LADEN

Typ om te zoeken

Bankaandelen spot goedkoop en beloftevol?

Laatste Nieuws

Bankaandelen spot goedkoop en beloftevol?

Op een staatsobligatie op 10 jaar kan een belegger vandaag bruto 4,25% rendement krijgen. Dit rendement is risicovrij voor de belegger. Aangezien er banken zijn die vandaag 4,25% netto kunnen geven op deposito’s, en dus ook een risicovrij rendement kunnen garanderen,
zijn staatsobligaties op 10 jaar zeker niet aantrekkelijk te noemen. De vraag is dan ook of meer lucratieve alternatieven zijn op de markt.
Het alternatief moet gezocht in ja wel de grote heisa van de jongste maanden op de beursvloer, namelijk de Sub Prime kredieten of kort gezegd de rommelkredieten die banken in portefeuille hebben.
Bijna iedere dag is er wel ergens op de wereld één of meerdere financiële instelling die moet bekennen dat ze mee geëngageerd is in de Sub Prime krediet constructies.
Bijgevolg moeten die banken een extra afschrijvingsprovisie reserveren in geval deze constructies als een kaartenhuisje in elkaar storten.
Voor de één wat meer en voor de andere wat minder, feit is dat de koersen van de ganse bankensector zijn gekelderd tot een niveau dat we jaren niet meer hebben gezien. Daardoor is ook het dividendrendement op de bankaandelen fors gestegen.
Zo bedraagt het dividendrendement van FORTIS op basis van her dividend van dit jaar nu bijna 8%
of zo maar even 3,30% meer dan het rendement op staatsleningen. ING heeft nu een dividendrendement van 4,93%, Aegon geeft 4,25% en
DEXIA heeft een dividendrendement van 4,20%. Vooral Fortis heeft zware koersklappen gekregen op de beursvloer. De grote vraag is dan ook of Fortis de overname van ABN AMRO goed heeft en zal kunnen verteren.
Met andere woorden, zal het dividend volgend jaar niet lager zijn dan vandaag? Niemand kan daar nu een zinnig antwoord op geven.
Wat we wel kunnen achterhalen, is hoe de grote jongens de toekomst van FORTIS zien. Voor het aandeel FORTIS geven 22 bankanalisten adviezen en niet minder dan 20 laten weten dat ze KOPER zijn van het aandeel FORTIS. Dat scheelt al een flinke slok op de borrel bij het schatten van het koersrisico maar ook voor de winstvooruitzichten voor Fortis. Vandaag noteert Fortis zowat 18 Euro en het gemiddelde koersdoel van de analisten bedraagt niet minder dan 29 Euro. Zelfs op deze koers geeft het aandeel Fortis een dividendrendement van zowat 4,25%. Indien de koers het koersdoel zou bereiken zou de totale koerswinst verhoogd met het dividend uitkomen op meer dan 60%.
Laten we nog maar stellen dat het aandeel slechts 30% opbrengt, zelfs dan is een belegging in het aandeel FORTIS een zeer lucratieve belegging.
En het risico?
Risico’s in aandelen kunnen nooit uitgesloten worden. Stel nu dat de koers nog eens 20% daalt terwijl de fundamentele waardering van Fortis gezond blijft.
In dat geval is het vanzelfsprekend dat het aandeel zonder meer spotkoop zou zijn. De P/E staat nu al op zowat 6 of fors onder het Europese gemiddelde.

Wanneer we de jongste resultaten van Fortis over de jongste negen maanden vergelijken en analyseren met deze van vorig jaar, dan staat het zonder meer vast dat Fortis weinig of niet geraakt werd door de problemen in de dubieuze kredietmarkt. Zowel het bankbedrijf als het verzekeringbedrijf boekte goede vooruitgang.
Ondanks 60 miljoen Euro voorzieningen voor schade claims als gevolg van de overstromingen in de UK, ziet Fortis geen reden om de winstverwachtingen naar beneden bij te stellen.

Een zeer aantrekkelijk dividendrendement met de praktische zekerheid dat het dividend niet zal verlaagd worden, een extreem lagere koers/winst t.o.v. het Europese gemiddelde, een grote meerderheid van bankanalisten als koper en geen enkele analist die wenst te verkopen, wat zijn dan nog de risico’s in het aandeel Fortis?

Nu dan maar kopen? Ja, voor de belegger die geen probleem heeft dat het aandeel zeker nog verder kan dalen vooraleer uit het dal te klimmen.

Neen, voor de actieve belegger die eerst een stevige up trend wil zien van het aandeel Fortis met het doel het risico voor verdere koersdaling sterk te verminderen.
Beleggen in gelijk welk aandeel wanneer de aandelenindexen dalen, verhoogt het beleggingsrisico en raden we sterk af.
De meest waarschijnlijke toekomstige koerstrend van de aandelenindexen staat wekelijks in de Indextimer die hier 4 weken gratis op proef is te verkrijgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *