LADEN

Typ om te zoeken

Dagwaarde waardering is een ramp

Laatste Nieuws

Dagwaarde waardering is een ramp

In vroeger tijden waardeerden bedrijven en banken hun bezittingen op de aankoopkoers of een lagere koers als deze vastgesteld kon worden. Het voordeel daarvan was, dat na vele jaren vaak aanzienlijke verborgen waarde in de bedrijven aanwezig was. Als de markt even tegenzat, dan kon dat worden opgevangen vanuit deze verborgen waarde.
Het nadeel is dat de waarde van het bedrijf of de bank niet gemaximeerd kon worden omdat bijvoorbeeld leningen op basis van de boekwaarde werden aangegaan en die boekwaarde was dus vaak laag.
De moderne manager wil twee dingen, namelijk de winst maximeren door de hefboom maximaal te benutten EN zijn eigen bonus ook zo groot mogelijk te maken. Door een ‘dagwaarde’ waardering toe te passen, en dus de huidige koers in de boeken op te nemen, kan een maximale winst behaald worden en kunnen managers dus uitgekeerd worden over winsten die nooit gemaakt zijn. Immers bestaat de winst alleen in de boeken.
Het enorme nadeel van deze methode is uiteraard de oneerlijke bonus die verstrekt wordt over winsten die nooit verzilverd zijn, maar er is nog een veel groter nadeel. Dat nadeel is namelijk dat eventuele beursdalingen of daling van de onderliggende waarde niet meer opgevangen kunnen worden vanuit verborgen reserves en conservatieve waarderingen.
Een beursval is dus DIRECT funest voor zowel de beurskoers als heel de boekhouding.
Het zou voor heel de economie dus veel gezonder zijn als de bonuscultuur om zeep wordt geholpen en dat kan weer door de dagwaarde (mark-to-market in het Engels) boekhouding te verbieden.
Ergens moet er toch een werkbaar compromis te vinden zijn tussen een waardering op koopniveau en een waardering op dagwaarde?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *