LADEN

Typ om te zoeken

De toekomst van Aegon

Laatste Nieuws

De toekomst van Aegon

De koers van Aegon ligt nu rond de 9,40. Daarmee is het bedrijf 15 miljard euro waard.
Toen Aegon een paar jaar geleden op een koers onder de 9 euro kwam, was het bijna over en uit voor Aegon. De vereniging Aegon met 52% van de aandelen in bezit, had haar belangen zo uitgezet dat bij een koers onder de 8 euro problemen zouden ontstaan. Het ging toen uiteindelijk kantje boord goed. Indertijd werd een herkapitalisatie overeenkomst gesloten. Er werden toen 350 miljoen aandelen verkocht tegen 9,76 per stuk. Zo kon de vereniging haar schulden reduceren. Alle resterende aandelen Aegon, in handen van de vereniging zijn toen tot zekerheid aan de leningverstrekkers verstrekt. Het belang van de vereniging liep daarmee terug van 37% tot 12%. Met die 12% heeft de vereniging nog altijd 33% van de stemmen, terwijl dat eerst 52% was. Per 26 mei 2006 werd het stemrecht van de vereniging teruggebracht tot 23,6%. Dit belang kan weer worden opgeschroefd tot ongeveer 33% als een andere partij meer dan 15% van de aandelen heeft overgenomen of als er een bod op alle aandelen wordt gedaan.
Het is mij nu onduidelijk of een aandelenkoers van onder de 8 euro de vereniging weer in de problemen kan brengen. Het jaarverslag 2007 is nog niet gepubliceerd. Op dit moment is haar zekerheidsstelling in aandelen Aegon weer veel minder waard geworden. Er komt een moment dat de leningverstrekker niet meer akkoord gaat met een zekerheidstelling die zijn waarde niet meer heeft.
Daarbij is de waardering en waarde van Aegon nu zo afgenomen, dat het bedrijf een prooi voor een overnemer kan worden. Er zijn per slot van rekening bedrijven die al meer hebben afgeschreven dan dat heel Aegon waard is.
Het is daarmee niet gezegd dat Aegon een overname kandidaat is. Het bedrijf heeft nog altijd de mogelijkheid om al direct 33% achter zich te krijgen en daarmee wordt het wel heel moeilijk om als overnemer nog meer dan 50% te halen. Toch kan niet uitgesloten worden dat Aegon bij een koers van onder de 5 euro per aandeel ineens opgeslokt gaat worden. Zo ver is het nog niet, maar zoals gisteren in Duitsland al bleek, de markt in de banken en verzekeringssector is volatiel en iedereen kan prooi of slachtoffer worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *