Schotland kan je er nergens mee betalen. Ze moeten het inwisselen bij hun bank en tegen kosten krijgen ze er Engelse Ponden voor waarmee in het buitenland betaald kan worden. Nu is de wisselkoers nog 1 op 1, maar naar verloop van tijd kan officieel een andere wisselkoers gaan ontstaan, al was het maar omdat je de inwisselkosten zo hoog kunt maken als dat je zelf wilt.
Uiteindelijk resulteert het in een klasse 1 euro met daarin de minst zwakke landen zoals Duitsland en als ING intact blijft, Nederland. En klasse 2 eurolanden zoals Griekenland, Ierland en als België niet uitkijkt, ook België.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *