LADEN

Typ om te zoeken

Nederlandse huizenprijzen

Laatste Nieuws

Nederlandse huizenprijzen

De Rabobank heeft enkele interessante gegevens vrijgegeven over de Nederlandse huizenmarkt.
Zo is de gemiddelde koopprijs voor een woning nu 248.000 euro. Dat is 2000 euro meer dan een kwartaal geleden. Ten opzichte van het derde kwartaal een jaar geleden, is de prijsstijging 9000 euro. Daarmee blijven de huizenprijzen de inflatie maar net voor.
Het aantal verkochten woningen neemt na het record in 2006 iets af, mede omdat de rente iets hoger is geworden. Verder zijn door die hogere rente en door de hogere huizenprijzen de woningen weer iets minder betaalbaar geworden. Het feit dat er nog altijd een enorme verhuisboete betaald moet worden helpt ook niet echt om de afnemende doorstroming te stimuleren. De overdrachtsbelasting is nog altijd 6%. Met de nog altijd stijgende huizenprijzen is dat een enorme cash cow voor de overheid. Het grote nadeel van deze belasting is het feit dat deze enorme kostenpost mensen niet stimuleert naar een andere woning te vertrekken. Wat we dan ook veel zien is dat de steeds ouder wordende alleen wonende weduwen van hoge leeftijd een enorm huis in bezit hebben en er alleen de benedenverdieping van gebruiken. Er zijn in Nederland genoeg huizen, maar ze zijn mede door deze reden bijzonder ongelukkig verdeeld. Er zijn ook veel te weinig huizen die interessant zouden kunnen zijn voor die alleen komende staande oudere, maar rijke, doelgroep. Die willen terecht niet van hun gigantische villa naar een hondenhok verhuizen.
Er wordt door die slechte verdeling in Nederland te weinig gebouwd om aan de vraag naar woningen te kunnen blijven voldoen. Die overdrachtsbelasting bijt de Nederlandse economie dus uiteindelijk wel terug en het is de vraag of we er uiteindelijk wel beter van worden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *