LADEN

Typ om te zoeken

Crisis, wat is het probleem?

Laatste Nieuws

Crisis, wat is het probleem?

Of andersom, is de door de centrale bankiers gekozen oplossing wel echt een oplossing? Stel dat de centrale bankiers het niet bij het juiste eind hebben en met hun honderden miljarden een verkeerde oplossing de markt ingooien, verergeren ze dan het probleem niet? Gezien de snelheid waarmee ze hun aanpak keer op keer aanpassen zijn ze blijkbaar ook maar aan het gokken. Al eerder schreef ik dat Kondratieff zich in zijn graf zou omdraaien als hij zou zien hoe weinig het Westerse economische systeem nog te maken heeft met het kapitalistische systeem dat hij ooit beschreef.
Het zelfschonende systeem is door het ingrijpen van de centrale bankiers uitgeschakeld. Als een kankergezwel mochten slechte bedrijven, banken en producten zich de laatste 15 jaar opstapelen, zodat de boel onhoudbaar werd. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Kunnen de centrale banken als zachte heelmeesters de commerciële banken nog wel redden? Banktechnisch zijn het in de kern winstgevende banken, maar ze hebben allemaal leningen en verplichtingen bij elkaar uitstaan die nu vrijwel waardeloos zijn geworden. Eén bank redden en de leningen apart zetten helpt dus niet. De onderling uitstaande verplichtingen zijn vele malen groter als dat welke bank zelf ook groot is. de één redden, houdt in, de ander om zeep helpen. De ‘waarde’ van banken zit hem nu vaak in leningen die bij anderen uitstaan en die daar waardeloos zijn geworden. Slechts een enkele bank heeft zich aan dit verrotte systeem weten te onttrekken en deed er niet aan mee. Ook die zeldzame banken zijn echter niet immuun als door de crisis huizenprijzen blijven dalen en steeds meer bedrijven aan wie ze uitleenden failliet gaan.
Er lijkt nu voor de banken nog slechts één oplossing voorhanden te zijn en zoals het er nu naar uitziet zal dit binnen enkele weken tot maanden een feit worden. Dat is namelijk dat de kern bank activiteiten door nationalisaties worden afgeschermd van de uitstaande leningen. Een beetje zoals bij Fortis en ABNAMRO is gedaan.
Ook de FED ziet dat in, en heeft in een week tijd haar beleid supersnel bijgesteld en is nu in feite het voorbeeld van Europa aan het volgen. Eerst nog met kleine percentages aan deelnemingen, maar als de aankomende weken mag blijken dat ook dit medicijn nog altijd niet werkt, dan wordt het waarschijnlijk een totale nationalisatie van de kern bankactiviteiten. De beleggers mogen dan de beursgenoteerde waardeloze leningen houden.
Bedrijven en pensioenfondsen die veel in slechte leningen zitten, zullen in dat geval waarschijnlijk hard geraakt worden. Uw pensioen is daarom een bijzonder onzeker verhaal geworden. Niet dat bijvoorbeeld het ABP alles zal kwijtraken, maar ik schat zo in dat ze makkelijk 30% van hun vermogen kunnen verliezen. Dan kunnen ze de pensioenen nog wel betalen, maar de premies moeten vervolgens wel fors omhoog.
Het ABP is een krachtig pensioenfonds. Er zullen ook kleinere pensioenfondsen zijn die door deze nationalisaties kopje onder kunnen gaan. Veel fondsen hebben het al enige tijd heel moeilijk.

Er is een vervolg op dit artikel geschreven. U vindt het hier.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *