Een Chinese BEURS Tsunami dreigt de wereldmarkten te overspoelen en een beurscrash te ontketenen in omvang groter dan deze van de Technologie crash in de jaren 2000 tot 2002. De extreme overwaardering van de Chinese aandelenindexen is duidelijk wanneer we enkel al de bekende koers/winst ratio vergelijken tussen
de Chinese aandelenindexen vandaag en de Amerikaanse indexen zowat acht jaar geleden. Een koers/winst verhouding van 50 en meer zoals in de jongste beurscrash in de Westerse wereld, is vandaag niet meer zeldzaam in China. Met andere woorden, een belegger die vandaag investeert in een Chinese Index, moet 50 jaar wachten om via de winst zijn belegging terug te verdienen.
Tussen de 10 grootste bedrijven ter wereld vinden we vandaag niet minder dan 5 Chinese bedrijven. Veruit de grootste is China Petroleum die de hoogste marktcapitalisatie(koers *uitstaande aandelen) heeft in de ganse wereld. Sinds begin van dit jaar is dit aandeel meer dan 130% in koers gestegen.
De hoofdvogel wordt echter afgeschoten door "Alibaba.com", een recente IPO, waar de koers op enkele dagen tijd is verdrievoudigd.
Aan de huidige winst per aandeel noteert dit aandeel aan een BOM koers/winst van 300. Met een gelijkblijvende winst, zou een belegger, zijn kinderen, kleinkinderen en nog verder in de toekomst, moeten wachten om via de winst het belegde geld in Alibaba terug te verdienen. Dit lijkt gewoonweg teveel van het goede en begint aardig te gelijken op een soort BEURS Tsunami……
Het is een bekend verschijnsel voor psychologen, dat waar beleggers bezig zijn, ze telkens weer vergeten te leren uit hun fouten uit het verleden en in de dezelfde valkuil terecht komen waar ook al hun voorgangers zijn in getuimeld. In de beleggingswereld is het telkens weer de hebzucht die de koersen ver boven hun fundamentele waarde tillen.
We weten echter niet wanneer de China Tsunami zal toe slaan. We hebben wel een idee van de signalen die een eventuele beurscrash kunnen doen starten.
Een gemiddelde koers/winst van 50 is al te veel van het goede. Wanneer we deze ratio vergelijken met dezelfde ratio in de Technologie crash van 2000 dan is het zonder meer duidelijk dat een Tsunami zich aan het ontwikkelen is op de Chinese beurs.
Een economische groei van nu al jaren meer dan 10% zou in een normale vrije markteconomie al lang tot galopperende inflatiecijfers hebben geleid.
Daar knelt nu juist het schoentje. Veel beleggers vergeten dat China geen vrije markteconomie maar een afgezwakte "geleid" economisch beleid voert.
waar de overheid alles voor het zeggen heeft, en bedrijven slechts winstgevend kunnen zijn binnen een "Centraal" geleide markteconomie.
Nu de Olympische Spelen in China voor de deur staat, zal de Chinese economie nog meer " boomen" en kunnen de Chinese aandelenkoersen nog spectaculair stijgen.
Dé grote vraag is echter of de aandelenkoersen niet zoals in de Technologie crash van 2000 bij ons, de groei van de bedrijfswinsten zullen voorbij hollen?
Wanneer aandelenkoersen meer stijgen dan verantwoord op basis van de groei van de bedrijfswinsten, dan raken aandelenkoersen al snel overgewaardeerd.
Naarmate de Olympische Spelen in China naderen zal de euforie in aandelen snel toe nemen. Euforie leidt tot meer euforie tot de bom barst en dus de Chinese Beurs Tsunami over het land zal rollen.. Nu meer en meer Chinezen door de forse stijging van de economie tot de betere middenklasse gaan behoren en hun geluk zullen beproeven op de beursvloer, zal de vraag naar aandelen heel snel het aanbod van aandelen gaan overtreffen met stijgende aandelenkoersen en forse overwaardering
van aandelen tot gevolg. Wij geven toe dat dit verhaal zeer pessimistisch is maar we kunnen er echt niet omheen dat gans de economische "boom" in China is gebouwd op het ritme van een communistische weliswaar bijgestuurde "plan economie" , waarbij de regering beslist wat goed is voor het volk.
We stellen vast dat de huidige communistische Chinese leiders hun lessen hebben geleerd uit het debacle dat vroeger Rusland, Oost Duitsland en nog heel wat andere landen met een planeconomie is overkomen. De Chinese leiders hebben begrepen dat de welstand van de bevolking, dé sleutel is tot nog meer welstand en tot het in stand houden van het regime. Door de Chinese valutakoers zeer laag te houden t.o.v. de Westerse concurrenten, voeren de Chinezen massaal hun goederen
en diensten uit naar onze contreien. Tevens trekken de Chinezen massaal buitenlandse investeringen aan.
Op het jongste vijfjaarlijkse algemene congres van de Chinese "volksvertegenwoordiging (2300 afgevaardigden) werd nog maar eens bevestigd dat China verder zal bestuurd worden op basis van een bijgestuurde "socialistische plan economie" . Een belangrijkste bijsturing is dat nu ook "private" ondernemers kunnen deel uitmaken van het Volkscongres, het hoogste bestuursorgaan in de Volksrepubliek China. Het Congres heeft ook nieuwe economische groei doelstellingen geformuleerd met het doel om tegen 2020 het gemiddelde inkomen van de totale bevolking te verviervoudigen. Hoe valt de theorie van communistische "plan economie te rijmen met deze van onze
Westerse markteconomie? Waar zitten intern de risico’s voor een plotse draai van het economische beleid? We weten dat er een "links gerichte strekking voor terugkeer naar meer planeconomie aanwezig is in het Volkscongres. Zullen de huidige en toekomstige leiders deze strekkingen kunnen blijven verzoenen door een soort "middenkoers" te varen?
Allemaal vragen waarop niemand vandaag een antwoord kan geven. Vinger aan de pols houden, u niet laten verleiden en zeker niet euforistisch doen over
Chinese aandelen is ons advies. Vergeet ook niet dat slechts 25% van alle aandelen op de Chinese beurs voldoende liquide zijn en dus vlot verhandelbaar.
De Index Timer houdt u als geen ander op het juiste aandelenspoor en waarschuwt u voor een mogelijke beurscrash of een Chinese beurs Tsunami.